Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

   Η ΕΥΘΥΝΗ 
Είναι μεγάλη η ευθύνη των γονέων.
στην ανατροφή των παιδιών.
Η οικογένεια μπορεί με 
λάθος κινήσεις  να αποβεί
"ένα εγκληματικό" εργαστήριο.

Είναι εύκολο και πιθανόν 
και για μερικά παιδιά
ως μεγάλοι άνθρωποι, 
να μην "μεγαλώσουν"
και να πάρουν ποτέ την
ευθύνη των πράξεως τους.

Η ευθύνη είναι το βάρος
μπροστά στην ελευθερία
των πράξεων μας και,
από μερικούς δεν αντέχετε.
Διότι τους θέτει σε διλήμματα.
"Ποιον δρόμο να πάρω;"
"Από πια διασταύρωση να περάσω;
Για να μη με κόψει το τραίνο
που έρχεται κατεπάνω μου
με μεγάλη ταχύτητα;"

Πάνω στη δική τους αδυναμία
την ανωριμότητα την
αναβλητικότητα τους,
και την δυστυχία τους,
ενοχοποιούν τους γονείς τους
και όλους τους άλλους,
για τη δική τους ανεπάρκεια.

Ακόμη και για το Φεβρουάριο
επειδή έχει 28 ημέρες και όχι 30.

Αυτή η στάση ζωής ομοιάζει
με την στάση μας , στην πολιτική.
Ψηφίζουμε την κυβέρνηση,
αλλά της φορτώνουμε
όλα τα δεινά του τόπου.

Εμείς δεν φταίμε, φταίνε
πάντα οι άλλοι.
Να παραδεχθείς φταίξιμο
είναι παλικαριά.
Πρέπει να αναλάβεις
την ευθύνη σου.
Όπως είπε ο μεγάλος
Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης¨
"Εγώ μόνος μου έχω χρέος
να σώσω τη γης."
"Αν δεν σωθεί εγώ φταίω."

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
                            ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ "ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ" 29-3-2013

ΜΑΝΟΥΣΟ Γ. Δασκαλάκη, ποιητή - συγγραφέα, Χανιά: Σ’ ευχαριστώ πολύ, Μανούσο, που με συμπεριέλαβες στους αποδέκτες και των νέων σου ποιημάτων με τίτλο 'Η Ελλάδα με πληγώνει'. Όλους μας πληγώνει η Ελλάδα, φίλε, αλλά και όλοι, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, την πληγώνουμε. Εσύ, ως κυρίως πολιτικός ποιητής που είσαι, το ξέρεις αυτό. Μου αρέσει ιδιαίτερα που και στην ποίησή σου έχει τον πρώτο λόγο ο ενεργός πολίτης που επιμένει να εκφράζει άποψη. Καλή συνέχεια!

Έξω από τις τράπεζες οδύρεται το κοινό./ Θρηνεί σπαρακτικά καταθέσεις και όνειρα/ που έγιναν στάχτη./ Τι σου είναι όμως ο κόσμος;/ Να εναποθέτει όλα του τα όνειρα/ σε τράπεζες συναλλαγών./ Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο/ είπαν πριν 50 χρόνια,/ νεανικά κινήματα./ Ναι, ας αγαπήσουμε/ τη ζωή, ας ερωτευτούμε./ Στον έρωτα για τη ζωή/ να καταθέσουμε τα συναλλάγματά μας'.

Από το ποίημα του Μανούσου Δασκαλάκη
'Κραχ, όπως τράπεζες'.

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

                                       ΜΑΝΟΥΣΟΣ  Γ.  ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
                                                          ΠΟΙΗΜΑΤΑ
                                         
mapp

ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΝΕΙΡΟ;
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Σας παρουσιάζω ένα επίκαιρο κριτικό κείμενο του ΣΑΒΒΑ ΠΑΥΛΟΥ, για την κυπριακή πραγματικότητα που δημοσιεύτηκε το 1993, αλλά είναι και σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρο μετά την δραματική οικονομική κατάσταση και το "θεραπευτικό σοκ" που υπέστη το νησί της Αφροδίτης.
"Στον τόπο μας δεν έχει καταπέσει το "κυπριακό όνειρο." Η ιδεολογία εκείνη που άρχισε να διαχέεται σόλα τα στρώματα του πληθυσμού μετά το 60, και που υποσχόταν σε όλους τους κατοίκους μια νέα Εδέμ,ένα νέο επίγειο παράδεισο,για όλους. όπου κι η πιο παράλογη επιθυμία πλούτου και επιτυχίας θα πραγματοποιόταν. Οι περισσότεροι ξεχύθηκαν μετά το 60, στο κυνήγι πραγμάτωσης αυτού του ονείρου. Το "κυπριακό όνειρο" ήταν ο κύριος συνεκτικός ιδεολογικός ιστός, που συνένωσε την κοινωνία του νησιού, και εν πολλοίς κάλυπτε τις ενοχές της, γιατί εγκατέλειψε τα προηγούμενα εθνικά οράματα και προσανατολισμούς. Ο διαμεσολαβητικός ρόλος που παίζει το κράτος στην αντίθεση περιφέρειας και μητρόπολης, βοηθούσε στην συσσώρευση πλούτου.
Οι συναλλαγματογόνες πηγές ήταν αρκετές, για να αρχίσει το άρμεγμα, άλλος λίγο άλλος πολύ. Το κυνήγι του πλούτου φαινόταν μια εύκολη υπόθεση.Όλοι χωρίς δυσκολίες μπορούσαν να γίνουν πρώτοι, μεγάλοι, πάμπλουτοι.Περιουσίες άρχισαν να σχηματίζονται και μεγάλες θέσεις να δίνονται με παχυλούς μισθούς και προβολή. Ο τόπος είναι μικρός,μια Ελληνική περιοχή περιορισμένης έκτασης που έγινε κράτος, όμως μοίραζε τόσα αξιώματα σένα πληθυσμό 500 χιλιάδων όσα περίπου και η υπόλοιπη Ελλάδα, η Ισπανία, και η Δανία. Άνθρωποι που όταν τους γνωρίσαμε σαρκάσαμε την ανικανότητα τους και την αμορφωσιά τους, ακούσαμε να γίνονται υπουργοί, άνθρωποι, που μείναμε έκπληκτοι για τον τενεκεδένιο χαρακτήρα τους, ακούσαμε να τοποθετούνται σε πόστα που καθόριζαν την μοίρα αυτού του τόπου. Λειψανδρία. Με κυπριοκεντρικά κριτήρια αξιολογήθηκαν και οι πνευματικές αξίες του νησιού.Άνθρωποι που μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης Ελληνικής παραγωγής, δίπλα στους Καβάφη, Σεφέρη, Κάλβο,Σολωμό,Καζαντζάκη Ρίτσο κ.λ.π είναι ζήτημα αν θα είναι τουλάχιστον ανεκτοί, ανακηρύχτηκαν μείζονες ποιητές, και μεγάλες πνευματικές μορφές, προβλήθηκαν μέχρι σημείου κορεσμού από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Πλούτος, αξιώματα, προβολή.Το "κυπριακό όνειρο" σε όλη του την αίγλη. Και προπαντός όλοι μπορούν να τα καταφέρουν, τα πάντα είναι εύκολο να επιτευχθούν.Ακόμη και κάποιος ανύπαρκτος στις εθνικές και πολιτικές περιπλοκές και περιπέτειες του τόπου, που στις δύσκολες ώρες του νησιού γέμιζε το θησαυροφυλάκιο του ,και αύξαινε το κομπόδεμα του, μπορούσε πέφτοντας με το αλεξίπτωτο του δανεικό,να πετύχει διάνα και τον προεδρικό θώκο.Ίσως η περίπτωση Γιώργου Βασιλείου να είναι επιστέγασμα, η πλήρης αποθέωση του "κυπριακού ονείρου."
ΠΗΓΗ ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΥΛΟΥ
"ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ1993"}
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Δεν γυρίζω την πλάτη μου
στο μέλλον.
Το μέλλον σ`εμένα ανήκει. 

Είμαι νέος ,
είμαι δημιουργός
είμαι της φύσης
ο πλαστουργός.

Το μέλλον σ`εκείνους ανήκει.
που το χαράσσουν
στους τοίχους με αίμα.
Ψημένοι στους αχούς,
του πολύβοου, πλήθους,
συντροφικά αγκαλιασμένοι.

Τραγουδάμε και προχωράμε
με φλόγα και πίστη στη νίκη.
Με σημαία την άδολη ψυχή μας.

Θα κτίσουμε με κόπους.
το νέο μας κόσμο
γκρεμίζοντας τείχη
που μπαίνουν εμπόδιο.

Θα λυγίσουμε κάγκελα και
φράχτες δεν είμαστε
της ζωής αποστάτες.

Δεν γυρίζω την
πλάτη μου στο μέλλον.
Το χρωστάω σε
αυτούς που αγαπάω.
Τα όνειρα μου να μη προδώσω .
Γυρίζω την πλάτη στις πληγές του.
Στο σάπιο παλιό κόσμο δεν ανήκω.

Το μέλλον σε εμένα χρωστάει.
Δεν θα αφήσω το παρελθόν,
να μου στερήσει τη νίκη.

Αγαπώ την πλάση
τον ήλιο, το άπλετο φως.
Το μέλλον στη γενιά μου ανήκει.
Θα υψώσω ιδεών σημαίες,
τραγουδώντας, θα δώσω τη μάχη.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
                      ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ 
                           ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΑ Σ/Μ ΠΗΓΑΝ 1,20 ΤΟ ΚΙΛΟ.
ΑΦΑΝΤΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ.
ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΗΤΑΝ "ΜΙΑ ΠΑΤΑΤΑ";ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΕΣ ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ; ΛΑΚΙΣΑΝ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΘΕΝ ΛΥΠΗ ΤΟΥΣ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥΣ; Η ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΗΓΑΓΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΔΗΘΕΝ ΚΊΝΗΜΑ; ΣΑΝ ΑΦΕΛΗΣ ΕΡΩΤΩ. Α/ ΡΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙΤΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΟΥΤΟΠΙΕΣ.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ-"ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ" 
{ΞΕΠΛΥΜΑ "ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΜΑΥΡΟΥ" ΧΡΗΜΑΤΟΣ.}
                            ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Τι σημαίνει αυτό; Ότι στον κόσμο κινείται πακτωλός αφορολόγητου χρήματος σε φορολογικούς παραδείσους {όπως νήσοι Κέϋμαν, Ελβετία, Λουξεμβούργο , Άγιος Μαρίνος}για τους μεγιστάνες- φοροκλέφτες και απατεώνες.Ένας ανάλογος φορολογικός "παράδεισος" των μεγαλοαπατεώνων που δεν πλήρωναν τους αναλογούντες φόρους στα κράτη και στους λαούς τους, ήταν και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου σε συνεργασία, με την αριστεροδεξιά πολιτική ελίτ, και το αδελφάκι της την Ορθόδοξη εκκλησία της Κύπρου.
Αυτό το σύστημα κατέρρευσε στην Κύπρο.The party it,s over.Από την ευημερία της Κύπρου βέβαια ωφελήθηκε και ο απλός κόσμος που δεν έπαιρνε αποφάσεις, διότι άλλοι αποφάσιζαν για εκείνον χωρίς εκείνον.
Για να είμαι ειλικρινής. Γιατί θα πρέπει να χύσω δάκρυα για κάθε είδους μαφιόζο μεγαλο-φοροκλέφτη και ματσωμένο απατεώνα; Δεν χύνω δάκρυα για την διεθνή μαφία, αλλά για εκείνους που σαν ανυπεράσπιστα θύματα έχασαν την δουλειά τους. Μήπως όμως έπρεπε να αγωνιστούν πιο μπροστά κοιτώντας κατάματα τον καθρέπτη, για να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης;

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ ΄


'ΤΟ ΕΘΝΟΣ πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές'. Μια απ’ τις παραγγελιές του Διονυσίου Σολωμού. 'Κοίταξε τον φόβο κατάματα κι αυτός θα φοβηθεί και θα φύγει'. Μια απ’ τις παραγγελιές του Νίκου Καζαντζάκη. Διονυσίου Σολωμού και Νίκου Καζαντζάκη γωνία έστησε τ’ αντίσκηνό του ο Αλκίνοος, για να γράψει το κείμενό του.



Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ, το ξέρουμε καλά! Γιατί τελικά, δεν φοβόμαστε τίποτε. Γιατί, τελικά, το μόνο που φοβόμαστε, είναι το υποχρεωτικό κοίταγμα στον καθρέφτη. Το μόνο που μας φοβίζει, είναι το μόνο που πραγματικά έχουμε: Το αληθινό μας πρόσωπο. Ας το ξεθάψουμε, ας το θυμηθούμε, ας το κοιτάξουμε. Ενώ, όλοι, φίλοι και εχθροί, μας αγριοκοιτάζουν, ενώ η μάσκα μας πέφτει νεκρή, αυτό θα μας χαμογελάσει'.

Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ από ένα κείμενο που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο δημοφιλής Κύπριος τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, στο πρώτο σημερινό 'πεταχτό'. Σαν συνέχεια του αποσπάσματος απ’ το ίδιο κείμενο που έβαλα χθες στη στήλη. Λέει πολλές αλήθειες στο κείμενό του αυτό, 'Ελεύθεροι κατακτημένοι', ο τίτλος του, ο ξεχωριστός αυτός τραγουδοποιός.

'ΤΟ ΕΘΝΟΣ πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές'. Μια απ’ τις παραγγελιές του Διονυσίου Σολωμού. 'Κοίταξε τον φόβο κατάματα κι αυτός θα φοβηθεί και θα φύγει'. Μια απ’ τις παραγγελιές του Νίκου Καζαντζάκη. Διονυσίου Σολωμού και Νίκου Καζαντζάκη γωνία έστησε τ’ αντίσκηνό του ο Αλκίνοος, για να γράψει το κείμενό του.

'ΣΤΟ ΠΕΙΣΜΑ των τροϊκανών η άνοιξη θα φτάσει/ μες στις καρδιές μας σίγουρα χωρίς να κάμει στάση'. Ούτε παραγγελιά να του την είχα τη σημερινή μαντινάδα του Ηλία του Σταματάκη. Ούτε παραγγελιά!

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ πάντως, είναι ανεξάντλητοι. 700.000 νέες θέσεις εργασίας εξήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το ερώτημα είναι γιατί δεν τις δημιούργησε τον καιρό που υπούργευε; 'Ρητορικό το ερώτημα', αποφαίνεται ο 'βοριάς' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013.)

'ΜΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ποτέ την τιμήν σου· είναι πράγμα το οποίον, όσω πλειότερον εκθέτεις εις την κοινήν θέαν, τόσω μάλλον καθιστάς την υπόστασίν του αμφίβολον. Επιδεικνύων την τιμήν σου εις τους διαβάτας, είναι ωσάν να λέγης: Βεβαιώσατέ με, Χριστιανοί· είναι τάχα τιμή αυτό, που έτυχε να έχω, ή μήπως είναι τίποτε άλλο και κάμνω λάθος;'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΜΑΝΟΥΣΟ Γ. Δασκαλάκη, ποιητή - συγγραφέα, Χανιά: Σ’ ευχαριστώ πολύ, Μανούσο, που με συμπεριέλαβες στους αποδέκτες και των νέων σου ποιημάτων με τίτλο 'Η Ελλάδα με πληγώνει'. Ολους μας πληγώνει η Ελλάδα, φίλε, αλλά και όλοι, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, την πληγώνουμε. Εσύ, ως κυρίως πολιτικός ποιητής που είσαι, το ξέρεις αυτό. Μου αρέσει ιδιαίτερα που και στην ποίησή σου έχει τον πρώτο λόγο ο ενεργός πολίτης που επιμένει να εκφράζει άποψη. Καλή συνέχεια!

ΚΑΠΟΤΕ οι Ιλλυριοί πειρατές έφτασαν με τα πλοία τους στη Μεθώνη και αγκυροβόλησαν σαν σε φιλική χώρα. Αρχικά, παριστάνοντας τους εμπόρους, παρακάλεσαν τους κατοίκους να τους πουλήσουν κρασί. Μερικοί πήγαν και οι πειρατές το αγόρασαν κανονικά. Την άλλη μέρα πήγαν περισσότεροι, πούλησαν το κρασί τους και αγόρασαν άλλα εμπορεύματα. Την τρίτη μέρα, σίγουροι πια ότι είχαν να κάνουν με εμπόρους έφτασαν στα καράβια τους όλοι σχεδόν οι κάτοικοι, για να πουλήσουν ή να αγοράσουν. Τότε οι Ιλλυριοί όρμησαν εναντίον τους και, αφού άρπαξαν πολλούς άνδρες και περισσότερες γυναίκες τους έβαλαν στα καράβια και σάλπαραν αφήνοντας την πόλη ρημαγμένη. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Εξω από τις τράπεζες οδύρεται το κοινό./ Θρηνεί σπαρακτικά καταθέσεις και όνειρα/ που έγιναν στάχτη./ Τι σου είναι όμως ο κόσμος;/ Να εναποθέτει όλα του τα όνειρα/ σε τράπεζες συναλλαγών./ Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο/ είπαν πριν 50 χρόνια,/ νεανικά κινήματα./ Ναι, ας αγαπήσουμε/ τη ζωή, ας ερωτευτούμε./ Στον έρωτα για τη ζωή/ να καταθέσουμε τα συναλλάγματά μας'.

Από το ποίημα του Μανούσου Δασκαλάκη
'Κραχ, όπως τράπεζες'.

Εθνική εορτή κατήφειας

Τη φετινή κατήφεια της εθνικής μας εορτής είχα ξαναζήσει πριν από 46 χρόνια, το 1967, στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου μας. Επάνω στο βήμα έγερνε περίφροντις και βαρύθυμος ο διαπρεπής ομιλητής, ο μακαρίτης καθηγητής της Φιλοσοφίας και ακαδημαϊκός Ι. Θεοδωρακόπουλος, του οποίου ο λόγος δεν είχε κανένα χαρακτήρα πανηγυρικού χειμάρρου.
Τον καημό της καρδιάς του για την κατάπτωση της πατρίδας μας διεκτραγωδούσε. Υστερα από τρεις εβδομάδες, αργά τη νύχτα, βγήκαν στους δρόμους τα τεθωρακισμένα. Και η χώρα περιήλθε στη δικαιοδοσία της χούντας των επίορκων αξιωματικών. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.
Θυμήθηκα την παγερή εκείνη τελετή, πριν από λίγες ημέρες, όταν η Ακαδημία Αθηνών απέδωσε, και φέτος, την οφειλόμενη τιμή στην Επανάσταση του 1821. Ο διαπρεπής ομιλητής, μέσα σε μια επίσης βαρύθυμη ατμόσφαιρα, διηγήθηκε πολλά και θλιβερά επεισόδια από τα πάθη και τις βιαιοπραγίες εκείνων των -κατά τα άλλα- όντως ηρωικών χρόνων της Επανάστασης του Εικοσιένα. Κατά το στίχο του Σολωμού: «και διηγώντας τα, να κλαις...».
Φέτος λοιπόν δεν είχα καμιά διάθεση να υψώσω και πάλι τη σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού μας. Η ντροπή και η αποκαρδίωση που με διακατέχουν, ενώπιον των παθών μας, δεν αφήνουν περιθώρια για χαζοχαρούμενες εθνικές κορόνες. Σ' αυτές μπορούν να προσέρχονται αναιδώς και κάποιοι που τώρα προσποιούνται ότι κυβερνούν, ενώ ο λαός ξαναζεί τις σκληρές μέρες της άλλης γερμανικής Κατοχής. Με τη διαφορά ότι οι κατακτητές, αυτή τη φορά, δεν ξανάρθαν με τη βία των όπλων. Ο αχρείος πολιτικός κόσμος, αλλά και η δική μας απερισκεψία έφεραν την τρόικα και τους ελεγκτές των Βρυξελλών. Για να εξασφαλίσουν τη σταδιακή αποπληρωμή των επαχθών δανείων, τα οποία οι άθλιοι αποδέκτες της ελεύθερης ψήφου μας, χωρίς ποτέ εγκαίρως να μας ενημερώσουν και, πολύ περισσότερο, δίχως καμιά δική μας εντολή, κατάρτιζαν επί τρεισήμισι δεκαετίες αυτά τα επαχθή δάνεια, κυριολεκτικώς πίσω από την πλάτη μας. Και επιπροσθέτως μάς ενέπαιζαν με αναιδείς ρητορείες για την κατ' ευφημισμόν Ελλάδα της προόδου και της ευημερίας! Τώρα πια γνωρίζουμε ότι επρόκειτο για την Ελλάδα της μίζας και της ασύστολης διαρπαγής.
Οπωσδήποτε, κατά τη λαϊκή σοφία, ενός κακού δοθέντος, μύρια έπονται. Μεταξύ αυτών, δεν άργησε να διεκδικήσει θεαματική παρουσία στην ξεδιάντροπη δημοσιότητα και η κατά τα άλλα ηρωική Κύπρος...
Πριν από περίπου δώδεκα χρόνια, με είχε ενοχλήσει -κυριολεκτικώς με είχε βάναυσα προσβάλει- η απαξιωτική αποστροφή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ότι «αυτή είναι η Ελλάδα!...». Με είχε συγκλονίσει τόσο έντονα, ώστε είχα αναζητήσει ανακούφιση στη μελέτη του θησαυρού της αρχαιοελληνικής μας σοφίας. Μάταιος κόπος!... Και τούτο, γιατί είχα κάνει το λάθος να ξαναδιαβάσω όσα εξουθενωτικά διηγείται στην Ιστορία του ο Θουκυδίδης -ένα πραγματικό κόσμημα της υποδειγματικής καταγραφής της αληθινής Ιστορίας κρίσιμων εποχών- που ακόμη εξακολουθούν να ρίχνουν τη βαριά σκιά τους στον ελλαδικό μας χώρο.
Λυπάμαι, αλλά η πικρή αλήθεια δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική, αναφορικά με την αξιοπιστία του δικού μας πατριωτικού ήθους. Βαθιά αποκαρδιωμένος από όσα βλέπω και βιώνω γύρω μου, σε όλους τους κατ' επίφασιν ιερούς ή απερίφραστα ανίερους χώρους της καθημαγμένης πατρίδας μας, μόνον αποστροφή και απέχθεια νιώθω. Κι ασφαλώς, δεν είναι μόνον η δική μου ευαισθησία που πληγώνεται με όσα βιώνουμε.
Μικρό και πρόχειρο δείγμα γραφής, αναφορικά μ' αυτόν τον καημό: πρόσφατα, φίλος κληρικός μού διηγήθηκε ότι επισκέφθηκε κάποιο ιερορραφείο, από αυτά που έχουν κυκλώσει την Αρχιεπισκοπή. Εκεί, παρέδωσε στο ράφτη το ύφασμα και... εξερράγη, καθώς άκουσε ότι τα ραπτικά θα ήταν οκτακόσια ευρώ, και μάλιστα δίχως ΦΠΑ, αφού ο ιερορράφτης δεν συνηθίζει να δίνει απόδειξη! Προσπάθησα να καλμάρω τον καλό μου φίλο, θυμίζοντάς του ότι έχει αρκετά και «ωραία», κατά τις εκκλησιαστικές ευαισθησίες, ιερατικά άμφια. Τι το θέλει τούτο το παραπανίσιο; Το ενοχλητικό μου ερώτημα δεν πήρε απάντηση... Εκείνος επέμενε να βλέπει αποκλειστικώς και μόνον την αναίδεια του ράφτη, που αξίωνε τα οκτακόσια ευρώ. Και γιατί, τάχα, να μην τα θέλει, αφού, καθώς φαίνεται, βρίσκει πελατεία...
Λοιπόν, φίλε αναγνώστη, προχθές, που βγήκαν στους δρόμους και πάλι οι φιλαρμονικές, με το γνωστό εμβατήριο «Ολη η δόξα, όλη η χάρη, άγια μέρα ξημερώνει», μόνο καημούς και πικρές διαψεύσεις εθνικών πόθων μου θύμισαν. Και τούτο καθώς, τώρα πια, γνωρίζουμε ή -έστω- οφείλουμε, ως μη αφελείς, να κατανοούμε ότι για τον ξεπεσμό μας δεν μας φταίνε ούτε οι Τούρκοι ούτε οι Αγγλοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί. Εμείς μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας και καταστρέφουμε το μέλλον των παιδιών μας, σπρώχνοντάς τα στις ξενιτιές, ενώ στο δικό μας ουρανό λάμπει ο πιο όμορφος, ο πιο φωτεινός και ο πιο ελπιδοφόρος ήλιος του κόσμου, χλευάζοντας τους αχρείους εξουσιολάγνους όλων των χώρων της ταλαίπωρης πατρίδας μας.
Εκτός κι αν τα εγγόνια μας, αργότερα, θυμώσουν μ' εμάς και με τη δική μας αλλοπρόσαλλη αγάπη για εκείνα. Και θωρακιστούν αυτά, επί τέλους, με το ήθος της εθνικής αλληλεγγύης, που ποτέ εμείς, ώς τώρα, δεν φροντίσαμε να καλλιεργήσουμε για να τους κληροδοτήσουμε.

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΠΟΝΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ

Οι άλλοι μιλάν για χρήμα
εγώ κλαίω για μια αγάπη
Για μια κόρη που
άφησα και εχάθη.

Είχε μαλλιά σγουρά.
Μάτια καταπράσινα.
Η κορμοστασιά της,σαν
της Αφροδίτης, άγαλμα.

Οι άλλοι μιλούν για χρήμα
εγώ πονώ για μια αγάπη.
Για μια γυναίκα που άφησα
και εχάθη.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΤΥΦΛΟ ΜΙΣΟΣ

Δυο αδέλφια μεγάλωσαν μαζί
κάτω από τον ίδιο, 
λαμπρό ουρανό
πάνω στη κοινή ανθισμένη γη .
Αγαπημένα ως παιδιά.
Παίζανε μαζί παιχνίδια.
Και τη ζωή χαιρόταν. 
Αργότερα όμως μισήθηκαν
και αλληλοκατηγορήθηκαν.

Ποία να ήταν η αιτία
για τη ζήλια και το μίσος,
που ανεπτύχθη μεταξύ τους;
Η διαφορά του χαρακτήρος;
Ο ένας έλεγε¨ "ζεσταίνομαι."
Ο άλλος ότι¨ "κρυώνω."
Ο ένας¨ "άνοιξε τη πόρτα."
Και ο άλλος¨ "αμπαρώνω."

Όχι.
Ηταν η περιουσία, και η αγάπη του
πατέρα που ξεχώρισε τον πρώτο,
και τον δεύτερο έκανε πέρα.
Λίγα έδωσε στον ένα, τα πάντα
χορήγησε στον άλλο.

Καλλιέργησε ένα μίσος θηριώδη
και μεγάλο.
Ικανό από τη φύση, και βράχους
να γκρεμίσει.
Μια σκοτεινή ημέρα
στον αγρό, πετυχαίνει
με βολή ο αδελφός τον αδελφό.

"Ω γη που κι εσύ δάκρυα χύνεις?
Ω χώμα γοερό?
Ανάστησε τον αδελφό μου
που φόνευσα θαρρώ?"

Εκείνος έφυγε για πάντα και δεν γυρίζει πίσω.
Σαν τον Κάϊν και τον Άβελ κυριάρχησαν
τα μίση.

Χάθηκε η αγάπη, το σπέρμα της ζήλιας
να στείλει
στον Άδη, στο μαύρο σκοτάδι.
Στη ψυχή τους, να λάμψει το φως.
Να ημερώσει το είναι τους, να γλυκάνει,
τα συναισθήματα τους.

Τα άγριο ένστικτο κυριάρχησε,
και τη ζωής τους, αφάνισε.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013


ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΕΠΟΧΗ
Είναι παράξενη εποχή.
Οι άνθρωποι περιπατούν
σκυφτοί δεν μιλούν μεταξύ τους
δεν γελούν, δεν αγκαλιάζονται.

Οι νέοι δεν φλερτάρουν πια τα κορίτσια,
οι κοπέλες δεν γράφουν στίχους
στα σχολικά τετράδια.
Σαν να τους λείπει η ψυχή τους.

Η βουβή εποχή μας κραυγάζει
απελπισία.
Οι άνθρωποι απογοητευμένοι
γκρεμίζονται απελπισμένοι
από τα παράθυρα,γιατί νομίζουν
ότι κάτι έχασαν και δεν αντέχουν
τη θλίψη.

Ζούμε μια άφιλη εποχή.
Οι πλούσιοι μισούν τους φτωχούς,
οι φτωχοί φθονούν τους πλούσιους,
τα παιδιά επαναστατούν κατά των γονέων.

Οι άνθρωποι έχασαν τη ψυχή τους
παγιδευμένοι στα γυμνά καλώδια της
χάι τεκ τεχνολογίας και το επιφανειακό
λούστρο της λάϊφ στάϊλ δημαγωγίας.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Μου αρέσει! ·  · 

ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Μικρό και ανώριμο παιδί
ξεκίνησε με λίγα εφόδια τη ζωή.
Συνεχώς άκουγε στον περίγυρο του
τους μεγάλους,
τις εφημερίδες, και τους "παπαγάλους."
Να επαινούν τον τάδε εφοπλιστή,
τον δείνα βιομήχανο, τον εισοδηματία
με βίλα στην Μύκονο επιβλητικό κτίριο
στο Λονδίνο, μετοχές στη Γουόλ Στριτ
και αστρονομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς .

Στην εφηβεία είχει πρότυπο τους πλούσιους,
τους μεγιστάνες.
Περιφρονούσε τους φτωχούς χωρίς
"οικονομικό πρόσωπο"
και με πολλές ανικανοποίητες ανάγκες.
Στρώθηκε στη δουλειά μπλέχτηκε
με επιχειρήσεις απέκτησε πολλά λεφτά.

Ευτυχία όμως δεν μπορούσε να βρει πουθενά.
Γιατί η αγάπη και η ευτυχία δεν
είναι εμπορεύσιμα αγαθά.
"Όσα περισσότερα έχεις, τόσο λιγότερο είσαι"
είπε κάποτε ο σοφός, γέρο Καρλ Μαρξ
Στα σαράντα και κάτι , χάνει σε ατύχημα
το αγαπημένο του αγόρι.

Περίλυπος, απαρηγόρητος
βυθίστηκε στο πένθος.
Απομακρύνθηκε από το προσκήνιο
για δύο χρόνια.
Σκέφτηκε και διάβασε.
Στην επιστροφή ξεπούλησε
τα πάντα.

Κράτησε ένα χωριάτικο σπίτι
σε ένα ορεινό οικισμό.
Εκεί έζησε κοντά στη φύση
την υπόλοιπη ζωή του.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

1                  ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΗΔΕΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ
                        ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Είπε ο Γ.Γ του Κυπριακού ΑΚΕΛ ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ότι¨ "Παραδέχομαι ότι αντί να σκύψουμε περισσότερο στα προβλήματα επιδοθήκαμε {τα δύο μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ} σε αλληλοκατηγορίες.
Αμφιβάλλει κανείς ότι ο κομματικός ακτιβισμός προκαλεί τεράστια ζημιά στα κράτη, και στις κοινωνίες; Όσο μαθαίνω νέες πληροφορίες μένω έκπληκτος. Ήταν λέει δύο χρόνια η Κύπρος εκτός αγορών και δεν είχαν εκπονήσει κάποιο σχέδιο; Πάτησαν ξυπόλητοι στα πυρωμένα κάρβουνα του γιουρογκρούπ σαν τους αναστενάρηδες της Καβάλας αλλά χωρίς το θάρρος τους και με κομμένη τη χωλή.
 ΜΠΡΟΣ  ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΥΜΑ  
"Η Κύπρος θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την επιλογή της Ισλανδίας. Αν δεν θέλει να βουλιάξει οικονομικά, κοινωνικά και ίσως εθνικά, θα πρέπει να προστατεύσει τους μικρούς καταθέτες και την οικονομία της, αφήνοντας τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Θα πρέπει κατόπιν να περάσει σε άλλη διαδικασία ανάπτυξης, συρρικνώνοντας τον αποτυχημένο και γιγαντιαίο τραπεζικό τομέα και τονώνοντας το παραγωγικό της δυναμικό.
Για να το κάνει αυτό θα πρέπει έρθει σε σύγκρουση με την Τρόικα, χωρίς να φοβάται την έξοδο από την ΟΝΕ. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσει επειγόντως νέες γεωπολιτικές συμμαχίες που θα της σταθούν πραγματικά. Και κυρίως θα χρειαστεί συσπείρωση των λαϊκών στρωμάτων που απειλούνται άμεσα. Είναι ώρα μεγάλων αποφάσεων για τους Κυπρίους." ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ
NOMIZΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ¨ "ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΥΜΑ."
Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Δε πάρτι ίτς όβερ. Καταλάβατε αδέλφια;


Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΕΚ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ

Αλήθεια τι αστείο.
Να συναντάει φίλους
να τον ρωτούν¨ "τι κάνεις;"
Και να τους απαντάει¨
"Είμαι καλά δόξα το Θεό."

Είναι συνήθεια κι αυτή
από την παράδοση.
Δίκαιοι και άδικοι
έντιμοι και άτιμοι.
Το Θεό να επικαλούνται
σε κάθε ευκαιρία.

Να τους χαρίσει
την εξ ύψους σωτηρία.

Πολύ δε μάλλον
να τον επικαλείται
εκείνος που αμφιβάλλει
για όλα
και παίρνει την ευθύνη
για της ζωής την περιπέτεια
το θάρρος, την οδύνη.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013


          ΘΑΝΑΤΟΣ

Θάνατος φθορά γήρας.
Συνέχεια στο νου του τριβέλιζε
αυτή η σκέψη που ήταν ανυπόφορη
και δεν μπορούσε να αντέξει.
Ότι θα έφευγε μια ημέρα
ξαφνικά, όπως και οι πρόγονοι του.

Στο χώμα, στην ανυπαρξία το αιώνιο
σκοτάδι,εκεί μέσα που ούτε
καντήλι δεν ανάβει.

Σαν το "Φάουστ" ήθελε να συμμαχήσει
με το διάβολο, τα νιάτα να του χαρίσει.
Είδε με τα δικά του μάτια
τη φωτογραφία του στο τοίχο να γερνά
όπως το πορτραίτο του "Ντόριαν Γκρέη."

Και αυτός αιώνιος έφηβος να μένει
σαν τον λυγερόκορμο Αλκιβιάδη
στο αρχαίο Αθηναϊκό γυμναστήριο.

Τι κρίμα που όσο γερνούσε
δεν μπορούσε
να συμφιλιωθεί
με την αλήθεια και έπλαθε
με τη φαντασία του
παραδεισένια παραμύθια.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο ΑΛΤΡΟΥΪΣΤΗΣ
Λιτά τα μικρά δωμάτια
με ένα φθηνό μεγάλο κρεβάτι
στην άκρη όπου κοιμόταν
κατά τριάδες
τα παιδιά.

Ο φτωχός νέος
εργαζόταν ακούραστα,
από το πρωϊ ως το βράδυ.
Από την αυγή μέχρι να πέσει
το σκοτάδι.
Γνώριζε από φτώχεια
και συμπονούσε
τους κατατρεγμένους.

Μόνο καλοσύνη και αγάπη
είχε στη ψυχή του.
Όσοι φτωχοί
σαν κι αυτόν τον πλησίαζαν
είχαν μάθει
για τον αλτρουϊσμό του.

Ζητούσαν την στήριξη του.
Από αλληλεγγύη άνοιγε
το πορτοφόλι της καρδιά του
και τους πρόσφερε βοήθεια.
Ποτέ δεν είχε χρήματα.
Πάντα όμως είχε να δώσει
και ένοιωθε
πλήρης γιατί
είχε μέσα του αγάπη.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
           ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 
"Μάθε παιδί μου γράμματα
ακολούθησε το επάγγελμα
του μπαμπά, που είναι 
δικηγόρος,γιατρός, μηχανικός
στη κοινωνία αποδεκτός.
Παιδί μου μη πίνεις
μην αργείς τη νύκτα."

"Να μάθεις γλώσσες-
κολύμπι, στο κολυμβητήριο
Να πας για κλασικό αθλητισμό
στο γυμναστήριο.}
"-Παιδί μου εμείς είμαστε φτωχοί
μάθε μια τέχνη στο
επαγγελματικό λύκειο και
μετά ψάξε για δουλειά."

"Ο πατέρας σου φτωχός
και ακαμάτης παρέμεινε εργάτης.
Για να σε ευχαριστήσει η μαμά
με τις οικονομίες της
θα σου αγοράσει,
και αθλητικά "Αντίντας."

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΦΙΚΤΟΥ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο αρχών και κοινωνικής δικαιοσύνης μιλάει σωστά φιλολαϊκά και στο πλαίσιο της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών.Προσωπικά δεν είμαι οπαδός κανενός, ούτε τρώγω αμάσητη τροφή. Τώρα κι ένα χρόνο είχα γράψει ότι μπορεί πολλά από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σωστά και κοινωνικά δίκαια, αλλά δεν υπάρχουν ανάλογοι συσχετισμοί δυνάμεων, για να πραγματοποιηθούν. Αυτό φαίνεται και από το φιάσκο του "όχι" των Κυπρίων. Επιβάλλεται η αντίσταση και η διαπραγμάτευση αλλά μέχρι εκεί που παίρνει κάθε ηγεσία.Εκτός εάν μπορούσε η ΕΛΛΑΔΑ και η ΚΥΠΡΟΣ να ευημερήσει ως κράτος εκτός ευρώ με την δραχμή και την λίρα.Πολύ αμφιβάλλω όμως γιατί δεν είμαστε {η Ελλάδα} Σουηδία,και η Κύπρος έχει τα γνωστά προβλήματα και την ευαίσθητη γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά θέση. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει αρκετά χαρακτηριστικά, τριτοκοσμικής χώρας. Δεν είμαι οικονομολόγος δεν έχω τα στοιχεία, δεν είμαι, Κρούγμαν ούτε Στίγκλιτς,για να έχω σφαιρική άποψη και να εκφράσω υπεύθυνη γνώμη π.χ για την επιστροφή στην δραχμή όπως υποστηρίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΛΩΤ.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο λαός μας "ο πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος".
Θα πρέπει να κοιτάξει μπροστά να σηκώσει τα μανίκια
Για να δημιουργήσει μια νέα σοφότερη από εμπειρίες Ελλάδα. 
Δεν ωφελεί να κοιτάξουμε πίσω μας στις στάχτες ενός φαύλου παρελθόντος, αλλά μέσα μας, αποκτώντας περισσότερη αυτογνωσία για να αντιμετωπίσουμε τον εαυτόν μας και τον κόσμο.
Προσοχή μην πάθουμε ότι η γυναίκα του ΛΩΤ της βίβλου.
"Ο ΛΩΤ πήγε και μίλησε στους γαμπρούς του, που επρόκειτο να παντρευτούν τις θυγατέρες του και τους είπε: «Σηκωθείτε και φύγετε από 'δω, γιατί ο Κύριος θα καταστρέψει την πόλη». Αυτό όμως φάνηκε αστείο στους γαμπρούς του και τον ειρωνεύτηκαν.
Όταν ξημέρωσε, οι άγγελοι είπαν στο Λωτ: «Σήκω, πάρε τη γυναίκα σου και τις δυο σου κόρες, για να μην καταστραφείς για τις αμαρτίες της πόλης. Φύγε και μην κοιτάξεις πίσω σου και μη σταθείς πουθενά σε όλη την περιοχή».
Όταν ο Λωτ απομακρύνθηκε, τότε ο Κύριος άφησε από τον ουρανό να βρέξει θειάφι και φωτιά στα Σόδομα και στα Γόμορρα. Οι πόλεις εκείνες και οι κάτοικοί τους καθώς και όλη η γύρω περιοχή και η βλάστηση της καταστράφηκαν. Η γυναίκα όμως του Λωτ παρέβη την προειδοποίησή του αγγέλου και κοίταξε πίσω για να δει τι συνέβαινε και αμέσως έγινε στήλη άλατος. Σε όλη την περιοχή ανέβαινε από τη γη καπνός, σαν να έβγαινε από καμίνι."

Υ.Γ Προφανώς δεν κατέστρεψε τα Σόδομα και τα Γόμορα ο Θεός της βίβλου, αλλά οι "Τσοχατζόπουλοι" της εποχής εκείνης.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

                   ΜΗ ΧΑΘΕΙΣ
Στων ψευδαισθήσεων και της ομίχλης
τα νεύματα και τις συνήθειες μη χαθείς.
Δεν σου πρέπουν εσένα που ο λογισμός σου 
και η ψυχή σου πετάει σε άλλους ουρανούς.
Μείνε μεγάλος στη γεμάτη ιδέες, μοναξιά σου.
Λουσμένος από το φως των βιβλίων.
Πλημμυρισμένος από των στοχασμών σου
τη συνάφεια.

Μη παραπλανηθείς από τους γλυκούς ήχους
και τη ματαιότητα
μιας εφήμερης, ανόητης ζωής.
Από τα ψεύτικα ρηχά χαμόγελα
τις φθηνές επιτηδευμένες κολακείες
και τα πισώπλατα μαχαιρώματα.


Μη τσακίσεις τον εαυτόν σου
σε ανώφελα ταξίδια χωρίς προορισμό.
Δώσε νόημα στη ζωή με τα μεγάλα
και σημαντικά.


Η αναζήτηση και ο κερδισμένος χρόνος
σε ύψη πνευματικά, θα σε οδηγήσουν.
Και θα γεμίσουν την ψυχή σου,
με πρωτόγνωρες χαρές.


Δεν θα έχεις ανάγκη από λούστρο
επιφανείας, θα σου είναι ξένη,
απαξιωμένη, φορτική.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ


Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013


                     ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ

                  Ερωτεύτηκαν παράφορα
                  Ήταν η Θεά του.
                  Ήταν ο Θεός της.

                  Γρήγορα το πάθος
                  πέρασε, και ήρθε η ρουτίνα
                  της συνήθειας και της επανάληψης.

                  Τότε τον κοίταξε στα μάτια
                  Κι αυτός την κοίταξε στα μάτια.
                  Στα πρόσωπα τους αντίκρισαν
                  ένα ξένο.

                  Δεν έχασαν καιρό.
                  Διάλεξαν εξάσφαιρα.
                  Μέτρησαν την απόσταση
                  Στήθηκαν επί σκοπών.
                  Έπεσαν δυο ταυτόχρονοι
                  πυροβολισμοί.
                  Ο έρωτας τους κύλησε
                  σε μια λίμνη αίματος.

                  ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ





Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ

Από μικρός ήθελα να γίνω ποιητής.
Βεβαίως τότε δεν γνώριζα
ούτε τον κόσμο
ούτε τη ποίηση.

Στην εφηβεία αντί να γίνω ποιητής
είχα το μυαλό μου στο ποίημα
γυναίκα.
Όταν μεγάλωσα και
δημιούργησα οικογένεια
είχα υποχρεώσεις,
και που καιρός...

Τότε όμως γεννήθηκαν
τα ποιήματα παιδιά.
Κάποτε άρχισα να γράφω
μα μου είπαν ότι τα ποιήματα
δεν βγάζουν λεφτά και τα παράτησα
διότι¨ "δη δει χρημάτων..."

"Με τα ποιήματα θα δοξαστείς.
Αλλά μετά θάνατο."
Μου είπε ένας φίλος.
"Τι είναι η δόξα τρώγεται;"
"Τον ρώτησα."

"Άμα πεθάνω κι αν με κλαίνε
θ`άχω φύγει..."
Δεν έγραψα ποτέ ποιήματα
ένεκα οι υποχρεώσεις.
Και γιατί δεν είμαι ποιητής.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
"ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ"
ΒΑΓΓΕΛΗ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

«Όταν γίνεις ποίημα

ερωτηματικό

της τωρινής ανησυχίας,

θα πάψω ν`άχω συντροφιά

την τωρινή αγρύπνια.»

Ο σεμνός και ακούραστος πνευματικός εργάτης της πόλης μας Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης είναι συνταξιούχος δάσκαλος σήμερα, και δρών δημοσιογράφος. Λαμβάνει επίσης μέρος με ευγενή καλοσύνη και ανιδιοτέλεια, και είναι παρουσιαστής και συμμέτοχος σε αρκετά πολιτιστικά δρώμενα της όμορφης πόλης μας. Η πόλη μας είναι μικρή και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ο Β.Κ είναι άνθρωπος του μέτρου και της αρετής, χωρίς εχθρούς αλλά με πολλούς φίλους. Πρόσφατα δόθηκε σε κυκλοφορία η τρίτη του ποιητική συλλογή από την «Πυξίδα της Πόλης» με τον ευρηματικό τίτλ飼OTΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ." Στα προηγούμενα χρόνια έχει εκδώσει¨ «ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.» {1973} και ΚΑΖΟΒΑΡ {1987} Ο Κακατσάκης δεν βιάζεται, σκέπτεται πριν γράψει και εκτεθεί στο κοινό, είναι ολιγογράφος αλλά ουσιαστικός στις ποιητικές του πινελιές.

Αλήθεια. Τι είναι η ποίηση; Προσωπικές αγωνίες και αδιέξοδα; Ανάγκη για να εκφραστεί ο ποιητής;
Κάλυψη κενών και χρόνου; Αγάπη για τον γραπτό λόγο και την τέχνη ; Λίγο από όλα αυτά μα πάνω απ`όλα είναι η αγάπη για την έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων με τον γραπτό λόγο. Ο Β.Κ εκφράζεται θαυμάσια. Γράφει βιώματα, εμπειρίες και προβληματισμούς με λογισμό και όνειρο μέσα από τη δική του κατάθεση ψυχής.

Γράφει σένα ποίημα ότι από μικρός ¨ { σελ. 63»

«Του άρεσε να γράφει πάντα

και στο περιθώριο του τετραδίου.

Κάποτε, μάλιστα μόνο στο περιθώριο.

«Τα τετράδια έχουν τα περιθώρια

για να μη τα περνάμε»

«Του έλεγε ο δάσκαλος.»

Μεγαλώνοντας έκθαμβος από τα επιτεύγματα του πνευματικού πολιτισμού δηλώνει πάντα¨

«Επιφυλακτικός μπροστά στη τελεία.»

« Καχύποπτος στην εμφάνιση του κόμματος.»

«Ανήσυχος στη θέα του θαυμαστικού.»

«Ξένος μέσα στις παρενθέσεις.»

«Απροετοίμαστος στα υπονοούμενα»

« των αποσιωπητικών.»

«Ανασφαλής στον ερχομό της παύλας.»

Είναι ερωτευμένος με το « ερωτηματικό» που όπως δηλώνει είναι¨ «το σημείο στίξης του.»

Αγροτόπαιδο ο Βαγγέλης από το Νίππος Αποκορώνου θυμάται με τρυφερότητα τη μάνα του στο χωριό και γράφει¨

«Τόσα κεριά όσα τα παιδιά της

-παιδιά της και οι νύφες και οι γαμπροί της

συν ένα ακόμη.

τόσα άναβε στο μανουάλι,όταν πήγαινε

στην εκκλησία η μάνα μου.»

Ο Β.Κ είναι γεμάτος μνήμες από την παιδική του ηλικία και την ήρεμη χωρίς άγχη ζωή της υπαίθρου. Γράφει για τη φοράδα τους αναγκαίο και απαραίτητο μέσο της εποχής και θυμάται

με λύπη που την έβλεπε νήπιο ακόμη να τελειώνει το βίο της.

« Ψόφησε.? Είπε με δάκρυα στα μάτια.

λίγο πιο πέρα ο πατέρας μου.

Ήταν μια καινούρια λέξη.

πολύ βαρύτερη από το «μούλε.»

Δεν ξεχνά και την κατάρριψη από την «ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ» το 2001 των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης.

Γράφει¨ Ο φόβος πλανιέται στο Μανχάταν
εκεί όπου άλλοτε οι Δίδυμοι Πύργοι τόξευαν
με αλαζονεία στον ουρανό.
Υψώνοντας τη σημαία της επιτυχίας
πολύ πιο ψηλά από τα δάκρυα των ανθρώπων.»

Ο Β.Κακατσάκης μας αφιέρωσε με τα 73 ποιήματα της συλλογής του ένα πλούσιο μπουκέτο από το δικό του συναισθηματικό κόσμο της ψυχής και των αισθήσεων.
Αγαπητέ Βαγγέλη σου ευχόμαστε να είσαι γερός με σιδερένια υγεία να συνεχίζεις να μας δωρίζεις απλόχερα
τις ποιητικές σου πινελιές.
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΛΙΤ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΟΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ . ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Οι τράπεζες της Κύπρου και λόγω ιστορικών συγκυριών {επειδή η Κύπρος βγήκε κατεστραμμένη μετά την Τουρκική εισβολή το 1974 στηρίχτηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα}. Κατέχουν κεφάλαια 8 φορές μεγαλύτερα από το Κυπριακό Α.Ε.Π Ας πάρουμε το καλό σενάριο ότι η Ευρωπαϊκή ένωση δηλ. η Γερμανία θέλει να ελέγξειτο αφορολόγητο μαύρο χρήμα. Μη λησμονούμε ότι το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων ζημίωσε τις Κυπριακές τράπεζες κατά 5 δις ευρώ.Το ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 3 ΔΙΣ.Αν τώρα φορολογήσουν απότομα και χωρίς εναλλακτικό σχέδιο, το μαύρο χρήμα όπως σωστά αλλά εκβιαστικά ζητά το γιουρογκρούπ δηλαδή ο ισχυρότερος ηγεμονικός εταίρος, η Κύπρος θα χάσει ξαφνικά το 40% του Α.Ε.Π που παράγει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.Τώρα που έχει ανάγκη η ΚΥΠΡΟΣ η ΓΕΡΜΑΝΙΑ της πατάει το μαχαίρι στο λαιμό και τη βουλιάζει.Αυτό λέγεται Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη;Αυτό που διαπράττει ο Γερμανικός ηγεμονισμός είναι αυτό που διέπραξαν οι αρχαίοι Αθηναίοι εναντίων των Μηλίων και ισχύει από καταβολής κόσμου.Το δίκαιο του ισχυρότερου. Πατά το κράτος που έχει ανάγκη στο λαιμό, και του κόβει την καροτίδα.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΑΞΙΟΠΡEΠΕΙΑ
Σήμερα αναστατώθηκε το κατεστημένο.
Οι φτωχοί ξύπνησαν και απαιτούν. 
"Δουλειά, ψωμί, αξιοπρέπεια."
Οι εργαζόμενοι,οι κουρελήδες.
Οι αγρότες, οι φτωχοί των πόλεων
Οι μικροπωλητές, και μικρέμποροι,
ξεσηκώθηκαν.
Τους πνίγει το δίκιο.



Οι χρηματιστές , τα μονοπώλια.
Η μεγαλοβιομηχανική τάξη, 
τους αρπάει το ψωμί από το 
τραπέζι.
Κανείς φτωχός δεν θα
πληρώσει τη κρίση τους. 

Σήμερα ξύπνησε ο λαός.
Ζητά το δίκιο του δυναμικά.
Δικαιοσύνη,ισότητα ,δικαιώματα,
και όχι δουλική υποταγή
στους ισχυρούς. 

Σήμερα τρίζει η καρέκλα
της διεθνούς πλουτοκρατίας.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ
ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Με τις ασυλλόγιστες αποφάσεις του μεγάλου Ευρωπαϊκού κεφαλαίου
που κυβερνά με την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, την Ευρώπη η Ευρωπαϊκή ιδέα έχει πάψει να είναι ελκυστική στους λαούς και υπάρχει μέγας κίνδυνος για διάλυση της, και κυριαρχία ακροδεξιών φασιστικών μορφωμάτων.
Τελευταία άστοχη απόφαση του γιουρογκρούπ ήταν η φορολόγηση των καταθέσεων στο μικρή αδελφή μας Κύπρο. Αυτό υποδηλώνει ακόμη μια φορά ότι οι καπιταλιστές εξ αιτίας των συγκρούσεων και των αντιθέσεων τους, μπορεί να πουλήσουν ακόμη και¨ "το σχοινί που θα κρεμαστούν" όπως είπε κάποτε ο γέρο ΜΑΡΞ.
Σύμφωνα με τη θεωρία του χάους ένα τυχαίο γεγονός όπως το πέταγμα της πεταλούδας μπορεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο τον πλανήτη.
"Στα μαθηματικά και τη φυσική, η Θεωρία του Χάους μελετά τη συμπεριφορά ορισμένων μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων, τα οποία κάτω από ορισμένες συνθήκες παρουσιάζουν το φαινόμενο που είναι γνωστό ως χάος. Χαρακτηρίζεται κυρίως από ευαίσθητη εξάρτηση από τις αρχικές συνθήκες (γνωστή και ως φαινόμενο της πεταλούδας) και ακολούθως από μη περιοδικότητα. Η ευαισθησία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την φαινομενική τυχαιότητα της παρατηρούμενης συμπεριφοράς των συστημάτων, παρ’ όλο που τα συστήματα αυτά είναι αιτιοκρατικά ("ντετερμινιστικά"), με την έννοια ότι είναι καλώς ορισμένοι οι νόμοι εξέλιξής τους και δεν περιέχουν τυχαίες παραμέτρους. Στα συστήματα αυτού του είδους περιλαμβάνονται η ατμόσφαιρα, το ηλιακό σύστημα, οι τεκτονικές πλάκες, τα οικονομικά συστήματα και η εξέλιξη (μεταβολή) των πληθυσμών.
Τα συστήματα που παρουσιάζουν μαθηματικό χάος είναι ντετερμινιστικά και επομένως εύτακτα υπό μια έννοια. Αυτή η τεχνική χρήση του όρου "χάος" διαφωνεί με την καθομιλουμένη, στην οποία το χάος υποδηλώνει την παντελή έλλειψη τάξης. Όταν λέγεται ότι η θεωρία του χάους μελετά ντετερμινιστικά συστήματα, είναι απαραίτητο να αναφέρεται και το συγγενές πεδίο της φυσικής που λέγεται Κβαντική θεωρία του Χάους και μελετά μη αιτιοκρατικά συστήματα σύμφωνα με τους νόμους της.
ΠΗΓΗ ΒΙΚΗΠΑΙΔΕΙΑ