Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Σήμερα που η πατρίδα μας είναι όμηρος των κεφαλαιοκρατών της δύσης κι όχι μόνο,μας χρειάζεται όντως εθνική συνεννόηση. Όχι όμως όπως την εννοεί η κυβέρνηση. Δηλαδή ένα διαρκές φορολογικό μπαράζ εναντίον των μισθωτών των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών -βιοτεχνών- μικρεμπόρων. Μας χρειάζεται εθνική ομοψυχία, πάντα στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, και όχι να πληρώνουν τα αιώνια θύματα επειδή έχουμε ένα ανίκανο και παράλυτο κράτος που δεν μπορεί να συλλάβει την φοροδιαφυγή. Μόνο με ομοψυχία και πανελλήνια συσπείρωση κερδίζονται οι μάχες, κι όχι με κοινωνική αδικία και κοινωνικές συγκρούσεις. Ας διαβάσουμε την ιστορία και πως οι αρχαίοι Έλληνες νίκησαν την αυτοκρατορία των Περσών στην μάχη του Μαραθώνα.

Αρχίζει ο Β΄ Περσικός πόλεμος. Ο Ξέρξης οδηγεί το στρατό και τον στόλο του από τον Ελλήσποντο και την Θράκη, δεν συναντάει και μεγάλη αντίσταση, όμως μεγάλο μέρος του στόλου του καταστρέφεται κοντά στις ακτές της Θεσσαλίας από μια μεγάλη τρικυμία.

Σύμφωνα με τα σχέδια, οι Έλληνες σύμμαχοι συναντούν τον Περσικό στρατό στις Θερμοπύλες και στην μάχη νικιέται ο Λεωνίδας. Ο στόλος συναντά τον Περσικό στο Αρτεμήσιο αλλά δεν έχει καλύτερη τύχη.
Σαν αποτέλεσμα, ο δρόμος είναι ελεύθερος για τον Ξέρξη να προχωρήσει εναντίον της Βοιωτίας και της Αττικής ενώ οι Πελοποννήσιοι αποφάσισαν να καταλάβουν τον Ισθμό για να τον αποτρέψουν έστω να φτάσει μέχρι την Πελοπόννησο. Επίσης οι Αθηναίοι πείθουν τους συμμάχους να παρατάξουν τον στόλο στην Σαλαμίνα, λίγα μίλια μακριά από τον Πειραιά, το λιμάνι της Αθήνας.
Ο Ξέρξης καταλαμβάνει την Αθήνα αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν καταφύγει στα νησιά Αίγινα και Σαλαμίνα, καθώς και στις ακτές τις Πελοποννήσου ιδιαίτερα στην πόλη Τροιζήνα, τον τόπο γέννησης του Θησέα. Οι Πέρσες βάζουν φωτιά στην Ακρόπολη.
Αλλά παρότι ο κίνδυνος μεγάλωνε, ο Θεμιστοκλής πείθει τους συμμάχους του να αφήσουν τον στόλο στην Σαλαμίνα, και με αυτό το τέχνασμα παρασύρει τον Ξέρξη να δώσει μάχη σε έδαφος που εκείνος είχε διαλέξει, σε ένα μέρος τόσο στενό ανάμεσα στην Σαλαμίνα και την κυρίως χώρα της Αττικής, όπου δεν ήταν εύκολο να κινηθούν τα πλοία με άνεση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Πέρσες να νικηθούν και να καταστραφεί τελείως ο στόλος τους. Μια ζωντανή αναπαράσταση της ναυμαχίας δίνει ο Αισχύλος στο έργο του "Πέρσες".
Ο Αριστείδης που είχε γυρίσει στην Αθήνα, παίρνει ενεργά μέρος στην ναυμαχία.
Ο Ξέρξης νικημένος επιστρέφει στην Ασία, αφήνοντας ό,τι έχει απομείνει από το στρατό του στην αρχηγία του Μαρδόνιου. Ο Θεμιστοκλής κάνει την πρόταση να στείλουν στρατό για να καταστρέψουν τις γέφυρες του Περσικού στρατού στον Ελλήσποντο ώστε να τον καταστρέψουν τελείως, αλλά δεν εισακούστηκε.
Οργή βουλευτών κατά ΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Ο υπουργός των εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, είπε σε πρωινή εκπομπή της «ΝΕΤ» ότι οι βουλευτές, πρέπει να έχουν 8ετή θητεία , μετά να ξεκουράζονται για 4 χρόνια, ύστερα να τίθενται στην διάθεση του λαού βάζοντας ξανά, υποψηφιότητα. Υιοθέτησε δηλαδή μια παλιά θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, και του ίδιου του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Είπε επίσης ο κ. Δρούτσας ότι πρέπει ο βουλευτής που αναλαμβάνει υπουργός, να παραιτείται της βουλευτικής του ιδιότητας. Αυτή είναι μια ήπια μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος , για να μην επιτρέπει τόσο εύκολα στον πολιτικό να γαντζώνεται στην καρέκλα ,και να γίνεται επαγγελματίας, με όλα τα αρνητικά που συνεπάγονται. Δηλαδή πελατειακό κράτος, διαπλοκή με το μεγάλο κεφάλαιο, διαφθορά. Πριν προλάβει να βγει από το στούντιο της «ΝΕΤ» ο κ. Δρούτσας άρχισαν οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προς τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Χρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος δημόσια κατσάδιασε «τον εξωκοινοβουλευτικό υπουργό που δεν γνωρίζει τα προβλήματα των βουλευτών». Φαίνεται ότι οι βουλευτές που υποτίθεται ότι θα μεταρρυθμίσουν την χώρα δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην δική τους συντεχνία. Μερικοί από αυτούς συνταξιούχοι και μη, ζητούν -μάλιστα χωρίς να σέβονται την κατάσταση της χώρας- και αναδρομικά 8 ετίας. Λες και δούλευαν σε οικοδομικές εργασίες και λησμόνησαν οι εργοδότες, να τους βάλουν τα ένσημα. Αυτό τα παράδειγμα δίνουν στον λαό οι κοινοβουλευτικοί του εκπρόσωποι; Καμαρώστε την ποιότητα ορισμένων μελών του πολιτικού συστήματος πλην των βουλευτών του Κ.ΚΕ ,που τον μισθό τους τον δίνουν στο κόμμα τους και παίρνουν οι ίδιοι τον μισθό ενός ανειδίκευτου εργάτη. Μπορεί να διαφωνεί κανείς σε πολλά με το Κ.Κ.Ε αλλά για την περίπτωση αυτή πρέπει να του βγάλει το καπέλο. Καμαρώστε λοιπόν τον αστικό πολιτικό κόσμο, και τους «σοσιαλιστές συντρόφους» πως κατάντησαν.
ΕΥΡΥΒΙΑΔΗΣ- ΜΙΑ ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ¨ «ΠΑΤΑΞΟΝ ΜΕ ΑΚΟΥΣΟΝ ΔΕ.»
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος αρέσκεται σε τηλεοπτικές ατάκες για ευρεία κατανάλωση δήλωσε βγαίνοντας από το προεδρικό μέγαρο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη βδομάδα, για την συνεννόηση μεταξύ Θεμιστοκλή και Ευρυβιάδη , για να σωθεί η πατρίδα. Είναι γνωστό ότι η πολιτική των ακραίων κομμάτων, εμπεριέχουν τόνους καπηλείας υπέρ πίστεως και πατρίδας. Τώρα αν η πατρίδα θα σωθεί, ή οι τράπεζες θα τσεπώσουν τα υπέρογκα τοκοχρεολύσια των δανείων τους, προς τους διεφθαρμένους πολιτικούς ,οι γνώμες διίστανται και ας δώσει ,ο καθένας την δική του ερμηνεία. Να γιατί πρέπει η κυβέρνηση να δώσει στοιχεία στην επιτροπή λογιστικού ελέγχου, που απαρτίζεται από κορυφαίες Ελληνικές και διεθνείς προσωπικότητες, για να διαπιστωθεί ποια δάνεια υπήρξαν προϊόντα διαφθοράς, για να τα απαρνηθεί το κράτος σύμφωνα και με την διεθνή νομιμότητα. Επειδή δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται πολλοί την αρχαία Ελληνική ιστορία παρουσιάζουμε με συνοπτικές διαδικασίες τον ναύαρχο των Σπαρτιατών Ευρυβιάδη.
Ο Ευρυβιάδης ήταν στην αρχαιότητα ναύαρχος των Σπαρτιατών, γιος του Ευρυκλείδους. Έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. Παρόλο που δεν ήταν μήτε βασιλιάς μήτε από βασιλικό γένος, η Σπάρτη του ανέθεσε, όταν εισέβαλε ο Ξέρξης (480 π.Χ.), την αρχηγία του σπαρτιατικού στόλου. Μολονότι ο σπαρτιατικός στόλος είχε μόνο 10 τριήρεις στο Αρτεμίσιο και 16 στη Σαλαμίνα, ο Ευρυβιάδης είχε το αξίωμα του αρχιναυάρχου όλων των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων.
Είχε ασθενή χαρακτήρα και περιορισμένη αντίληψη και τον παρέσυραν άλλοτε ο Θεμιστοκλής και άλλοτε ο Αδάμαντος, ναύαρχος των Κορινθίων. Για να μείνει και να ναυμαχήσει στο Αρτεμίσιο, ο Θεμιστοκλής τον δωροδόκησε αντί 5 ταλάντων (και ο Αδείμαντος αντί 3 άλλων), από τα 30 τάλαντα που πρόσφεραν οι Ευβοείς στον Αθηναίο ναύαρχο. Στο πολεμικό συμβούλιο που έγινε πριν από την ναυμαχία της Σαλαμίνας, ύψωσε το ραβδί του για να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή, επειδή ο τελευταίος επέμενε να μείνει ο ελληνικός στόλος εκεί και να πολεμήσει τον περσικό. Τότε ο Θεμιστοκλής του απάντησε με το παροιμιώδες: "Πάταξον μεν, άκουσον δε!".
Μετά το τέλος του αγώνα, στον Ευρυβιάδη απονεμήθηκε, με επιμονή των Λακεδαιμονίων και άλλων Πελοποννησίων, το αριστείο της ανδρείας, ενώ στον Θεμιστοκλή μόνο το βραβείο σοφίας .ΠΗΓΗ -ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η προσπάθεια του νεοφιλελευθερισμού για ελάχιστο κράτος σπέρνει φόβο φτώχεια, και ανεργία.

Γράφει ο Μανούσος Γ.Δασκαλάκης

«Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες μοναχός μου, θα σώσω τον κόσμο. Αν δεν σωθεί εσύ θα φταις». ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι ακέραιος μοναχός του. Κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι της Ηπείρου, ένα μέρος της στεριάς. Αν η θάλασσα ξεπλύνει ένα σβώλο χώμα, η Ευρώπη γίνεται μικρότερη, όπως κι όταν ξεπλύνει ένα ακρωτήρι, ή ένα πύργο των φίλων σου, ή δικό σου. Κάθε ανθρώπου θάνατος λιγοστεύει εμένα τον ίδιο, γιατί είμαι δεμένος αξεδιάλυτα με ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κι έτσι μη στέλνεις να ρωτήσεις για ποιον χτυπάει η καμπάνα. Χτυπάει για`σένα». JOHN DONNE Άγγλος αναγεννησιακός συγγραφέας {1572-1631} {no man is an island}

"Σκοπός της κοινωνίας είναι γενική ευημερία. Η κυβέρνηση υπάρχει μόνο και μόνο για να δίνει στον άνθρωπο την εγγύηση, πως θα απολαμβάνει τα φυσικά και αναφαίρετα δικαιώματα του». «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, στην Γαλλία το 1973». Πάνε δύο αιώνες και κάτι χρόνια, από τότε που η Γαλλική επανάσταση του 1789 κατοχύρωσε, την διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, και χάραξε τον βασικό χάρτη των δικαιωμάτων του, όπου υιοθέτησε όλος ο δυτικός κόσμος. Όμως τα δικαιώματα σήμερα απειλούνται , και σιγά σιγά με την μέθοδο του σαλαμιού συρρικνώνονται. Μετά τον αιματηρό και ανθρωποκτόνο, δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, πάνω στα ερείπια της, η Ευρώπη με την σοσιαλδημοκρατία, θεμελίωσε ένα κράτος πρόνοιας, και δικαιωμάτων, θαυμαστό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ,όπου η συναίνεση δεν βασιζόταν στην κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά στην ακραία εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και στον εγωιστικό ατομισμό. Η σοσιαλδημοκρατία μεταπολεμικά, έπαιξε τον θετικό της ρόλο, στην Ευρώπη , μέχρι που υιοθέτησε τις αρχές , του νεοφιλελευθερισμού, ειδικά μετά την πτώση των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, όπου ήταν το αντίπαλο δέος , και το φόβητρο για το παγκόσμιο κατεστημένο. Τα τελευταία 20 χρόνια , το κεφάλαιο πίστεψε στην παγκόσμια κυριαρχία του. Άνοιξε τις παγκόσμιες αγορές, για να αλωνίζει ελεύθερα στον πλανήτη. Ο καπιταλισμός μετασχηματίσθηκε από βιομηχανικός και παραγωγικός καπιταλισμός, σε καπιταλισμό των χρηματιστηριακών παραγώγων και του τζόγου. Όχι άδικα τα κοινωνικά κινήματα εύστοχα, του έδωσαν το επίθετο¨ «καζινοκαπιταλισμός». Το παιχνίδι ξεκίνησε από την Αμερικάνικη Μητρόπολη του καπιταλισμού, και ακολουθείται με θρησκευτική ευλάβεια, από την Ευρώπη. Κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα ξεθεμελιώνονται. Οι δημόσιες επιχειρήσεις , ξεπουλιούνται σταδιακά στο μεγάλο κεφάλαιο, αφού έχει προηγουμένως κατασυκοφαντηθεί ο δημόσιος τομέας της οικονομίας από την καθεστωτική προπαγάνδα. Οι μισθοί μειώνονται τα κοινωνικά επιδόματα περικόπτονται. Ο ίδιος δρόμος ακολουθείται και στην Ελλάδα μετά το 1990, ανεξαρτήτως ποιο κόμμα του δικομματισμού βρίσκεται στην εξουσία. Τον τελευταίο χρόνο, οι ξένοι πιστωτές της χώρας μαζί με τους εγχώριους τραπεζίτες, ζητούν γη και ύδωρ, από το χρεοκοπημένο δημόσιο ,όπου οι ίδιοι το έσπρωξαν μαζί με την άφρονα πολιτική ελίτ στην χρεοκοπία. Η ανεργία καλπάζει, κοντεύει να φτάσει στο ένα εκατομμύριο ανέργους, η φτώχεια πλησιάζει σε όλο και περισσότερες ομάδες του πληθυσμού. Οι μικρές επιχειρήσεις φυτοζωούν και κλείνουν κατά χιλιάδες. Οι άνθρωποι απελπισμένοι προβαίνουν σε αυτοχειρίες με πρώτη σε ποσοστά την δική μας πατρίδα την Κρήτη,¨ το πάλαι ποτέ « νησί των γενναίων» όπου συντρίφτηκε από τον δυτικό καπιταλισμό. Η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού όπου ασκείται, έσπρωξε πολύ μεγάλο ποσοστό του ενεργού πληθυσμού , σε φτώχεια ανέχεια ,περιθωριοποίηση. Οι άνθρωποι αγανακτισμένοι βγαίνουν στις πλατείες . Στην Ισπανία ,στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη ολόκληρη. Σήμερα είναι θυμωμένοι , και εκφράζονται με το «όχι σε όλα». Αν όμως το κίνημα τους πάρει προοδευτική κατεύθυνση και δεν καπελωθεί από τις δυνάμεις της αντίδρασης , ίσως από εκεί να αντληθούν ηγετικά στελέχη , για να δώσουν την ελπίδα στη νέα γενιά. Από το Μάη του 68 στο Παρίσι, αναδείχτηκε μεταξύ άλλων και «ο κόκκινος Ντάνι», ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ επικεφαλής των πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο και θερμός φίλος του Ελληνικού λαού.

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΤΩΡΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Κι αυτοί που αγάπησαν την δόξα τώρα κλαίνε». ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ Η μεγάλη κρίση άρχισε με την κατάρρευση
των επισφαλών δανείων στις Η.Π.Α Οι επενδυτικές τράπεζες είχαν μολύνει με τοξικά ομόλογα ,και πολλές Ευρωπαϊκές τράπεζες με την άπληστη κερδοσκοπία των υψηλόβαθμων στελεχών τους. Οι Ιρλανδικές τράπεζες π.χ είχαν επενδύσει σε τοξικά ομόλογα 70 δις ευρώ. Τα κράτη άρχισαν να δίνουν αφειδώς χρήμα ρευστό σε δάνεια, και εγγυήσεις, από την φορολογία των πολιτών για να διασώσουν τις τράπεζες. Το Ελληνικό δημόσιο δίνει στις τράπεζες σχεδόν 100 δις ευρώ. Οι πολιτικοί του κατεστημένου προτιμούν να στηρίζουν ,τα συμφέροντα τω τραπεζών, και να κόβουν τα κοινωνικά επιδόματα. Οι αδύνατοι δεν έχουν φωνή ενώ οι ισχυροί έχουν. Η νομίζουν ότι έχουν μέχρι να ξεσηκωθούν τα πλήθη, να τους πάρει το ποτάμι. Μόλις διασώθηκαν οι τράπεζες, ξανάρχισαν ανενόχλητες με περίσσιο θράσος , να κερδοσκοπούν σε βάρος πλέον των κρατικών χρεών. Κατά αρχήν άρχισαν «χωρίς περίσκεψιν χωρίς λύπην χωρίς αιδώ» να ανεβάζουν τα επιτόκια των κρατικών δανείων. Ταυτοχρόνως έκαναν πανάκριβες ασφάλειες ,όπου ασφάλιζαν τα κρατικά χρέη. Οι τράπεζες θα έβγαιναν έτσι κι αλλιώς κερδισμένες. Από τα υψηλά τοκογλυφικά επιτόκια, από τα ασφάλιστρα κινδύνου, αλλά από το σορτάρισμα των ομολόγων στην δευτερογενή αγορά. Οι τράπεζες στηρίζονται από τα κράτη και παράλληλα οι κυβερνήσεις ασκούν την βίαιη εξουσία τους παίρνοντας, μέτρα λιτότητας , και περικόπτοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων όπου κατακτήθηκαν με θυσίες και αίμα στην διάρκεια των τελευταίων 200 χρόνων. «Εκεί έξω εις στην οδό ουδέν ακούουν οι λαοί την βουή των επερχομένων γεγονότων» είπε ο ποιητής. Όμως οι νέοι ως πρωτοπορία της κοινωνίας ξεσηκώνονται, γιατί δεν αντέχουν άλλο ο νεοφιλελευθερισμός, και τα συμφέροντα των τραπεζών ,και των πολυεθνικών ομίλων, να τους κόβουν τον δρόμο για το μέλλον. Στην Ισπανία χθες, σήμερα στην Ελλάδα, αύριο σόλη την Ευρώπη. Κανείς ισχυρός και καμία ολιγαρχία δεν δικαιούται να θάβει τις ελπίδες της νέας γενιάς, που είναι στο ξεκίνημα της γεμάτη ρομαντισμό και όνειρα για το μέλλον..
Ακολουθεί απόσπασμα συνέντευξης στα «Επίκαιρα» το 2010, της Ναόμι Κλάίν συγγραφέως του «Δόγματος του σοκ»


«Στην ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα τα πακέτα διάσωσης που δόθηκαν στις τράπεζες μετρούσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό και το ερώτημα παραμένει: ποιος κερδίζει στην πραγματικότητα με τα σκληρά οικονομικά μέτρα και τις περικοπές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις;
«Πιστεύω πως είναι ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες έχουν κερδίσει. Αυτή είναι μια κρίση των κανόνων της ηθικής. Οι άνθρωποι είναι μάρτυρες μιας τεράστιας, οφθαλμοφανούς και χωρίς κανένα προκάλυμμα ληστείας. Να παίρνεις, δηλαδή, από τους εργαζόμενους προκειμένου να προσφέρεις πόρους στους πολύ πλούσιους που δημιούργησαν την κρίση και όλοι το γνωρίζουν αυτό. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ στιγμή μιας τόσο ξεκάθαρης ληστείας στη σύγχρονη ιστορία, οι άνθρωποι ακούν ότι πρέπει να ζήσουν με αυτή την αδικία κι αυτό διότι αυτά τα συμφέροντα είναι περισσότερο ισχυρά. Για το λόγο αυτό δεν έχει να κάνει με τους πολιτικούς αλλά με το τι είδους συμμαχίες μπορούν να προέλθουν από τη βάση και να επιβάλουν στους πολιτικούς να κάνουν πιο θαρραλέες κινήσεις. Διότι τώρα κάνουν μια ανάλυση κόστους - κέρδους, αφού είναι πιο εύκολο να αποξενωθείς από την κοινή γνώμη από το να απομακρυνθείς από τους ισχυρούς. Η υποστήριξη των ανθρώπων όμως συνεχίζεται ακόμη κι όταν οι άνθρωποι αντιτίθενται στους ισχυρούς. Γι’ αυτό πιστεύω ότι εξαρτάται από τα ευρύτερα κινήματα της Αριστεράς, που πρέπει να είναι ξεκάθαρα, ποιες είναι οι εναλλακτικές. Και νομίζω ότι υπάρχουν εναλλακτικές, διαφορετικές πολιτικές. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει η ανάγκη να είναι υπερεθνικές»

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Χουντικός τίτλος σε πολιτικό συμβούλιο Δημοκρατικής Οργάνωσης Πολιτών. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Ενώ συμφωνώ με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της "κίνησης πολιτών" της "Σπίθας" μου κάνει εντύπωση ο τίτλος του πολιτικού της συμβουλίου.Ονομάζεται "Συμβουλευτική επιτροπή"Μα καλά όσοι έζησαν την εποχή της δικτατορίας του 1967, και ήσαν ενήλικες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης , δεν θυμόταν ότι την διορισμένη ψευτοβουλή της χούντας την είχαν ονομάσει "Συμβουλευτική επιτροπή;" Λεπτομέριες θα μου πήτε. Ναι αλλά όλα στη πολιτική περιέχουν τους συμβολισμούς τους. «Ο παραδειγματικά ειρηνικός χαρακτήρας των διαδηλώσεων (στο Σύνταγμα και στις μεγάλες πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων κατά του Μνημονίου) απέδειξε ότι όταν η αστυνομία και οι προβοκάτορες δεν έχουν πάρει εντολή να επέμβουν, δεν ανοίγει μύτη».

Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών «Σπίθα», με την οποία χαιρετίζουν τις μεγάλες διαδηλώσεις και επίσης: «Τις πρώτες γενικές συνελεύσεις και τον αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα τους που πασχίζει να ανακαλύψει το πρωτοφανέρωτο κίνημα των νέων μας». Χαιρετίζουν ακόμη τους εργαζομένους των δημόσιων επιχειρήσεων που άρχισαν διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις, υπερασπιζόμενοι το κράτος «που χρειάζεται απελπιστικά όχι την κατεδάφιση που προγραμματίζει το ΔΝΤ, αλλά τη ριζική του βελτίωση και μεταρρύθμιση». Τέλος, καλεί: «Αντισταθείτε στον ολοκληρωτισμό των αγορών, που απειλεί να διαλύσει την Ευρώπη κάνοντάς την Τρίτο Κόσμο...». ΠΗΓΗ "ελευθεροτυπία
ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Μετά την καπιταλιστική κρίση της Αμερικής το 2008, ο Κων/νος Καραμανλής ο β/ πλέοντας, σε πελάγη ευτυχίας καθησύχαζε τον "πάντα ευκολόπιστο καιμ πάντα προδομένο λαό" ότι¨ " η Ελλάδα έχει θωρακισμένη την οικονομία της". Κούνια που τον κούναγε κι ας ήταν και φεγγάρι. Βέβαια πρωθυπουργός ήταν ο άνθρωπος, τι θα έλεγε ότι¨ η κυβέρνηση του αντί να βάλλει φρένο στον κατήφορο της οικονομίας ,έσπρωξε την χώρα στο χείλος του γκρεμού;Η κυβέρνηση του Καραμανλή συνέχισε μία άφρονα πολιτική διορισμών ,πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς, μέχρι που έφθασε στα όρια της, λόγω και της παγκόσμιας καπιταλιστιής κρίσης , δεν άντεξε και παρέδωσε δια των εκλογών την κυβέρνηση. Παίρνοντας την σκυτάλη ο Γιώργος Α. Παπανδρέου του ¨λεφτά υπάρχουν" δεν πήρε εγκαίρως, τα κατάλληλα μέτρα ,για να μην βουλιάξει ο "Τιτανικός" ,όπως βλακωδώς διεθνώς ονόμαζε την Ελλάδα, αλλά την έσπρωξε με αδέξιους χειρισμούς στο παγόβουνο του Δ.Ν.Τ. Αποτέλεσμα η βαθιά ύφεση της οικονομίας, και ένα συνεχές αδιέξοδο , που θα κρατήσει πολλά χρόνια. Κι ας μην το λένε οι πολιτικοί κι ας μη το μαρτυράνε τα χείλη τους. Το χρέος είναι ασύλληπτα μεγάλο και συνεχώς αυξάνεται ανάλογα, το ΑΕΠ και το μέγεθος της χώρας. Το Ελληνικό μοντέλλο ανάπτυξης δν είναι βιώσιμο. Το ομολογούν εκείνοι που το δημιούργησαν . Η περιβότη γεννιά του Πολυτεχνείου είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια στα σκατά. Μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα αυτοί που την έφεραν στο χείλος τς αβύσσου; Νομίζω ότι αυτή η γεννιά έχει κλειδωμένο τον αυτόματο πιλότο προς το χάος. Δεν πρέπει να την εμπιστευτεί άλλο ο λαός. Τα νέα κινήματα έχουν μια ευκαιρία. Να αναδείξουν από το δικό τους χώρο τους νέους ηγέτες με νέα οράματα και ιδέες για να βγει η χώρα από το σημερινό τραυματικό αδιέξοδο.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πέρυσι ζητούσαν ένα πιστόλι πάνω στο τραπέζι, για να απειλήσουμε τις αγορές που μας χορηγούσαν δάνεια, με υψηλό επιτόκιο. Φέτος επισείουν το φόβο ότι θα μας αποβάλλουν από το Ευρώ. Και πέρυσι, και φέτος ετοιμάζεται δέσμη αντιλαϊκών μέτρων και ο λαός πρέπει να τρομοκρατηθεί , για να πληρώσει. Ποια διαφορά υπάρχει από την γκανγκστερική μέθοδο όπου σου προτείνουν οι πιστολάδες, εν ψυχρώ ένα παρατεταμένο όπλο στο στήθος, για να σου ληστέψουν το πορτοφόλι;

Και λοιπόν ; Μας απειλούν ότι θα αποβληθούμε από την Ευρώπη; Γιατί; Ζημιά νομίζουν ότι θα μας κάνουν; Θα γίνουμε αφέντες του οίκου μας,. Θα έχει η τράπεζα της Ελλάδας, την ευθύνη της νομισματικής κυκλοφορίας, και το υπουργείο οικονομικών την χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Θα μπορεί να κάνει υποτιμήσεις για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Θα μπορεί να κόβει νέα μονέδα όπως κάνει η ομοσπονδιακή αμερικάνικη τράπεζα. Θα μπορεί το κράτος να δασμολογεί τα εισαγόμενα προϊόντα, για να προστατεύεται η Ελληνική οικονομία που τώρα διαλύθηκε, επειδή τα μονοπώλια της Ευρώπης την κατέστησαν ξέφραγο αμπέλι. Τι κέρδισε ο Ελληνικός λαός τα τριάντα χρόνια ένταξης στην Ε.Ε εκτός από « πόνο δάκρυα και αίμα;» Αλλά εσείς μην υποκύψετε στους εκβιασμούς των Ευρωπαίων τοκογλύφων, και πιστέψετε, ότι θα μας διώξουν από την Ευρωπαϊκή ένωση . Πελάτες θέλουν οι πλούσιοι Βορειοευρωπαίοι, με τα ισχυρά μονοπώλια τους, και είμαστε από του καλύτερους, αρκεί να μας δώσουν και καμία μίζα για τις κρατικές προμήθειες όπως η «Ζήμενς», και η «Φεροστάλ», και η «Μαν». Γιαυτό μην έχετε αμφιβολία. Άλλωστε γιατί έβαλαν στην Ευρωπαϊκή ένωση, όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες ,ακόμη και την Μάλτα που είναι μια κουκίδα τόση δα, στον χάρτη; Από αγάπη και αλληλεγγύη;

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΟΔΥΝΗΡΗ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Όπως έχουν αποδείξει ερευνητές με τις διεξοδικές παγκόσμιες έρευνες τους ,για τις χρεοκοπίες των διαφόρων χωρών, οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο μας φοβερίζουν η κυβέρνηση ,και τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. Είναι μεγαλύτερες τώρα που η κυβέρνηση εκτελεί τις εντολές της τρόικα, ως πειθήνιο όργανο του Δ.Ν.Τ των Γερμανογαλλικών και Ελληνικών τραπεζών. Η κυβέρνηση ξεζουμίζει για δεύτερη χρονιά τους μισθωτούς και συνταξιούχους, και τα μικρομεσαία στρώματα ως μία εύκολη λεία ενός κράτους που δεν λειτουργεί λόγω χρόνιων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προκειμένου να συλλάβει την φοροδιαφυγή , των υψηλών εισοδημάτων. Αν δεν αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση προς προοδευτικότερες και φιλολαϊκότερες κατευθύνσεις, το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται συνεχώς οι επιχειρήσεις θα κλείνουν, η ανεργία θα εκτινάσσετε στα ύψη, και η κοινωνία θα βυθίζεται στην απελπισία που το σύστημα με την άφρονα πολιτική του, την οδήγησε. Για τις χρεοκοπίες και τις επιπτώσεις τους γράφει ο οικονομικός συντάκτης της «Ελευθεροτυπίας» Μπάμπης Μιχάλης του οποίου αναδημοσιεύουμε απόσπασμα. Άλλωστε η προπαγάνδα των κυβερνήσεων ότι ωφεληθήκαμε επειδή υποτίθεται συμμετέχουμε στον σκληρό πυρήνα των ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης αποδείχτηκε μια τρύπα χωρίς πάτο. Ας επιστρέψουμε σε καταστάσεις όπου μπορούμε ως κράτος να ελέγξουμε. Η κυβέρνηση έχασε για δεύτερη φορά σε 18 μήνες την λαϊκή συναίνεση. Καιρός είναι να πράξει μια φορά το σωστό και συμφέρον για τη χώρα και το λαό της. Διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Κι ένα μικρό παιδί το βλέπει.

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ «Οι επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας που αθετεί το χρέος της είναι επίσης βραχυπρόθεσμες. Ιστορικά υπάρχουν άλλωστε ελάχιστα περιστατικά επιβολής ποσοστώσεων ή εμπάργκο σε μια χώρα που αθετεί. Αποτέλεσμα, οι επιπτώσεις στο εμπόριο να είναι αρνητικές και μεγάλες μόνον τα δύο πρώτα χρόνια της χρεοκοπίας.
4. Η έκθεση καταλήγει ότι οι κρατικές χρεοκοπίες επιδρούν αρνητικά στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Όμως οι πιθανότητες μιας τραπεζικής κρίσης, λόγω αθέτησης κρατικού χρέους, είναι μόλις 14%.
5. Οι χρεοκοπίες ελαχιστοποιούν τη διάρκεια της θητείας των κυβερνήσεων και των αξιωματούχων που είναι υπεύθυνοι για την οικονομία. Δεκαοκτώ από τις 19 κυβερνήσεις που αθέτησαν μεταξύ 1980 και 2003 απώλεσαν την εκλογική τους δύναμη - κατά μέσο όρο κατά 16%. Στις 12 εξ αυτών, άλλαξε ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στο επόμενο 12μηνο.
Γιατί λοιπόν η Αθήνα δεν αθετεί το χρέος της ερωτά ο χθεσινός σχολιογράφος του «Guardian»; Όχι φυσικά επειδή η οικονομία θα πάει χειρότερα αλλά λόγω των τραπεζών στη Γερμανία (που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους 26 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους), τη Γαλλία (που έχουν 20 δισ.. ευρώ) και την Ελλάδα, δίνει εύστοχα ο ίδιος την απάντηση. *

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Από: manousos daskalakis (manousosdaskalakis@hotmail.com)
Εστάλη: Τρίτη, 24 Μαΐου 2011 7:30:08 μμ
Προς: news@agonaskritis.gr (news@agonaskritis.gr)


«Αθώοι και φταίχτες» ή ουδείς αθώος;

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Η λογοτέχνιδα Μάρω Δούκα καταγόμενη από την πόλη μας, είχε γράψει στο μυθιστόρημα της με τίτλο¨ «Αθώοι και φταίχτες» για την περίπτωση των Κρητικών, οι οποίοι είχαν αλλάξει πίστη και έγιναν μουσουλμάνοι. Όταν διενεργήθηκε η ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 ,μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανταλλάχτηκαν οι Κρητικοί Μουσουλμάνοι ,και μεταφέρθηκαν στην Μικρά Ασία ως Τουρκοκρητικοί. Βεβαίως ήταν ένας βίαιος ξεριζωμός για τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι έχασαν τον τόπο τους. Να μην λησμονούμε όμως ότι στο πλαίσιο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας η κάθε εθνότητα οριζόταν ανάλογα με το θρήσκευμα της. Τότε ήταν η εποχή των εθνικών κρατών των εθνικισμών και των εθνικών ολοκληρώσεων. Έχω την εντύπωση χωρίς να ψάχνω τώρα πηγές, αλλά λόγω λογικών συνειρμών, ότι έτσι ορίσθηκε και η ανταλλαγή πληθυσμών. Για να γράψω και την κακία μου οι Κρητικοί που έγιναν μουσουλμάνοι, έχουν και αυτοί την ευθύνη τους, διότι προφανώς αλλαξοπίστησαν για να τα πηγαίνουν καλά με τους Οθωμανούς. Η εκπομπή «Προσωπικά» της Έλενας Κατρίτση «ΝΕΤ» Κυριακή 17μμ, πήγε στο Αϊβαλή της Μικράς Ασίας, όπου συνάντησε απογόνους των λεγομένων «Τουρκοκρητικών». Συνάντησε και μια νεαρή γυναίκα την Οσλάν που της είπε ότι προσπάθησε και έμαθε Ελληνικά ότι έρχεται τακτικά στα Χανιά , ότι ερεύνησε στο δημοτικό μας ληξιαρχείο όπου κατάγεται, και ότι οι πρόγονοι της ακούγονται στα ονόματα Μπουρνάζος, και Πιστολάκης. Μάλιστα για να γελάσετε κι εσείς θα σας πω ότι¨ το Πιστολάκης το πρόφερε ως «Ψωλάκης».Ομολογουμένως συγκινητικές ιστορίες, για να ξυπνούν παλαιότερες ιστορικές μνήμες ,αλλά και ερέθισμα να διαβάσουμε όσοι δεν γνωρίζουν την δική μας ιστορία.
ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Το ευρώ ωφελεί τις πλούσιες χώρες του βορά

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Στην Ελληνική κρίση φταίει το κράτος με την κακοδιαχείριση , την διαφθορά, αλλά και την ταξική πολιτική των κυβερνήσεων. Άφησαν το μεγάλο κεφάλαιο ασύδοτο με μειωμένη φορολογία , και μέσω των εξωχώριων {of shore} εταιριών, να εξάγει τα κεφάλαια του σε φορολογικούς παραδείσους. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα πηγαίνει όπου υπάρχει κέρδος. Τώρα με τη παρούσα κρίση όπου το κεφάλαιο δημιούργησε και βύθισε, στη φτώχεια και στην ανεργία τους εργαζόμενους, προσπαθεί η πολιτική εξουσία «χωρίν περίσκεψιν χωρίς λύπην χωρίς αιδώ» λες και οι σοσιαλιστές έγιναν οι

αντιπρόσωποι του πιο προωθημένου και επιθετικού κεφαλαίου, να την φορτώσει ολοσχερώς στην εργατοϋπαλληλία και στα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας.

Εκτός από την ενδογενή λειτουργία του κεφαλαίου που δημιουργεί κυκλικές κρίσεις, στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης τεράστια ευθύνη , έχουν τα μεγάλα Γερμανικά και δευτερευόντως τα Γαλλικά μονοπώλια, τα οποία ωφελήθηκαν από το ενιαίο νόμισμα {ευρώ}και την ανοιχτή αγορά ,και πλούτισαν συσσωρεύοντας κεφάλαια σε βάρος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, με τις μονίμως ελλειμματικές οικονομίες. Η συντηρητική Γερμανική κυβέρνηση πιέζει, βάζοντας και το Δ.Ν.Τ στην Ευρώπη που ελέγχεται από τους Αμερικανούς, να απορυθμισθούν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα ,

και στα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και να ξεπουληθεί ότι απόμεινε από τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα χωρίς ουσιαστική παραγωγική βάση, έρμαιο των διεθνών μονοπωλίων και της παγκοσμιοποίησης, όχι μόνο έγινε το πειραματόζωο της Ευρώπης, αλλά προσπαθούν να την μετασχηματίσουν σε μαύρο πρόβατο και παρία της Ευρώπης, χάνοντας ότι απόμεινε από τη Εθνική της κυριαρχία, αλλά θα κάνουν και τον λαό της δουλοπάροικο χωρίς δικαιώματα, του Γερμανογαλλικού αλλά και Ελληνικού, τραπεζικού κεφαλαίου . Χρειάζεται στην Ευρώπη, τώρα, μια γερή κινηματική βάση αντίστασης ως αντίπαλο δέος στα σχέδια τα διεθνούς ολιγαρχίας. Καιροί ου μενετοί.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΤΑΞΙΚΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Μπορεί επιδεικτικά λόγω πουριτανισμού, αλλά και παραδειγματικά στις Η.Π.Α, αλλά και με επιφανειακό πνεύμα ισότητας απέναντι στο νόμο, να γίνονται βορά στα αδηφάγα σαν κοράκια μέσα ενημέρωσης, οι δημόσιοι πολιτικοί άνδρες , καταργώντας όπως στις παραδόσεις της Ευρώπης το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά βορά στην δημοσιότητα δίδονται και οι διάφορες καλλιτεχνικές και αθλητικές ελίτ. Όπως λόγω επικαιρότητας στην περίπτωση του Γάλλου πρώην υπουργού οικονομικών πολύ «αριστερού» πολιτικού και «μετασοσιαλιστή» με 500.000 ζεστά δολάρια ετήσιο μισθό από το Δ.Ν.Τ , Ντομινίκ Στρος Καν. Εύπορος ο ίδιος αλλά και με βαθύπλουτη σύζυγο, την επιτυχημένη τηλεστάρ δημοσιογράφο Αν Σινκλέρ, όπου διακαής επιθυμία της, ήταν να γίνει μία ημέρα, η κυρία του προέδρου της Γαλλίας. Ή και του ίδιου του πρώην προέδρου των Η.Π.Α Μπιλ Κλίντον με την γνωστή ιστορία με την ασκουμένη του Λευκού Οίκου, όπου διαπομπεύθηκε σόλη την υφήλιο. Δεν σημαίνει όμως ότι στην μητρόπολη του καπιταλισμού Η.Π.Α επικρατεί το βασίλειο της ισότητας και της δικαιοσύνης. Το 76,5% των καταδίκων στις φυλακές προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, όπου αναγνωρίζονται έπειτα από πλημμελή συμπεριφορά της αστυνομίας, δικαστικές πλάνες και πολλοί αθώοι εγκλείονται στις φυλακές με πολύχρονη φυλάκιση. Επίσης 100 φυλακές των Η.Π.Α έχουν παραχωρηθεί να τις διαχειριστούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

skip to main | skip to sidebar

ρά


ΕΝΑΣ ΑΘΩΟΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ




Στις 21 Μαΐου 1980, η Katherina Brow βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην πόλη Ayer της Μασαχουσέτης, με περισσότερα από 30 τραύματα από μαχαίρι. Όταν η νύφη της τη βρήκε στις 10.45 περίπου το πρωί, κηλίδες αίματος υπήρχαν σε ολόκληρο το σπίτι. Είχαν αφαιρεθεί η τσάντα της, κάποια κοσμήματα και ένας φάκελος όπου είχε κάποια μετρητά. Το προφανές φονικό όπλο, ένα μαχαίρι ξεφλουδίσματος, ήταν μέσα στο καλάθι αχρήστων.

Η υπόθεση Kenneth Waters

Σύντομα, η έρευνα στράφηκε προς ένα γείτονα, τον Kenneth Waters. Ο Waters εργαζόταν σε ένα εστιατόριο στο οποίο σύχναζε η Brow και είχε πει στους υπαλλήλους του εστιατορίου ότι φύλασσε στο σπίτι της μεγάλη ποσότητα μετρητών. Ωστόσο, ο Waters είχε άλλοθι: την ημέρα του εγκλήματος, δούλευε μέχρι τις 8.30 το πρωί. Στη συνέχεια ένας συνάδελφος τον πήγε σπίτι με το αυτοκίνητο, όπου και άλλαξε ρούχα. Από τις 9.00 μέχρι τις 11.00 π.μ. έπρεπε να παραστεί στο δικαστήριο. Στη συνέχεια, ο Waters επέστρεψε στο χώρο εργασίας του, όπου έμεινε μέχρι τις 12.30 μ.μ. Δεν υπήρχαν κηλίδες αίματος ούτε κοψίματα στα ρούχα και το σώμα του. Η αστυνομία πήρε τα αποτυπώματά του και τον ανέκρινε, όμως δεν συνελήφθη.

Δύο χρόνια αργότερα, ο νέος σύντροφος της πρώην κοπέλας του Waters προσέγγισε την αστυνομία με υποτιθέμενες νέες πληροφορίες, με χρηματικό αντάλλαγμα, ισχυριζόμενος ότι ο Waters είχε παραδεχθεί τη δολοφονία στην τότε κοπέλα του, Brenda Marsh. Αρχικά, η Marsh αρνήθηκε την κατάθεση αυτή. Ωστόσο, όταν η αστυνομία απείλησε ότι θα της απαγγείλουν κατηγορίες για συνέργια και θα χάσει τα παιδιά της, τότε άλλαξε την κατάθεσή της. Ισχυρίστηκε, λοιπόν, ότι, την ημέρα του εγκλήματος, ο Waters είχε γυρίσει σπίτι με μια βαθιά γρατζουνιά στο πρόσωπο.

Και άλλη μία πρώην κοπέλα του Waters τον ενέπλεξε. Αρχικά, είχε επίσης πει στην αστυνομία ότι δεν γνώριζε τίποτα για κανένα φόνο. Ωστόσο, μετά από τρεις ώρες ανάκρισης και απειλών ότι θα συλληφθεί, άλλαξε γνώμη και κατέθεσε ότι ο Waters της είχε αποκαλύψει το μυστικό του φόνου και της ληστείας.

Το Μάιο του 1983, απαγγέλθηκε στον Waters η κατηγορία της δολοφονίας της Katherina Brow. Ωστόσο, τα δακτυλικά αποτυπώματα που ελήφθησαν από τον τόπο του εγκλήματος δεν ταίριαζαν με τα δικά του. Στη διάρκεια της δίκης, τα συμπαρομαρτούντα αυτάστοιχεία της αθωότητας του Waters δεν λήφθηκαν υπόψη, καθώς η αστυνομία δεν είχε δώσει την πληροφορία αυτή στο γραφείο του Εισαγγελέα.

Οι ομάδες αίματος του φερόμενου δράστη και του θύματος δεν ήταν οι ίδιες. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική, οι τρίχες που βρέθηκαν στο χέρι του θύματος και στο φονικό όπλο δεν ήταν του Waters. Τα αποδεικτικά στοιχεία για το άλλοθι του Waters δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν στη δίκη. Και παρόλο που η αστυνομία είχε επιβεβαιώσει την παρουσία του Waters στο δικαστήριο την ημέρα του εγκλήματος, ουδέποτε ενημέρωσε σχετικά το δικαστήριο.

Κατά τη μακρά φυλάκισή του, ο Waters υπέφερε από κρίσεις πανικού, προσεβλήθη από ηπατίτιδα Γ και δύο φορές αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Όλες οι αιτήσεις που υπέβαλε για επανάληψη της δίκης απορρίφθηκαν. Μόνο η οικογένειά του πίστευε στην αθωότητά του. Για να μπορέσει να βοηθήσει τον αδελφό της, η αδελφή του -μία 40χρονη σερβιτόρα- παρακολούθησε και ολοκλήρωσε νυκτερινά μαθήματα νομικής και πήρε το πτυχίο της. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, κατά την έρευνά της, βρήκε το δείγμα αίματος του φερόμενου δράστη στα υπόγεια του δικαστηρίου. Το γραφείο του Εισαγγελέα συναίνεσε στη διεξαγωγή ελέγχου DNA. Το αποτέλεσμα ήταν αδιαμφισβήτητο: Ο Waters δεν ήταν ο δράστης. Το Μάρτιο του 2001, 18 χρόνια αργότερα, ο Kenneth Waters βγήκε από τη φυλακή, ελεύθερος.

Έξι μήνες μετά την αποφυλάκισή του, ο Waters πέθανε σε ηλικία 47 ετών, όταν έπεσε από έναν τοίχο. Η ιστορία αυτή έγινε ταινία στις ΗΠΑ και προβάλλεται από τον Οκτώβριο του 2010.
ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΑΔΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΚΡΗΤΗΣ -ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Είπε στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του Γιώργου Σαχίνη, ο καθηγητής Ηλίας Σταμπολιάδης «Όλοι μαζί τα φάγαμε;» Την ίδια ευθύνη έχει ο πολιτικός ο οποίος διαχειρίζεται το κράτος, και πρέπει να γνωρίζει τα οικονομικά του με τον πολίτη που δεν γνωρίζει; Όταν υπόσχεται διορισμούς γνωρίζει ότι ο υπάλληλος του κράτους ,θα πληρωθεί με δανεικά . Κι εμένα αν μου έλεγε ένας πολιτικός ψήφισε με για να σε διορίσω στο κράτος θα τον ψήφιζα.» Αντίλογος. Βεβαίως έχει δίκιο ο καθηγητής. Δυστυχώς όμως λίγο πολύ ο λαός γνώριζε εδώ και τριάντα χρόνια ότι το κράτος ήταν καταχρεωμένο. Ποτέ όμως δεν υπήρξε συλλογικοί συνείδηση των πολιτών ,το εμείς. Μάλλον πως το κράτος ως αποτέλεσμα των 400 χρόνων Οθωμανικής αυτοκρατορίας το βλέπει απέναντι του εχθρικά. Υπερίσχυσε το ατομικό συμφέρον το εγώ ,έναντι του εμείς. Ποτέ ο λαός δεν είδε το κράτος ως αντιπρόσωπο κοινών συμφερόντων. Δεν είναι όμως μόνο οι διορισμοί αλλά και οι σπατάλες και η διαφθορά. . Κανείς σχεδόν δημόσιος λειτουργός δεν σέβεται τα δημόσια οικονομικά, όπως θα σεβόταν τα του οίκου του. Για το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος είπε ο καθηγητής ότι πρέπει σύμφωνα με υπολογισμούς να πουληθεί το 90% της Ελληνικής έκτασης, για να ξεχρεωθεί. Είπε επίσης ότι δεν είναι όλο το ποσόν χρέος αλλά και ανανέωση του χρέους με πανωτόκια {χρεολύσια}.Για τους φοιτητές του είπε ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το αντικείμενο που σπουδάζουν αλλά για το πτυχίο για να διοριστούν στο δημόσιο».Παιδιά πρέπει να σας πουν οι γονείς σας ότι ¨ the party it`s over.

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ;

ΓΡΑΦΕΙ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Γιατί δεν είμαστε εχθροί με τους γείτονες Ιταλούς; Μήπως οι πρόγονοι τους οι Ρωμαίοι , δεν είχαν κατακτήσει τον Ελληνικό χώρο για αιώνες; Μήπως οι πρόγονοι τους Ενετοί δεν κατείχαν την Κρήτη και τα Επτάνησα; Μήπως οι Ιταλοί δεν κατείχαν τα Δωδεκάνησα μέχρι το 1947; Μήπως οι Ιταλοί δεν μας επιτέθηκαν στις 28 Οκτωβρίου το 1940; Μήπως οι Ιταλοί δεν έσπασαν την συμμαχία της Αντάτ επειδή εποφθαλμιούσαν την Σμύρνη, και έβλεπαν με τα πολεμικά καράβια τους τα γυναικόπαιδα, να πνίγονται, στο μακελειό της Σμύρνης το 1922, σφυρίζοντας αδιάφορα; Κι όμως με τους Ιταλούς έχουμε εγκαινιάσει μια αδιατάρακτη φιλία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πολύ καλά έπραξε η Ελληνική εξωτερική πολιτική μετά τον πόλεμο. Γιατί με τους Τούρκους γείτονες δεν μπορούμε να διατηρήσουμε μια Ελληνοτουρκική φιλία την οποία εγκαινίασε ο ίδιος ο δημιουργός τη μεγάλης Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος, με τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ}; Έχουμε βλέψεις εναντίον τη Τουρκίας; Δεν έχουμε διότι από τότε που χάθηκε ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας ενταφιάστηκε και η μεγάλη ιδέα. Τότε γιατί;

Διότι την Τουρκία την κυβέρνησε επί σειρά ετών ο στρατός με ελάχιστα διαλλείματα.

Οι στρατοκράτες της Άγκυρας και επεκτατικές βλέψεις είχαν, αλλά και τον ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όταν υπήρχαν εσωτερικά προβλήματα το έστρεφαν προς το εξωτερικό, και επινοούσαν εχθρούς. Τα πράγματα ακόμη δεν έχουν ηρεμήσει διότι η κυβέρνηση δεν τολμά να οριοθετήσει την ΑΟΖ, {αποκλειστική οικονομική ζώνη} στον Ελληνικό χώρο, για να μην δυσαρεστήσει την Άγκυρα. Όταν οριοθετηθεί η ΑΟΖ ,λένε οι ειδικοί δεν υπάρχει θέμα υφαλοκρηπίδας, διότι η ΑΟΖ είναι κάτι ευρύτερο, το οποίο περιέχει και την υφαλοκρηπίδα. Γεγονός είναι ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν κάνει σταθερά βήματα για να εκσυγχρονίσει την Τουρκία και σιγά σιγά απομακρύνει τους στρατηγούς στους στρατώνες. Η αλλαγή όμως των διπλωματικών σχέσεων δεν γίνεται από την μία ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος να ωριμάσει η κοινή γνώμη κι από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, που ετρέφετο με πολεμικά εμβατήρια. Γιατί τώρα που βρίσκεται το Ελληνικό κράτος στην άβυσσο να δαπανά τεράστια ποσά για εξοπλισμούς; Μήπως έχει δίκιο ο συναρχηγός της Γερμανικής αριστεράς Όσκαρ Λαφοντέν, ότι οι Γερμανικές πολεμικές βιομηχανίες κι όχι μόνο, δίνουν μίζες στους πολιτικούς μας, για να τους δίδουν, παραγγελίες πολεμικών εξοπλισμών; Πάντως ο εφυής υπουργός εξωτερικών της Άγκυρας καθηγητής Νταβούτογλου, προσαρμόζοντας την Τουρκία στο σήμερα μάλλον την βλέπει να παίζει τον ρόλο περιφερειακής δύναμης στην περιοχή, έχοντας φιλικές σχέσεις και με την Ευρώπη και με τον πολυπληθή μουσουλμανικό κόσμο-δηλαδή τις αγορές- της ευρύτερης περιοχής. Το σλόγκαν του είναι ¨ «Μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». Αμήν Θεέ μου που σε λένε και Αλλάχ. Πότε θα γίνει στην πράξη;

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ο ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΕΞΩ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ Πως εφαρμόζονται οι νόμοι σε Η.Π.Α και Ελλάδα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Στην προδικασία για τη ποινική δίκη, του πρώην πλέον διευθυντή του Δ.Ν.Τ Ντομινίκ Στρος Καν, όπου συμμετείχαν δεκαπέντε ένορκοι, αποφασίστηκε εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων ,πέντε εκατομμύρια σε επιταγή, και ο κατ`οίκων περιορισμός με «βραχιόλια» παρακολούθησης, κάμερες και φρουρούς όλο το 24ωρο.

Εμείς που ζούμε στην χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» που λέγεται Ελλάδα, κι όπου έγινε ζητιάνα του Δ.Ν.Τ, της Ε.Κ.Τ και της Ε.Ε, {τρόϊκα} με μία από τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας, την εκτεταμένη διαφθορά, κι όπου κανένας μεγαλόσχημος δεν δικάζεται να πάει φυλακή- για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα, κι όχι ως αποδιοπομπαίος τράγος φυσικά -, δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει το δικαστικό σύστημα των Η.Π.Α. Η αρχή έγινε, έχοντας ως βάση την τεκμηριωμένη καταγγελία, μίας άσημης υπηρέτριας ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, όπου διέμενε ο πολύς Στρος Καν, όπου και συνελήφθη ο δεύτερος σε ισχύ άνδρας του κόσμου, μετά τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Με χειροπέδες οδηγήθηκε στην φυλακή, για να προσαχθεί σε δίκη. Η αυστηρή αυτή διαδικασία , είναι ένα σήμα προς τους πολίτες των Η.Π.Α, ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ γνωστών, και αγνώστων «ανωνύμων» και «επωνύμων», και ότι όλοι θα τύχουν της ίδιας διαδικασίας σε περίπτωση που τους πιάσει η τσιμπίδα του νόμου. Στην Ελλάδα έχουμε κράτος δικαίου, αλλά είτε οι νόμοι δεν εφαρμόζονται , είτε η ζυγαριά της δικαιοσύνης , δεν χωράει να ζυγίσει τους «καρχαρίες» ,παρά μόνο την «μαρίδα». Λέει ο διαπρεπής καθηγητής φιλοσοφίας Στέλιος Ράμφος σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Ε» της «Ελευθεροτυπίας». Η ερώτηση αναφέρεται στα κράτη της Ευρώπης. «Και κλέφτες υπάρχουν κι εκεί, και παλιάνθρωποι, αλλά οι κοινωνίες είναι έννομες τάξεις. Άλλωστε τώρα πια είμαστε χώρα της Ενωμένης Ευρώπης. Είναι διαφορετικά τα πράγματα. μένει να συνειδητοποιήσουμε την νέα πραγματικότητα και να αδράξουμε την ευκαιρία. Είμαστε κράτος της Ευρώπης εδώ και αρκετές δεκαετίες αλλά δεν εννοούμε να το καταλάβουμε. Η κατανόηση του προβλήματος είναι πολύ σημαντική». «Το κράτος δεν απαιτεί να αλλάξουν νοοτροπίες. Δεν χρειάζεται να αρνηθούμε την παράδοση. Αντιθέτως αξίζει πάντοτε να τονίζουμε τα προσφορότερα της στοιχεία. Κι αυτά με τη σειρά τους να εντάσσονται λειτουργικά, στο πλαίσιο ενός κράτος δικαίου, οπότε δεν το υπονομεύουν. Η παράδοση θα δώσει καρπό στον σημερινό πολιτισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χωρίς την ελευθερία δεν διαφέρουμε από τα ζώα».

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Την Τετάρτη 18 -5 -2011 ήρθε στην πόλη μας, ο επίτιμος πρέσβης Περικλής Νεάρχου, καλεσμένος της κίνησης ενεργών πολιτών «Σπίθα», πρώην σύμβουλος του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου στην δεκαετία του 80, και σύμβουλος επίσης στο υπουργείο παιδείας , την ίδια εποχή. Τα τελευταία 15 χρόνια, υπήρξε πρέσβης της Κύπρου στην Γαλλία. Επίκεντρο της ομιλίας του ήταν¨ η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση. Μίλησε για το ξεκίνημα και την απαρχή του νεοφιλελευθερισμού, και της απορρύθμισης των αγορών στην Αμερική. Τότε που εγκαταλείφθηκε ο χρυσός ως αποθεματικό μέταλλο όπου ήταν, εγγύηση έναντι της κοπής νομισμάτων {δολάριο}. Η Αμερική άρχισε ανεξέλεγκτα να εκδίδει δολάρια χρηματοδοτώντας την πολεμική βιομηχανία της. Αργότερα έγιναν συμφωνίες ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το χρηματιστικό κεφάλαιο να ταξιδεύει ανεξέλεγκτο στα χρηματιστήρια όλων των χωρών ,και να ληστεύει τις λαϊκές οικονομίες. Μια νέα τάξη κερδοσκόπων δημιουργήθηκε αποκομίζοντας πακτωλό κερδών χωρίς να παράγει.

Δημιουργήθηκαν και οι επενδυτικές τράπεζες {παρατράπεζες} τύπου «Λήμαν Μπράδερς» όπου έδιναν σωρηδόν στεγαστικά δάνεια σε φτωχούς πολίτες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν. Τα δάνεια αυτά τα έκαναν χρηματιστηριακά παράγωγα, κόβοντας τα σε κομμάτια, όπου και τα διακινούσαν σε όλο τον κόσμο. Αυτά που ονομάστηκαν και ήταν «τοξικά ομόλογα» όπου κι έφεραν την οικονομική κρίση με την κατάρρευση της «Λήμαν Μπράδερ» το 2008. Οι Η.Π.Α ως ο ισχυρότερος εταίρος στον δυτικό κόσμο πλάσαρε τον νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη μέσω της Αγγλίδας πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ. Ως την μοναδική οδό της ευτυχίας για τον κόσμο. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές απαιτούσαν ελάχιστο κράτος ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων στους ιδιώτες, σιγανή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ασπάστηκαν και τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, είτε από αφέλεια πιστεύοντας τότε ότι αυτό είναι το σωστό είτε από ιδιοτέλεια. Μετά το 1990 -και την πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης, - τότε που ο καθηγητής Φράνσις Φουκουγιάμα έγραψε για¨ «το τέλος της ιστορίας» ,δηλαδή όπως πίστευε την οριστική επικράτηση του καπιταλισμού, η ευρωπαϊκή ένωση με την Αμερική υπέγραψαν παγκόσμιες συνθήκες μέσω του Π.Ο.Ε {Παγκόσμιος οργανισμός εμπορίου}ανοίγματος των πλανητικών αγορών ,όπου θα κινούντο ελεύθερα τα προϊόντα χωρίς δασμούς. Από τότε τα κράτη αποδυναμώθηκαν και κυριάρχησαν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές καθώς και το τραπεζικό χρηματιστικό, κεφάλαιο. Αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν τον κύκλο των αγορών. Με τις συνθήκες αυτές η Ευρώπη έχασε τον προσανατολισμό της,

όπου ήταν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η εισροή των προϊόντων αγροτικών βιομηχανικών , από τις χώρες φθηνού εργατικού κόστους προξένησαν ζημία, στους εργαζόμενους στην Ευρώπη. Ειδικά η Ελλάδα χώρα αγροτική κατάντησε να εισάγει το 70% των αγροτικών προϊόντων. Με την πολιτική των ανοιχτών θυρών δεν μπορούσε να εφαρμοστεί ο κεϋνσιανισμός , να δοθούν αυξήσεις στους εργαζόμενους για να τονωθεί η ενεργός ζήτηση, διότι τα προϊόντα που καταναλώνουν θα ήταν εισαγόμενα προϊόντα. Κάποτε ό πρόεδρος Ρούζβελτ είχε πει ότι η «ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΜΟΤΟΡΣ» ήταν η ίδια η Αμερική, διότι τότε η εταιρεία εκείνη , έδινε εργασία και ασφάλεια σε εκατομμύρια Αμερικανούς. Σήμερα όμως στην Αμερική παράγονται μερικές χιλιάδες μόνο αυτοκίνητα, από την «Τζένεραλ Μότορς» και αρκετά εκατομμύρια στα εργοστάσια της στην Ασία. Αν το κράτος είχε τον έλεγχο θα μπορούσε να απαγορεύσει στην «Τζένεραλ Μότορς» εάν έφευγε από την Αμερική να εισάγει αυτοκίνητα στην Αμερική. Όταν η πολιτική δια της κρατικής εξουσίας είναι απών, τότε η αγορά αδηφάγα και ανεξέλεγκτη, δημιουργεί καταστροφικές συνέπειες ,για τον κόσμο της εργασίας. Είναι αναγκαίο η Ευρώπη να ξαναβρεί τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε, διότι σήμερα πληρώνουν τα σπασμένα, οι λαοί των πιο αδύνατων οικονομικά κρατών Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας. Προς το παρόν οι μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία που στηρίζεται στις εξαγωγές δεν έχει πρόβλημα μέχρι που η Κίνα να αρχίσει να παράγει φθηνά αυτοκίνητα, και να τα εξάγει στην Ευρώπη.
ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Οι μετανάστες είναι θύματα της ανέχειας των πολέμων και της πείνας , που ζουν στις χώρες τους. Έρχονται στην Ευρώπη νομίζοντας ότι είναι γη της επαγγελίας- γιατί δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Όταν δεν έχεις βιώσιμη ζωή, κι όταν είσαι νέος, το ρισκάρεις, διακινδυνεύοντας τα πάντα για «μία μπουκιά κι ένα ποτήρι και δόξα το Θεό». Η κατάσταση όμως στην χώρα μας είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Γκέτο έχουν προκύψει στο κέντρο της Αθήνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δολοφονία ενός σχετικά νέου ανθρώπου 44 χρόνων, από τρις μελαψούς σύμφωνα με τις αρχές, στο κέντρο της Αθήνας με τρις μαχαιριές για να του κλέψουν μία βιντεοκάμερα. Τόσο φθηνή εκτιμάτε πλέον η ανθρώπινη ύπαρξη; Βεβαίως η κοινωνία δεν πρέπει να παρασυρθεί σε πογκρόμ εναντίον των μεταναστών, ούτε και από τους αυτόκλητους υπερασπιστές των κατοίκων, όπως κάνουν οι ακραίες ρατσιστικές ομάδες. Οι εργαζόμενοι είτε είναι μετανάστες ,είτε Έλληνες υφίστανται το ίδιο την εκμετάλλευση της κεφαλαιοκρατίας. Η αριστερά πρέπει να νερώσει το κρασί της και να πάψει να υπερασπίζεται άκριτα τους μετανάστες. Το δήλωσε ευθαρσώς το σύμβολο της αριστεράς ο μαχητής κι αιώνιος έφηβος Μανόλης Γλέζος, σε συνέντευξη του. Ότι οι μεγάλες πρώην αποικιακές χώρες εκμεταλλεύονται ακόμη τις χώρες τους {πρώην αποικίες τους} και δεν τις αφήνουν να αναπτυχθούν. Και ότι πρέπει να στέλνει η κυβέρνηση τους μετανάστες , στις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες , που λήστεψαν τον πλούτο των πρώην αποικιών τους.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ερωτηματικά με πολλές απαντήσεις

Γράφει ο Μανούσος Γ . Δασκαλάκης

Γιατί κατέρρευσε ο κομμουνισμός, ή πιο σωστά ο υπαρκτός σοσιαλισμός; Ποίος φταίει; Το σύστημα όπως εφαρμόστηκε , ή φύση του ανθρώπου που δεν δέχεται , την ισότητα προς τα κάτω , και όπου η επιθυμία του είναι, να κυριαρχεί όταν αισθάνεται, ότι είναι δυνατός επί του αδύνατου; Τελικά ποιος είναι ο αντίπαλος ; Είναι ο καπιταλισμός, ή ο κακός μας , ο επιθετικός και κυριαρχικός μας εαυτός; Σ`αυτά τα εύλογα ερωτήματα, νομίζω ότι δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση, αλλά πολλές αλήθειες, όσοι είναι και οι άνθρωποι, κατά το ρητό του αρχαίου σοφιστή φιλοσόφου Πρωταγόρα¨ «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινής με τον εαυτό μας, και δεν πιστεύουμε δογματικά σε οριστικές αλήθειες και νομοτέλειες.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ

Σένα άρθρο για το περιοδικό Newsweek, οι Έμιλι Φλιν Βένκατ,{Emily Flynn Vencat} και Τζινάν Μπράουνελ {Ginnanne Brownell} αναφέρουν ότι σήμερα¨ «το φαινόμενο του «αποκλειστικά για μέλη καθίσταται για κάποιους κυριολεκτικά τρόπος ζωής, αφού περιλαμβάνει πλέον τα πάντα, από συνθήκες ιδιωτικής τραπεζικής, { Private Banking} μέχρι ιατρικά κέντρα, στα οποία γίνεται κανείς δεκτός μόνο κατόπιν προσκλήσεως. Εκείνοι ολοένα και περισσότερο ζουν τη ζωή τους κεκλεισμένων των θυρών. Αντί να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις που προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας , διοργανώνουν ιδιωτικά κονσέρτα, επιδείξεις μόδας και εκθέσεις τέχνης μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. ψωνίζουν σε ώρες έξω από το κανονικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και περνούν από ψιλό κόσκινο τους γείτονες τους{ και πιθανούς φίλους τους}, για να εξακριβώσουν την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουν, και την οικονομική τους επιφάνεια». Καταυτόν τον τρόπο αναδύεται μια νέα παγκόσμια τάξη με «φερειπείν , Ινδικό διαβατήριο, έναν πύργο στη Σκοτία, ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν, κι ένα ιδιωτικό νησί στην Καραβαϊκή»- το παράδοξο είναι ότι τα μέλη αυτής της παγκόσμιας τάξης, ¨δειπνούν κατ`ιδίαν, βλέπουν τέχνη κατ`ιδίαν τα πάντα γίνονται κατ`ιδίαν, κατ`ιδίαν κατ`ιδίαν,κατ`ιδίαν» «Η πόλη που ενσαρκώνει καλύτερα αυτό , είναι το Σάο Πάολο στη Βραζιλία του Λούλα, το οποίο μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει 250 ελικοδρόμια στο αστικό του κέντρο, για μη συγχρωτίζονται οι πλούσιοι με τους φτωχούς»

ΠΗΓΗ¨ Slavoj Zizek-"Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα». Εκδόσεις scripta

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος των Αθηνων Μανώλης Μυλωνάκης Χανιώτης στην καταγωγή, είπε στην πρωϊνη εκπομπή των Καμπουράκη -Οικονομέα στο "Μέγα" όπου ήταν καλεσμένος, για την περίπτωση του διευθυντή του Δ.Ν.Τ Ντονμινίκ Στρος Καν, σε γενικότερη όμως τοποθέτηση του ότι ¨ " Τον κάθε άνθρωπο τον τραβάνε δύο χέρια, ένα ,από το κάθε μανίκι. Το ένα είναι το θέλω , {σεξουαλικότητα} και το άλλο το πρέπει {κανόνες} Για να ισορροπήσει πρέπει να κρατήσει ένα μέτρο μεταξύ τους". Με λίγα λόγια ο άνθρωπος από παιδί ακόμη μαθαίνει να συμβιώνει, πρώτα μέσα στην οικογένεια , και σιγά σιγά στην κοινωνία , τηρώντας τους κανόνες ηθικής και τους νόμους της πολιτείας της εποχής του.Οι νόμοι και οι κανόνες ξεχωρίζουν, μία κοινωνία προηγμένη ή καθυστερημένη, και τους ανθρώπους από τα ζώα, τα οποία λειτουργούν με το ένστικτο , και κάνουν σεξ δημόσια αδιαφορώντας τι θα πεί ο κόσμος των ...ζώων ,και το εσώτερο είναι τους {συνείδηση}.Βεβαίως είναι πλείστοι εκείνοι που παραβιάζουν τους κανόνες της ηθικής , αλλά και τους νόμους του κράτους.Για τον λόγο αυτό υπάρχει ως τιμωρία η ηθική απαξία της πράξης από την κοινωνία, όπως στην περίπτωση του Ντομινίκ Στρος Καν που κατηγορείτε για βιασμό , και κατάχρηση εξουσίας, αλλά και ο ποινικός κολασμός σε Αμερική και Ευρώπη. Στην Ευρώπη λόγω διαφορετικής παιδείας, οι εξωσυζυγικές σχέσεις δεν παίρνουν διαστάσεις, τιμωρείται όμως αυστηρά ο βιασμός . Στη Γαλλία γνώριζαν οι δημοσιογράφοι ότι οι πρόεδροι Ζισκάρ ντε Εστέν ,- ο Φρανσουά Μιτεράν το κρατούσε κρυφό μέχρι το τέλος ότι είχε εξώγαμη κόρη, - κι ο Ζακ Σιράκ είχαν ερωμένες,αλλά και σήμερα ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί το παίζει γυναικοκατακτητής. Παρά τους κανόνες και τους νόμους υπάρχει μεγάλη υποκρισία στην τήρηση των κανόνων, ώστε πολλές φορές να νομίζουμε ότι ζούμε σε ζούγκλα. Δεν υιοθετήθηκε άδικα η σοφή ρήση ¨" Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα", διότι τα ζώα δεν υποκρίνονται και είναι αθώα, μέσα στον πρωτογονισμό τους. Στις Η.Π.Α έχει ποινικοποιηθεί αυστηρά η κατάχρηση εξουσίας, και έχει δοθεί το δικαίωμα στην αστυνομία να δίνει στην δημοσιότητα ,τα ονόματα των παραβατών, παραβιάζοντας ,άτυπα το τεκμήριο αθωότητας που ισχύει στην Ευρώπη. Ειδικά στηνΕλλάδα η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, απαγορέυει την δημοσιοποίηση των ονομάτων των παραβατών, γιαυτό βλέπετε και διαβάζετε στις ειδήσεις, μονάχα την ηλικία του φερόμενου ως δράστη. Αυτό το μέτρο είναι ακραίο ,και θα πρέπει να επιτρέπεται η δημοσιότητα του ονόματος , μετά την καταδίκη του κατηγορουμένου , για να υπάρχει και στην κοινωνία το αίσθημα της κάθαρσης.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΚΑΡΟΛΟΣ ΜΑΡΞ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΑΝΟΗΤΗΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ
«ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ»
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο Κάρλ Μαρξ ήταν ο φιλόσοφος που είπε ότι¨ «οι άλλοι φιλόσοφοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τον κόσμο αλλά, εγώ θα τον αλλάξω». «Ήταν μάλιστα ο πρώτος που είδε, την τεράστια υλική δύναμη της βιομηχανικής επανάστασης, η οποία ενεργοποιούσε τον καπιταλισμό ως δύναμη που ήταν, σε θέση να εξαλείψει αρχικά τις στερήσεις, και τη φτώχια από την ανθρωπότητα, στη συνέχεια όμως θα οδηγούσε στην αυτοκαταστροφή του, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να περάσουν σε ένα νέο σύστημα διαφορετικής κοινωνικής οργάνωσης, το σοσιαλισμό. Αυτό το σύστημα θα ήταν ανώτερο του καπιταλισμού, όπως ο καπιταλισμός ήταν ανώτερος της φεουδαρχίας».Στην θεωρία του που ονομάστηκε «επιστημονικός σοσιαλισμός», βασίστηκε η προλεταριακή επανάσταση του 1917 στην Ρωσία, που ανέτρεψε το καθεστώς της Τσαρικής απολυταρχίας. Τον Μαρξισμό υιοθέτησαν με διαφορές στην εφαρμογή του, τα κομμουνιστικά κόμματα και τα σοσιαλιστικά, και σοσιαλδημοκρατικά. Με την επιστημονική απόδειξη , ότι ο εργαζόμενος βάσει της θεωρίας του νόμου της αξίας, παράγει υπεραξία, που νέμεται ο ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής {κεφαλαίου}, έδωσε περαιτέρω ώθηση στις διεκδικήσεις των εργαζομένων στις βιομηχανικές χώρες ,για να διεκδικήσουν βελτιωμένες συνθήκες εργασίας, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ένας σύγχρονος Γάλλος φιλόσοφος ο Αντρέ Κοντ Σπονβίλ ο οποίος έζησε την αποτυχία του Μαρξισμού εκεί όπου εφαρμόστηκε, έγραψε στο βιβλίο του με τίτλο¨ «Είναι ηθικός ο καπιταλισμός» ότι¨ «Ενώ ο Μαρξ έγραψε για τις προηγούμενες από τις δικές του σοσιαλιστικές θεωρίες ότι είναι «ουτοπικός σοσιαλισμός» αποδείχτηκε ότι και η δική του θεωρία υπήρξε «ουτοπικός σοσιαλισμός».Πάντως ο Καρλ Μαρξ υπήρξε ένας ιδεολόγος επαναστάτης που έζησε αυτό που πίστευε μια ζωή μίζερη,αλλά αν πιστέψουμε ορισμένες πηγές δεν του έλειψαν και οι μικροαστικές συνήθειες . Δεν είναι σαν τους σημερινούς επαναστάτες όπως μερικούς ,που υιοθετούν την αριστερά και πράττουν εντελώς δεξιά. Ήταν κυνηγημένος σε όλη του την ζωή ,όπου κι έζησε σε έντιμο πενία ,τρεφόμενος από τον φίλο του και σύντροφο του, γιο βιομηχάνου, τον Φρίντριχ Ένγκελς με τα τακτικά εμβάσματα του στο Λονδίνο, και από αραιές συνδρομές κάποιων συντρόφων του.





Η οικογένεια του και οι σπουδές του
>Γεννήθηκε την 5η Μαΐου του 1818 στην Τρηρ της Γερμανίας από αστική οικογένεια μεγαλοδικηγόρου. Οι πρόγονοι του ήταν εβραϊκού θρησκεύματος, η οικογένεια του πατέρα του από το 1723 ασκεί κληρονομικά το λειτούργημα του ραβίνου στην πόλη της Τρηρ. Το ίδιο και η οικογένεια της μητέρας του, η Εριέττα, ήταν ραβίνοι στη Δανία. Ο πατέρας του Μαρξ, Χίρσελ ως εβραίος και Ερρίκος ως Χριστιανός, αρνήθηκε την οικογενειακή παράδοση και, για να έχει καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη, είχε αλλαξοπιστήσει και είχε ασπαστεί το χριστιανισμό (Λουθηρανός), ενώ ο ίδιος ο Κάρολος δήλωνε και ήταν άθεος.O Μαρξ σπούδασε φιλοσοφία, αν και ο πατέρας του τον ήθελε δικηγόρο. Θα εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή στον Δημόκριτο και τον Επίκουρο
Μαρξ, ο Παραμυθάς
> Ο Μαρξ από την παιδική του ηλικία ήταν ένας απαράμιλλος παραμυθάς, όπως αναφέρει η κόρη του Ελεονόρα: “έχω ακούσει τις θείες μου να λένε”, συνεχίζει η Ελεονόρα, “ πως όταν ήταν μικρός τυραννούσε σε απίστευτο βαθμό τις αδελφές του. Τις πήγαινε βόλτα.. επέμενε να τις βάζει να τρώνε τα γλυκά που έφτιαχνε με βρόμικη ζύμη και ακόμα πιο βρόμικα χέρια. Αυτές, όμως, υπέμειναν τις βόλτες και έτρωγαν αδιαμαρτύρητα τα γλυκά για τις ιστορίες που θα τους έλεγε ο Κάρολος ως ανταμοιβή για το θάρρος τους
Η υγεία του
> Απαλλάχτηκε από την υποχρέωση της στρατιωτικής θητείας εξαιτίας των αδύναμων πνευμόνων του (πραγματική ασθένεια). Ταλαιπωρήθηκε σε όλη του τη ζωή από καθημερινά προβλήματα διοθηνών σε όλο του το σώμα
Ο γάμος του
> Σε ηλικία 25 χρόνων παντρεύεται τη 29 χρόνων βαρόνη Ιωάννα Βέρθα Ιουλία Τζένη φον Βεστφάλεν. Το γεγονός ότι ήταν εβραίικης καταγωγής, άνεργος, απένταρος και ταραξίας ήταν φυσικό ότι καθιστούσε τον Μάρξ ανεπιθύμητο στην οικογένεια της Τζένης. Στο γάμο παραβρέθηκε μόνο η μητέρα της Τζένης, που την υποστήριζε, και ελάχιστοι φίλοι. Το γαμήλιο δώρο της μητέρας της Τζένης ήταν μια συλλογή κοσμημάτων και ασημικών, η οποία θα βρίσκεται περισσότερο στα χέρια των ενεχυροδανειστών παρά στο σπίτι των Μαρξ. Στο γαμήλιο δώρο ήταν, επίσης, και ένα κουτί γεμάτο με χρήματα. Στη διάρκεια του ταξιδιού του μέλιτος οι νεόνυμφοι ανέβαιναν τον Ρήνο και κάθε φορά που συναντούσαν ένα σύντροφο τους τον προσκαλούσαν να πάρει όσα χρήματα χρειαζόταν. Όπως ήταν φυσικό τα χρήματα τελείωσαν μέσα σε μία εβδομάδα.
Μετά το γάμο η βαρόνη θα ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από την οικογενειακή μιζέρια αλλά ποτέ δε θα υποτιμήσει το σύζυγο της. Ο Μαρξ ξεκινά μία ζωή εξόριστου και κατατρεγμένου και τα πρώτα θύματα είναι τα μέλη της οικογένειας του. Η πρώτη κόρη, η Τζένη έχει γεννηθεί στη Γαλλία. Η Λόρα και ο Εντγκάρ στο Βέλγιο, ενώ στο Λονδίνο θα γεννηθεί ο Χάινριχ Γκουίντο
Τα ψευδώνυμα
> Όλη στην οικογένεια Μαρξ είχαν ψευδώνυμα και παρατσούκλια. Ο Μαρξ στη Γαλλία υπέγραφε ως Ραμπόζ για να κρύβεται από τους σπιούνους και τους χαφιέδες, ενώ στην Αγγλία υπέγραφε ως Α. Ουίλιαμς. Περιπαιχτικό ρόλο είχαν τα παρατσούκλια που είχαν οι Μαρξ μέσα στην οικογένεια. Ο Μαρξ ήταν γνωστός ως “Μαυριτανός” λόγω της μαύρης γενειάδας και της αχτένιστης κώμης. Ο ίδιος προέτρεπε τα παιδιά του να τον αποκαλούν “γερό Νικ” και “Τσάρλι”.
“Επαγγελματική” δραστηριότητα
> Το επίσημο επάγγελμα του Μαρξ ήταν δημοσιογράφος – εκδότης επαναστατικών εντύπων και λόγω των κειμένων του κατηγορείται συχνά ότι υποκινεί τα πλήθη για να στασιάσουν. Τα έντυπα σφραγίζονται και η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ελβετία αρνούνται να τον δεχτούν. Από το 1849 ο Μαρξ βρίσκει καταφύγιο στο φιλελεύθερο Λονδίνο, όπου και θα παραμείνει, υποχρεωτικά μέχρι το θάνατο του
Φτώχεια, συζυγική απιστία και μικροαστική ζωή
Τους πρώτους μήνες στο Λονδίνο το σπίτι του Μαρξ ήταν Φροντιστήριο Μαθημάτων κομμουνισμού. Ο ίδιος ο Μαρξ δίδασκε, δωρεάν, τους Γερμανούς πρόσφυγες: Ισπανικά, αρχαία ελληνικά, λατινικά, φιλοσοφία, πολιτική οικονομία. Τις Κυριακές διοργανώνονταν σεμινάρια ιστορίας, γεωγραφίας και αστρονομίας. Τη Δευτέρα κι την Τρίτη γίνονταν συζητήσεις γύρω από τον κομμουνισμό και τις άλλες μέρες: ωδική, ξένες γλώσσες ιχνογραφία , ακόμα και μαθήματα χορού.
Από το 1850, όμως, η μιζέρια και η φτώχεια χτυπάν για τα καλά την οικογένεια Μαρξ. Το 1851 είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για τα οικονομικά των Μαρξ. Η Τζένη είναι και πάλι έγκυος και άρρωστη. Παρόλα αυτά θα ταξιδέψει μέχρι την Ολλανδία για να ζητιανέψει χρήματα από το θείο της Λίον Φίλιπς (ιδιοκτήτης της πασίγνωστης εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών Philips). Ο Θείος της, όμως, θα της αρνηθεί οποιοδήποτε βοήθεια, επειδή ο άντρας της ξεσηκώνει τους εργάτες του. Στη διάρκεια αυτής της απουσίας ο Κάρολος θα συνάψει σχέσεις με την υπηρέτρια του και θα αποκτήσει ένα γιο που ποτέ δε θα το αναγνωρίσει. Το παιδί θα δοθεί για υιοθεσία, ενώ η υπηρέτρια θα παραμείνει στο σπίτι παρόλο που τη σχέση της θα γίνει γνωστή στη Τζένη Μαρξ. Πάντως, η υπόθεση του εξώγαμου παιδιού αμφισβητείται από πολλούς μελετητές της ζωής του Μαρξ.
Μέχρι το 1852 θα πεθάνουν δύο παιδιά του Κάρολου Μαρξ, ο λόγος είναι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και η πείνα. Οι δανειστές του του έχουν πάρει μέχρι και τα κρεβάτια του σπιτιού. Στις 14 Απριλίου 1852 γράφει στον Ένγκελς “…όταν ξεψύχησε, αφήσαμε το μικρό κορμάκι στο πίσω δωμάτιο, πήγαμε στο μπροστινό και στρώσαμε να κοιμηθούμε στο πάτωμα”. Χρήματα για το φέρετρο δεν υπήρχαν, ώσπου τους λυπήθηκε και τους δάνεισε ένα Γάλλος γείτονας. Σε άλλες επιστολές αναφέρει “ Μια βδομάδα πριν έφτασα στο σημείο να μην μπορώ να βγω από το σπίτι, γιατί τα πανωφόρια μου είναι στο ενεχυροδανειστήριο…εδώ και δέκα μέρες ταΐζω την οικογένεια μόνο με ψωμί και πατάτες “ Έξω από το σπίτι του είχαν κατασκηνώσει οι κατάσκοποι από την Πρωσία, κρατώντας σημειώσεις για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, ενώ την ίδια στιγμή αγανακτισμένοι χασάπηδες, φουρνάρηδες και δικαστικοί κλητήρες χτυπούσαν την πόρτα του
Μικροαστικές συνήθειες
Η υπόθεση της μίζερης ζωής έχει απασχολήσει πολλούς μελετητές, γιατί ήταν γεμάτη αντιφάσεις: η μιζέρια του συνοδευόταν από περιττά μικροαστικά έξοδα . Ακόμα και το 1851, που ήταν από τις φτωχότερες χρονιές που πέρασε ο Μαρξ έλαβε από τον Ένγκελς (μόνιμος οικονομικός του υποστηρικτής) και άλλους υποστηρικτές του 150 λίρες ποσό που του επέτρεπε να ζήσει με αξιοπρέπεια. Επιπλέον, την περίοδο, έβγαζε 50 λίρες το χρόνο από τη συνεργασία του με τη Neue Oder- Zeitung. Την ίδια εποχή το ετήσιο ενοίκιο του ήταν 22 λίρες. Τότε γιατί ζούσε σε απόλυτη μιζέρι; Η απάντηση κρύβεται στις μικροαστικές αντιλήψεις που έκρυβε μέσα του ο μέγας επαναστάτης: στην πραγματικότητα ήταν ένας φτωχός ευγενής που δεν εγκατάλειψε ποτέ τις αστικές του συνήθειες. Ενώ δεν είχε γράμματα για το φαγητό το παιδιών του, τα παιδιά του πέθαιναν λόγω ανθυγιεινών συνθηκών, επέμενε να διατηρεί γραμματέα, τον Βίλχεμ Πίπερ, παρόλο που η γυναίκα του ήταν πρόθυμη να κάνει την ίδια δουλειά. Επέμενε να πηγαίνει διακοπές στη θάλασσα, να κάνουν τα παιδιά του μαθήματα πιάνου και να τηρεί όλα τα προσχήματα του καθωσπρεπισμού. Δεν μπορούσε να δεχτεί το τρόπο ζωής του “υποπρολεταριάτου”, όπως ο ίδιος τον αποκαλούσε. Ήταν περήφανος που είχε παντρευτεί μια αριστοκράτισσα. Της είχε τυπώσει επισκεπτήρια που έγραφαν: “Τζένη Μαρξ, née (γεννημένη) βαρόνη ντε Βεστφάλεν”.
Αυτά τα επισκεπτήρια θα τον σώσουν από την αστυνομία, όταν θα το συλλάβουν στο δρόμο με τα ασημικά της οικογένειας της γυναίκας του καθώς θα πηγαίνει στο ενεχυροδανειστήριο. Θα τον κρατήσουν μία νύχτα στη φυλακή, γιατί δεν μπορούσε να πείσει τους αστυνομικούς ότι ένας απένταρος Γερμανός πρόσφυγας έχει στην κατοχή του ασημικά με το οικόσημο των Άργκιλ. Τελικά, η Τζένη θα πείσει για την αριστοκρατική της καταγωγή.
Τις μικροαστικές του αντιλήψεις τις βρίσκουμε και το 1865, όταν θα μετακομίσει σε μία έπαυλη στο βόρειο Λονδίνο. Γράφει στον Ένγκελς: “…είναι αλήθεια πως το σπίτι είναι πέρα από τις δυνάμεις μου, μα είναι ο μόνος τρόπος για να καταξιωθούν κοινωνικά τα παιδιά, προκειμένου να εξασφαλίσουν το μέλλον τους”. Οι κόρες του Μαρξ στην εφηβεία τους παρακολούθησαν σεμινάριο για κυρίες που στοίχιζε 8 λίρες το τέταρτο της ώρας
Ο Μαρξ δεν αναζήτησε ποτέ μία συστηματική εργασία. Το 1862, όταν τον έπνιγαν τα χρέη, έκανε αίτηση να προσληφθεί ως υπάλληλος των σιδηροδρόμων, αλλά τον απέρριψαν εξαιτίας του δυσανάγνωστου γραφικού του χαρακτήρα
Ξύρισε τη γενειάδα του (ένα χρόνο πριν πεθάνει)
Στις 28 Απριλίου 1882 και ενώ βρισκόταν στο Αλγέρι ξύρισε την γενειάδα του: “ξεφορτώθηκα την προφητική γενειάδα και το τιμημένο στέμμα”, έγραψε στον ‘Ενγκελς. Είναι τα χρόνια που μάλλον περνάει γεροντική υπαρξιακή κρίση. Οι ιδέες του δεν παίρνουν σάρκα και οστά. Τα βιβλία του δεν πωλούνται, η οικογένεια του αποδεκατίζεται από το θάνατο και η ζωή του νοιώθει ότι φτάνει στο τέλος. Τι νόημα έχει πια ο Υλισμός και η Διαλεκτική;
Το τέλος
Την εποχή εκείνη του αρέσει πάρα πολύ ένα αραβικό παραμύθι το οποίο γράφει στην κόρη του
Φιλόσοφος: Βαρκάρη, ξέρεις από Ιστορία;
Βαρκάρης: όχι
Βαρκάρης: τότε έχεις χαραμίσει τη μισή σου ζωή. Γνωρίζεις μαθηματικά;
Βαρκάρης: όχι
Φιλόσοφος: τότε έχεις χαραμίσει πάνω από τη μισή σου ζωή
Σε λίγο ένας δυνατός άνεμος αναποδογυρίζει τη βάρκα και ρίχνει το βαρκάρη και το φιλόσοφο στη θάλασσα
Βαρκάρης: Φιλόσοφε, ξέρεις κολύμπι
Φιλόσοφος: όχι
Βαρκάρης: Τότε έχεις χαραμίσει όλη σου τη ζωή

Όσο ζούσε ο Μαρξ κυκλοφόρησε μόνο ο Α΄τόμος του “Κεφαλαίου”. Ο Μαρξ έζησε με την απογοήτευση ότι μόνο 2000 άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν αγοράσει το “Κεφάλαιο”. Το δεύτερο τόμο θα τον εκδώσει ο ¨Ενγκελς δύο χρόνια μετά το θάνατο του Μαρξ και ο τρίτος τόμος, πάλι από τον Ενγκελς θα εκδοθεί το 1894. Το 1890 κυκλοφόρησαν στην Αμερική, σε αγγλική μετάφραση, οι δύο πρώτοι τόμοι του “Κεφαλαίου”. Από εκείνη πουλήθηκαν 5000 αντίτυπα μέσα σε λίγες ημέρες, διότι, πιθανότατα, ο εκδότης απέστειλε στους τραπεζίτες της Γουόλ στριτ ένα διαφημιστικό φυλλάδιο, ισχυριζόμενος πως το “Κεφάλαιο” του Κάρολου Μαρξ αποκάλυπτε τον τρόπο “για να συσσωρεύσουν κεφάλαια”
Ο Κάρολος Μαρξ κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Χαϊγκέιτ, στο ίδιο μνήμα που είχαν θάψει τη γυναίκα του στις 17 Μαρτίου 1883. Τέσσερα παιδιά του Μαρξ πέθαναν πριν από αυτόν. Τα δύο που απέμειναν (Ελεονόρα και η Λόρα) αυτοκτόνησαν και τα δύο. Η Ελεονόρα, μάλιστα, είχε σχεδιάσει μία κοινή αυτοκτονία με τον αγαπημένο της (γνωστός τυχοδιώκτης). Η ίδια ήπιε το δηλητήριο που της έδωσε ο “αγαπημένος” της, ενώ αυτός, αφού την είδε να πεθαίνει, το μετάνοιωσε και γύρισε στην ερωμένη του. Η Λόρα και ο Πόλ Λαφαργκ, αφού έζησαν μέχρι το 1911 με τα λεφτά του Ένγκελς, αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν. Στην κοινή κηδεία τους τον επικήδειο εκφώνησε ένας άσημος εκπρόσωπος των Ρώσων Κομμουνιστών: ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν. Ο μόνος απόγονος του που έζησε μία φυσιολογική ζωή ήταν, μάλλον, ο νόθος γιος του, Φρέντι Ντέμουθ (τον οποίο ο Μαρξ λέγεται ότι απέκτησε με την πιστή υπηρέτρια του Έλεν Ντεμουθ), και τον οποίο ο Μαρξ ποτέ δεν αναγνώρισε και ο Φρέντι ποτέ δεν έμαθε ότι ο Μαρξ ήταν ο πατέρας του, αφού έζησε υιοθετημένος μακριά από την οικογένεια των Μαρξ

Μπορείτε, επίσης, να διαβάσετε (ενδεικτικά)
1.Κάρολος Μαρξ, η ζωή του, Φρανσις Γουίν, μετ.εκδ. Ωκεανίδα, μετ. Θεόφιλος Ξ. Τραμπούλης.

2.Gian Mario Bravo: Da Weitling a Marx. La lega dei comunisti. ed. La

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ ΜΕΣΙΕ ΝΤΟΜΙΝΙΚ

Η ΕΠΙ Ο ΛΑΪΚΟΤΕΡΟ ΤΟ. ΝΙΝΙ ΣΕΡΝΕΙ ΚΑΡΑΒΙ

Τα δημόσια πρόσωπα φορείς εξουσίας, θα πρέπει να έχουν διάφανη προσωπική ζωή , για να μην εκβιάζονται, κατά την διάρκεια ασκήσεως της εξουσίας, αλλά αποτελούν και πρότυπα για τον λαό, και όπως ορίζουν οι άτυποι κανόνες, για τη ηγεσία {for the leader ship} πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα. Όχι σαν τον πατριώτη μας το Περικλή τον Αθηναίο, που πήγε ο μπαγάσας και τα τακίμιασε με μία εταίρα την Ασπασία. Xάθηκαν οι γυναίκες του καλού κόσμου με πουτ. πήγε να τα μπλέξει, Θου και κύριε πιπέρι στο στόμα μου. Γιατί δεν γνωρίστηκε με ένα ωραίο νεαρό άνδρα, όπως τον σοφό τον Σωκράτη, που φίλεψε τρυφερά , με τον εκπάγλου καλλονής Αλκιβιάδη ,όπου τον λιμπιζόταν γυμνό στα γυμναστήρια. Παρά του ότι πρέπει να τηρούνται αυτοί, οι αυστηροί κανόνες πολλοί ηγέτες, τις γυναίκες ηγάπησαν

το χρήμα υποτίθεται και την δόξα κανείς. Κανείς είπατε; Αλλά ας αρχίσουμε από τους δικούς μας προκατοχικούς και λίγο μετακατοχικούς ηγέτες. Με πρώτο και καλύτερο τον Σοφοκλή Βενιζέλο , που όπως ακουγόταν είχε πριαπισμό και το ..πουλί του ήταν μεγαλύτερο από την μικρούλα προτομή ,που τοποθετήθηκε έξω από την Δημοτική μας αγορά. Αυτός λέγεται ότι είχε δεσμό με την Γερμανίδα γυναίκα του Παύλου, την βασίλισσα Φρειδερίκη, αλλά το ίδιο υπαινισσόταν, ο ιστορικός Γιώργος Ρούσος, και για τον Κ. Καραμανλή τον Α/. Γιατί δεν πρόσεχες κύριε Παύλο και σου καταγ.. την γυναίκα σου? Ο γέρος της δημοκρατίας πάλι, ο Γεώργιος Παπανδρέου ο Α? ήταν φοβερός γυναικάς. Η πρώτη του γυναίκα ,ήταν η μανούλα του Ανδρέα η Σοφία Μινέϊκο, η δεύτερη που απόκτησε ένα παιδί πρέπει να λεγόταν Μυράτ και έκανε μία κόρη την Μιράντα, γιατί επί τη ευκαιρία της παγαποντιάς του Ντομινίκ Στρος Καν, έλεγαν και για τον γέρο Γεώργιο Παπανδρέου σένα κανάλι της τηλοψίας. αλλά του λόγου μου φυρομιάλισα και δεν θυμάμαι επακριβώς, τα ονόματα τους. Με την Τρίτη επίσημη γυναίκα του, την ηθοποιό Κυβέλη απέκτησε τον αδελφό του Ανδρέα, τον Γιώργο. Προφανώς παρά το αυστηρό κλίμα της εποχής του θα είχε κι άλλες σχέσεις, γιατί ήταν φοβερός πιδήκουλας. Ας μην ήμαστε και πλεονέκτες ,δεν ήταν και ο πατέρας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος είχε αποκτήσει 52 τέκνα ζωή να έχουν εκτός από τον Οσάμα που τον έφαγαν οι Αμερικανοί.. Νεότερος του γέρου Έλληνας εραστής, ήταν ο γιός του ο Ανδρέας. Αχ υιέ μου υιέ μου. Ο μπαγάσας ο Ανδρέας, δεν άφηνε να του ξεφύγει ούτε θηλυκή γάτα. Ίδιος ο μπαμπάς του, το καλό μου. Γυναίκες επίσημες τρις ,δύο Αμερικανίδες, και την Ελληνίδα Δημητρούλα Λιάνη σ`αυτήν όπου με γενναιότητα ο ιππότης Ανδρέας, έκανε το νεύμα καθώς κατέβαινε από το αεροπλάνο ερχόμενος από το Χέρτφιλντ. Η κυρία εκείνη ντε , που έφαγε το χαστούκι από την Αθίνη, όταν παρουσίαζε το βιβλίο της. Εκτός από τις πάμπολλες γυναίκες που του χάρισαν τον έρωτα τους ,όπως της κατέγραψε σε βιβλίο, κάποιος Κεραμίδας προσωπικός αξιωματικός της φρουράς του, έσπειρε κι ένα αδέσποτο ξανθό κορίτσι την Αντρέα με μία δημοσιογράφο στην Σουηδία. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά κατέβηκε στην Ελλάδα και πήρε μέρος της σύνταξης του μακαρίτη και σκύλιασε την Δήμητρα. Ας πάμε στο εξωτερικό τώρα, επί τροχάδην γιατί με την φλυαρία μου σας κούρασα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν είχε κρυφό δεσμό κι απόκτησε μια κόρη την Ναταλί. Ο πολύς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον λέρωσε μένα λεκέ το φόρεμα της νεαρής ασκούμενης του Λευκού οίκου , Μόνικα Λεβίνσκυ αφού στα πεταχτά κάπνισαν ένα πούρο. Τελευταίο αφήνω τον γέρο πόρνο πρωθυπουργό της Ιταλίας τον καζανόβα Σύλβιο Μπερλουσκόνι, που με τον παρά γ.και την κυρά του ας είναι και ανήλικη, όπως το Μαροκινό μανεκέν στα μπούγκα μπούγκα πάρτι του. Βέβαια ο δουνουτούης Ντομινίκ το παράκανε με την απόπειρα βιασμού . Τον έφαγε η. καλή

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Εάν το κράτος ήταν ένα σοβαρό κράτος, και δεν ήταν κράτος οπερέτα , θα είχε προβεί τώρα και 100 χρόνια σε χωροταξικό σχεδιασμό, σε καθορισμό χρήσεων γης, σε δασολόγιο, και κτηματολόγιο. Εάν το κράτος δεν θέσει πρώτο τους κανόνες πως περιμένει τον πολίτη, να μην αυθαιρετεί, όταν βλέπει, ότι σε τούτο τον τόπο όλα είναι χύμα; Όταν ο αγρότης κατέβηκε από το χωριό του , τότε που αυξήθηκε ραγδαία η αστυφιλία ,έπρεπε να γνωρίζει που να κτίσει το «καμαράκι μια σταλιά 2 χ 2» την εποχή εκείνη, για να στεγάσει την πολυπληθή οικογένεια του. Το κράτος στην Ελλάδα ήταν πανταχού απών. Έτσι η καθένας έκανε του κεφαλιού του , κι έτσι έβρισκαν την ευκαιρία να αυθαιρετούν κάνοντας τον λαό συνένοχο, και οι πολιτικές ηγεσίες αρπάζοντας μερίδιο του Ελληνικού πλούτου. Μονάχα ο αξιόλογος πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ο πολεοδόμος Αντώνης Τρίτσης προσπάθησε να βάλει μια τάξη, με τον νόμο 1337 το 1983 ,επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου. Δρομολόγησε τα μέχρι τότε αυθαίρετα, που θα δηλωνόταν να μπουν σε σχέδια πόλεων μe εισφορά σε γη ή σε χρήμα, των ιδιοκτητών. Έχουν περάσει περίπου 30 χρόνια και ακόμη περιμένουν αυτοί που τα δήλωσαν. Τώρα έρχεται ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς, με τον άκρατο λαϊκισμό του να υποσχεθεί πάλι νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, μόνο για να εισπράξει ψήφους. Πως θα γίνει νομιμοποίηση χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό και ένταξη τους στα σχέδια πόλεων ; Θα το επιτρέψει το Συμβούλιο της επικρατείας;
ΝΕΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ «Η ολιγαρχία ακονίζει μαχαιροπήρουνα» Επιμελείται ο Μανούσος Γ.Δασκαλάκης

Σε λόγο που εκφώνησε σε ημερίδα του Συνασπισμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων στο τέλος τα ομιλίας του και τα εξής ¨¨

Αναδημοσιεύουμε από την «Ελευθροτυπία»

«Αν δει κανείς ποιοι έχουν βγάλει τα μαχαιροπήρουνα και τα ακονίζουν και έχουν βάλει και τις πετσέτες μπροστά και ετοιμάζονται να τους σερβίρουν τη δημόσια περιουσία, ποιοι είναι αυτοί που έχουν καταθέσει προτάσεις να πάρουν και τα νερά και τη γη και τα αεροδρόμια, τότε θα καταλάβει ποιοι ακριβώς ντόπιοι. Έλληνες, τρίβουν τα χέρια τους με το μνημόνιο. Καταλαβαίνει ποια είναι η διαπλοκή, ντόπια και ξένη. Θα καταλάβει ότι το μνημόνιο δεν συντάχθηκε μέσα σε 15 μέρες από κάποιους «φον φούφουτους» που λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης., αλλά από την οικονομική ολιγαρχία, από τραπεζικούς κύκλους, από ανθρώπους που ήξεραν πάρα πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα. Είναι όλοι αυτοί που τα χρόνια της ανάπτυξης κέρδιζαν δισεκατομμύρια, έχουν βγάλει και 600 δισ. καταθέσεις -έτσι διαβάζω- στις τράπεζες της Ελβετίας και τώρα ετοιμάζονται να επωφεληθούν και από το δημόσιο πλούτο.
Πρόκειται για τον οικονομικό βραχίονα του οικονομικοπολιτικού συνασπισμού εξουσίας που, μαζί με τα κόμματα που κυβέρνησαν, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., γέννησε μίζες, χρέη, σκάνδαλα αλλά και βαθύ πλούτο. Αυτός ο οικονομικοπολιτικός συνασπισμός εξουσίας δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση στην οποία μας οδήγησε συνειδητά. Χρειάζεται ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, που θα σπάσει το μνημόνιο, θα αναδιανείμει πλούτο και εισοδήματα και θα φέρει στο προσκήνιο τον λαϊκό παράγοντα. Χρειάζεται πρωτίστως όμως μια ευρεία συμπαράταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα αναδιατάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς, που θα δώσει ελπίδα, προοπτική και νέα δυναμική για τις ριζοσπαστικές ανατροπές που έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες, για να μην πέσουμε στη θάλασσα και πνιγούμε όλοι μαζί».

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

«ΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΗΤΑΝ ΜΑΤΙ ΘΑ ΔΑΚΡΥΖΕ»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Μια εφημερίδα της Γερμανικής ομοσπονδίας, που και πέρυσι στήριξε την κυβέρνηση η «Χάντεσμπλαντ» μέσω του διευθυντή της, απευθύνει φιλική ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, και τον επαινεί για τις προσπάθειες του να σώσει την Ελλάδα, αλλά του λέει επίσης ότι δεν βγαίνει

το χρέος, παρά τις θυσίες που έκανε ο Ελληνικός λαός.

Του προτείνει αναδιάρθρωση και «κούρεμα» για να ξαναζωντανέψει η οικονομία αλλά

και επενδύσεις. Στην επιστολή που όπως φαίνεται, είναι καλός γνώστης του βιογραφικού του Γιώργου, διατηρεί ο διευθυντής της Γερμανικής εφημερίδας και συναισθηματικούς τόνους, λέγοντας ότι¨ «όπως δεν προδώσατε τον πατέρα σας όταν ήσασταν μικρός,

έτσι και τώρα δεν πρέπει να προδώσετε την υπερηφάνεια των Ελλήνων.

Είναι γεγονός όμως ότι εμείς οι Έλληνες ψηφοφόροι, πρέπει να αντικρύσουμε το πρόσωπο μας στον καθρέπτη, και να του πούμε την ρήση του Θ. Πάγκαλου «Μαζί τα φάγαμε σένα φαύλο κράτος».

Την πρώτη ευθύνη την έχει η πολιτική εξουσία, αλλά και ο λαός που την εκλέγει.

Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες ο λαός κυβερνά, δια των αντιπροσώπων του. Ένα από τα ελαττώματα της δημοκρατίας, μου είχε αναφέρει κάποτε ένας σεβαστός φιλόλογος, είναι ότι¨ «έχει την ίδια αξία η ψήφος ενός καθηγητή πανεπιστημίου και μίας αγράμματης γριούλας που τις δίνουν σταυρωμένο ψηφοδέλτιο για να ρίξει στην ψηφοδόχο. Πάντως παρά την ευθύνη των κομμάτων εξουσίας για την κρίσιμη κατάσταση της χώρας εξακολουθούν να λαϊκίζουν ασύστολα Τώρα το παιχνίδι του λαϊκισμού το κρατάει στα χέρια της η Ν.Δ. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση το κρατούσε το ΠΑΣΟΚ με το¨ «λεφτά υπάρχουν» Δεν μας μένει παρά να αναφωνήσουμε την φράση των τριών Γάλλων ιπποτών σωματοφυλάκων του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου, Άραμις, Πόρθου κ.λπ. παραλλαγμένη, κι αντί να πούμε¨ «ο Θεός σώζει τον Βασιλέα» να αναφωνήσουμε ¨ «Ο Θεός να σώσει την χώρα».

Ακολουθεί απόσπασμα της επιστολής με αναδημοσίευση από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».
«Ας μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Η αλήθεια είναι η δίδυμη αδερφή της πραγματικότητας. Και στην πραγματικότητα μπορεί να συμβεί, αυτό που συμβαίνει σε ένα οικοσύστημα που έχει υπερλιπανθεί. Καταρρέει. Έχει υποστηριχθεί υπέρ το δέον. Ακόμα και η πραγματικότητα, ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες της έχει μεταβληθεί σε κάτι ανέφικτο. Η ελληνική Εθνική Οικονομία δεν αντέχει πλέον αυτή την αλήθεια, αντιδρά αλλεργικά σε αυτήν. Το ορθό πλέον είναι το λάθος. Μειώσατε ήδη τις συντάξεις, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 30 της εκατό, οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης αυξήθηκαν κατά 50 τοις εκατό περίπου. Δε μπορείτε να κάνετε περισσότερη οικονομία στη χώρα σας. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να σας υποστηρίζει με νέες πιστώσεις.

Πλησιάζει η μέρα, κατά την οποία το κουρασμένο σώμα της ελληνικής οικονομίας δε θα μπορεί να αποδώσει άλλο. Η ελληνική οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά 70 τοις εκατό. Ο τζίρος των εμπόρων αυτοκινήτων έχει μειωθεί κατά το ήμισυ. Ημερήσιες εξαγωγές ύψους ενός τρισεκατομμυρίου Ευρώ, σύμφωνα με το παράδειγμα της Γερμανίας, είναι μη ρεαλιστικό για μια μικρή χώρα. Αλλά τα 50 εκατομμύρια, τα οποία επιτυγχάνει το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας σε ημερήσια βάση, είναι πολύ λίγα. Αν η ελληνική εθνική οικονομία ήταν μάτι, θα δάκρυζε. Αν η ελληνική εθνική οικονομία θα μπορούσε να πει μόνο μια λέξη, αυτή θα ήταν: σταματήστε! Πλησιάζει η μέρα, η οποία θα κάνει τους επενδυτές να βλέπουν εφιάλτες τη νύχτα. Σε αυτή την ημέρα όλα τα στόματα θα ψελλίζουν τη λέξη "αφερέγγυος".

Αυτή ωστόσο είναι και η ημέρα, κατά την οποία γεννιέται και μια νέα αλήθεια: Μη μειώνετε τις δαπάνες, αλλά επενδύστε: αυτό θα ήταν το νέο σύνθημα. Προκειμένου η ελληνική εθνική οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι. Όχι χρέη στα χρέη, θα ήταν τότε μια καλή συμβουλή, αλλά επιμήκυνση του χρέους, κούρεμα, ίσως και πλήρης αναστολή για ένα διάστημα. Για να ατενίσετε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Θα είναι μια μέρα υπερβολικών απαιτήσεων, κυρίως για εκείνους, οι οποίοι δάνεισαν χρήματα σε εσάς και στο λαό σας. Οι αγορές θα παγώσουν από φόβο. Και έπεται συνέχεια. Από την Αργεντινή του έτους 2001, το Μεξικό της έναρξης της δεκαετίας του '80 και της Γερμανίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή μετά θάνατον, τουλάχιστον για υπερχρεωμένα κράτη.

Αξιότιμε Κύριε Παπανδρέου, έχετε πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό σας και το κράτος σας. Μέχρι σήμερα προσπαθήσατε το ακατόρθωτο. Τώρα θα πρέπει να κάνετε το εφικτό. Όπως ως ανήλικος ξεγελάσατε τους αξιωματικούς και δεν προδώσατε τον πατέρα σας, έτσι και τώρα δε θα πρέπει να προδώσετε την υπερηφάνεια των Ελλήνων - προκειμένου να σώσετε τη χώρα σας. Αντιληφθείτε τη νέα, δυσάρεστη πραγματικότητα, πριν σας χτυπήσει την πόρτα. Κινείται ήδη απειλητικά προς το μέρος σας.»

Με εκτίμηση,

υμέτερος ΓΚΑΜΠΟΡ ΣΤΑΪΝΓΚΡΑΝΤ

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΕΜΠΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ {Ανδριανόπουλε} ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ήρθε ως ομιλητής καλεσμένος της «Δημοκρατικής συμμαχίας» ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, όπου και μίλησε την Τετάρτη στις 8 μ.μ στο Ε.Β.Ε για την οικονομική κρίση. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος είναι γνωστός για τις υπερφιλελεύθερες απόψεις του , και δεν κόμισε νεότερες «γλαύκας στας Αθήνας». Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ την τελευταία εφταετία ίδρυσε 597 νέους οργανισμούς και το ΠΑΣΟΚ από το 2009 μόνο 8. Ο αριθμός είναι τόσο μεγάλος ,που μοιάζει με ψεύτικος. Αν είναι όμως αληθινός τότε ,πρέπει να παραπεμφθεί η προηγούμενη κυβέρνηση για εσχάτη προδοσία ,της εμπιστοσύνης του λαού. Είπε επίσης ο κ Ανδριανόπουλος ότι δεν συμφέρει , να γίνει αναδιάρθρωση με κούρεμα του δημοσίου χρέους, διότι κατέχουν οι Ελληνικές τράπεζες 70 περίπου δις και τα ασφαλιστικά ταμεία 25 δις, και αν καταρρεύσουν οι τράπεζες θα χαθούν οι καταθέσεις, και θα υπάρχει πρόβλημα με τις συντάξεις. Τάχθηκε υπέρ της μείωσης της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, όπως στην Κύπρο που έχει φορολογία 10%. Αδέλφια μας Κύπριοι γιατί μας παίρνετε τους πελάτες; Λησμονεί βέβαια ο κ. Ανδριανόπουλος ότι η Κύπρος είχε γίνει φορολογικός παράδεισος των εξωχώριων {ΟΦ ΣΟΡ} εταιρειών.

Πάντα ο κ. Ανδριανόπουλος τάσσεται υπέρ του ελάχιστου κράτους, βασική αρχή των νεοφιλελευθέρων, που θέλουν την αγορά ρυθμιστή της οικονομίας. Λησμονεί ο τ. υπουργός ότι στον άκρατο φιλελευθερισμό , όλοι είναι εναντίον όλων , ότι επικρατεί ο κοινωνικός δαρβινισμός, δηλαδή ο ισχυρότερος επικρατεί, και ο αδύνατος πεθαίνει, και ότι ο άνθρωπος γίνεται για τον άνθρωπο λύκος».{homo hominy lupus} Είπε ο κ. Ανδριανόπουλος ότι¨ «γιατί να πληρώσω φόρους όταν το κράτος δεν μου προσφέρει τίποτα»; Και ότι όταν δίδαξε στο Λονδίνο {Κέιμπριτζ} ως καθηγητής, τότε είχε αποκτήσει τον γιο του. Ήρθε λοιπόν να τον επισκεφθεί κοινωνικός λειτουργός, για να εξετάσει το περιβάλλον που μεγαλώνει το παιδί του, και ψυχολόγος για να διαπιστώσει αν είναι ψυχικά υγιής. «Αν είναι έτσι γιατί να μη πληρώσω φόρους ,να δώσω και κάτι παραπάνω». Η αλήθεια είναι ότι εδώ θα συμφωνήσω με τον Ανδρέα. ότι στην Ελλάδα δεν πιάνουν τόπο οι φόροι μας σε ανάλογη παροχή υπηρεσιών, όπως στις προηγμένες δυτικές χώρες. Όμως πρέπει να παλέψουμε όχι να μην πληρώνουμε φόρους αλλά να έχουμε τις αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες. Στην Σουηδία π.χ όπως έχω διαβάσει σε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, με το πρότυπο κράτος πρόνοιας, όταν μια κυβέρνηση βγει προεκλογικά και αναγγείλει μείωση των φόρων , δεν λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από το εκλογικό σώμα. Όταν πήρε τον λόγο ο βουλευτής της ΝΤΟΡΑΣ συγνώμη της «Δημοκρατικής συμμαχίας» κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, διαμαρτυρήθηκε, ότι από τότε που αποχώρησε από την Ν.Δ, τον έκοψαν τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, κι ότι τα μέσα δεν ενημερώνουν τον λαό, ότι το μνημόνιο και η τρόικα είναι αναγκαιότητα, αλλά σκορπούν τον τρόμο υπερασπίζοντας μονάχα τα δικά τους συμφέροντα. emrow andrea

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Που πηγαίνει το δημόσιο χρέος

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

«Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2010 ανέρχεται, στα 340 δισ. Ε. Οι υποχρεώσεις για την αποπληρωμή όσων δανείων έχουν παρθεί μέχρι σήμερα φτάνουν μέχρι το έτος 2057. Τα χρήματα έχουν παρθεί από τις Ελληνικές κυβερνήσεις για να καλύψουν τα κρατικά ελλείμματα. Στην πραγματικότητα δίνονται για επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, ενίσχυση των τραπεζών, επιχορηγήσεις δημοσίων έργων -πολλών εκ των οποίων αχρείαστα-,προμήθειες υλικών και προγραμμάτων από εταιρείες Ελληνικών και ξένων συμφερόντων, αμοιβές και κονδύλια σε «ημετέρους», εξοπλισμούς από εμπόρους όπλων, δαπάνες για αποστολές του ΝΑΤΟ ,συντήρηση ενός υπέρογκου κατασταλτικού μηχανισμού». «Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010 προβλέπεται να κλείσει, με έσοδα 56,534 δισ. ευρώ. {Από άμεσους 20,440 δις, ευρώ, και από έμμεσους φόρους 31,472 δις, ευρώ}, τα υπόλοιπα από άλλες πηγές. Το 2010 οι δαπάνες προσδιορίζονται στα 69,725 δις ευρώ. Για να αποπληρωθούν παλιά χρέη δίνονται για το 2010 28,130 δις ευρώ. Για χρεολύσια μακροπρόθεσμων δανείων, και 18,000 δίς, για χρεολύσια βραχυπρόθεσμων δανείων ,ενώ για τόκους 15,920 δις ευρώ. Για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ 1,6 δις Ε. Για εισφορά στην Ε.Ε 2,477 δις Ε.

ΠΗΓΗ- Από βιβλίο του Ν.Α.Ρ «Για τα κρατικά χρέη και ελλείμματα».

Το Ν.Α.Ρ πιστεύει ακόμη στην ανατροπή του καπιταλισμού, και στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, και είναι δικαίωμα του να το πιστεύει. Προσωπικά πιστεύω στην μέση λύση της ισχυρής και αριστερής σοσιαλδημοκρατίας ,που κι αυτή βάλλεται με κάθε μέσο από τον νεοφιλελευθερισμό. Ο υπαρκτός σοσιαλισμός απέτυχε όπως και ο υπαρκτός καπιταλισμός. μόνο που όπως λέει ο σφοδρός πολέμιος του καπιταλισμού Νόαμ Τσόμσκι¨ « Ο καπιταλισμός έχει μέσα του, την ελευθερία της κριτικής, κα μπορεί και μετασχηματίζεται».
Η ΥΠΟΤΕΛΗΣ ΧΩΡΑ

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, της ιστορίας της. Στην δυσκολότερη της μεταπολεμικής περιόδου. Ο λαϊκισμός των πολιτικών,

η έλλειψη ευθύνης των πολιτών, η ανυπακοή στην έννομη τάξη, η αναγνώριση μονάχα του δικαίου του αίματος {του δίκιου μου} η διαφθορά , η χαμηλή παραγωγική βάση, κατάντησαν την χώρα μας, μια πτωχευμένη χώρα, ηθικά οικονομικά πνευματικά. Μετά την ήττα του 1897 υπήρξε το κίνημα στο Γουδί το 1909

και η έλευση του μεγάλου Κρητικού Ελ. Βενιζέλου, στην εξουσία όπου έδρασε ως καταλύτης για την

αύξηση των εδαφών ,και για την μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας.

Σήμερα όπου από τα σπλάχνα του λαού, έπαψαν να αναδεικνύονται μεγάλες ηγεσίες διότι η πολιτική, έπαψε να είναι ελκυστική για τους άξιους των καιρών, χρειάζονται πανεθνικές και συλλογικές προσπάθειες ,για την ανόρθωση του τόπου. Τώρα θα σας γυρίσω 65 χρόνια πίσω, στο 1946. Όταν ο Άγγλος στρατηγό Ρώλιγκς είχε αναλάβει ως αρχηγός της Βρετανικής στρατιωτικής αποστολής, με απεριόριστες εξουσίες την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας. Ο ιστορικός Σόλων Γρηγοριάδης {Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1941 - 1974} βασίστηκε στην μαρτυρία ενός στρατηγού της εποχής εκείνης, του στρατηγού Γ. Καραγιάννη όπου σένα βιβλίο του έγραφε¨ « Ο στρατηγός Ρώλιγκς ούτος το θέρος του 1946, κατά μία στρατιωτικήν αθλητικήν τελετήν εις το στάδιον του Παναθηναϊκού εις Αθήνας, υπεχρέωσε τους παριστάμενους Έλληνας στρατηγούς ,να αγωνισθώσι στον δρόμο των 100 μ. ίνα δια της προσωπικής των ταύτης συμμετοχής, εις αθλητικόν στίβον τονίσωσι την σημασία του αθλητισμού, ενώ εις την πραγματικότητα επιτυγχάνετο η μείωσις του κύρους τούτων ,ενώπιον του στρατού και του λαού, μύρια όσα πικρόχολα σχόλια ηκούσθησαν εις βάρος των , και οι ευφυολόγοι εύρον εκτάκτως λεπτόν θέμα δια την δημιουργία φαιδρών και αστείων λογοπαιγνίων.Τόσον βαθέως είχε διεισδύσει εντός της διοικητικής μηχανής του στρατού ο στρατηγός Ρώλιγκς.» Όπως τότε έτσι και σήμερα, τα ίδια καψόνια μας κάνουν οι πιστωτές της χώρας, γιαυτό βλέπουμε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, να τρέχει ικετεύοντας στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κυρίως των μεγάλων και ισχυρών κρατών.

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

«ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ»

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Έλληνες διανοούμενοι, οι οποίοι αναλύουν τον τρόπο συμπεριφοράς, των νεοελλήνων, λένε ότι το δίκαιο του αίματος {δηλαδή η προστασία της ευρύτερης οικογένειας, συγγενών, κουμπάρων και φίλων }το οποίο ισχύει στην χώρα μας, εμποδίζει να δούμε το δίκαιο του συμπολίτη μας ,και μαζί του, να σχηματίσουμε την κοινωνία των πολιτών κι {όχι των κολλητών} η οποία θα υπακούει στην έννομη τάξη. Αυτό έχει σαν συνέπεια τον λαϊκισμό, το ρουσφέτι και την διαφθορά, τα οποία είναι μια πληγή, μια γάγγραινα, και τροχοπέδη για την πρόοδο ,της κοινωνίας. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στις Η.Π.Α ,και που ανέφερε η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια κ. Χάρις Κατάκη στην εκπομπή «Έχει Γούστο» της Μπίλιω Τσουκαλά {Ν.Ε.Τ- 9-5-2011} σε ερώτηση ¨ «Ποιόν θεωρείται δικό σας άνθρωπο»; η απάντηση ήταν «αυτόν που είναι, ίδιος μ`εμένα».Θυμάμαι παλαιότερα μία ανακοίνωση της Ελληνικής ψυχιατρικής εταιρείας, η οποία ανέφερε ότι¨ «Οι Έλληνες νέοι τυγχάνουν της προστασίας της οικογένειας μέχρι τα 28 έτη, σε αντίθεση με το εξωτερικό, που είναι μέχρι τα 18. Η εξάρτηση αυτή από την οικογένεια έχει ως αποτέλεσμα την αβουλία και την αναποφασιστικότητα των νέων . Δεν αποφασίζουν ακόμη ούτε για να προβούν σε εύρεση συντρόφου για γάμο». Δεν θα διαφωνήσει κανείς για την Ελληνική ιδιαιτερότητα, πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες.

Το πολιτισμικό μας αυτό επίπεδο οφείλετε στα 400 χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας-Τουρκοκρατίας, τα οποία υπήρξαν τροχοπέδη στην πνευματική και οικονομική ανάπτυξη των νεοελλήνων. Δεν βίωσε ο Ελληνισμός ούτε αναγέννηση ούτε διαφωτισμό. Μπροστά σε όλα αυτά τα αρνητικά ποιο σημείο βρίσκω θετικό; Επειδή στην Ελλάδα δεν είχε αναπτυχθεί ποτέ ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, τον ρόλο αυτό τον παίζει η Ελληνική οικογένεια, η οποία σκεπάζει στοργικά και στηρίζει τα μέλη της. Αυτό φαίνεται ακόμη περισσότερο, σε στιγμές κρίσης και ανεργίας, όπως η τωρινή. Στο εξωτερικό {δύση} σου λένε¨ «έγινες 18 ανέλαβε την ευθύνη σου διότι είσαι πια ενήλικος». Εδώ που δεν έχουμε κράτος πρόνοιας πως θα σπουδάσει ο νέος;

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;

ΓΝΩΡΊΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΌΤΗΤΗΤΑ ΜΑΣ;

ΕΠΙΜΕΛΕΊΤΑΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

« Ανθρώπινη φύσειν μεταβαλλείν ράδιον». Θουκυδίδης

{Δύσκολο να αλλάξει η ανθρώπινη φύση}.

Γνωρίζουμε τους εαυτούς μας ; Τα προτερήματα μας και τα ελαττώματα μας; Την θέση μας στην κοινωνία, τις προσωπικές και κοινωνικές μας συμπεριφορές; Πόσο αυτό εισφέρει στην συλλογική μας ταυτότητα; Το μοναδικό ενδιαφέρον μας για την οικογένεια μας, τους κουμπάρους φίλους και συγγενείς πόσο μας επηρεάζει , για να μπορούμε να προσαρμοστούμε, σε μια κοινωνία πολιτών; Αντικατοπτρίζει το προσωπικό και συλλογικό μας εγώ το πολιτικό σύστημα, κατά την ρήση της Γαλάτειας Καζαντζάκη «Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»; Στα ερωτήματα αυτά απαντούν επιστήμονες και διανοούμενοι , στο τεύχος 1044 του «Ε» της «Ελευθεροτυπίας» στις 24 - 4- 2011, ένα συλλεκτικό τεύχος, για την βιβλιοθήκη σας. Για οικονομία του χώρου θα παραθέσουμε μονάχα ελάχιστα από τα σοφά λόγια των ανθρώπων αυτών, όπου έχουν διαπρέψει ο καθένας στον τομέα του. {Στέλιος Ράμφος φιλόσοφος}. «Το πολιτισμικό πλαίσιο της κοινωνίας μας πιέζει να μην δημιουργήσεις. Η παιδεία σου ζητάει να απομνημονεύσεις, το πολιτικό σύστημα σου ζητάει αναξιοπρέπεια, η κοινωνική προαγωγή σου ζητάει να συμβιβαστείς. Αν είσαι καινοτόμος θα πρέπει να μην κάνεις τίποτε, για να μην δυσκολέψει αυτούς, οι οποίοι, είναι βολεμένοι.- Γιατί ο ατομισμός εδώ είναι βλασφημία; «Ο εγωισμός στον άνθρωπο είναι άγριος ούτως ή άλλως. Όταν λέμε όμως ατομικότητα δεν εννοούμε υποχρεωτικά ένα αβυσσαλέο εγώ. Εννοούμε έναν άνθρωπο που παίρνει την εικόνα του εαυτού του ,και από μέσα του, δηλαδή αναρωτιέται ποιος είναι. Ενώ ο ομαδικός άνθρωπος παίρνει την εικόνα του εαυτού του από το περιβάλλον του. Εδώ στην Ελλάδα παίρνεις την εικόνα του εαυτού σου , από το περιβάλλον ,από τι θα πει ο κόσμος. Ο Δυτικός άνθρωπος θα αναρωτηθεί ο ίδιος ¨ «έκανα καλά ή δεν έκανα»; Θα κρίνει μάλιστα ως υποκείμενο και την ίδια τη κρίση του». Πως προσδιορίζετε η ωρίμανση;« Ο άνθρωπος ο οποίος είναι υποχρεωμένος να ζήσει σε έννομη τάξη, θα πρέπει να συντονίζει το αίσθημα του, με το πνεύμα της ευθύνης και όχι με αδιαφορία και ιδιοτέλεια».Μανούσος Μαραγκουδάκης καθηγητής κοινωνιολογίας. « Ο λαϊκισμός εκφράζεται με την ταύτιση του οικουμενικού δικαίου , με το ιδιωτικό «δίκιο μου» και την ανακήρυξη αυτού σε υπέρτατη αξία, έστω κι αν αυτό σημαίνει την καταπάτηση θεσμών, ατομικών δικαιωμάτων ή ατομικών αγαθών». Χάρις Κατάκη- ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια Η πραγματική συλλογικότητα δεν δημιουργείται χωρίς προσωπική ευθύνη». «Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αναλάβουμε προσωπική ευθύνη, και να αποκτήσουμε κοινωνική συνείδηση και απαίτηση. Έχουμε ένα στενό κύκλο «των δικών μας ανθρώπων,» και πέρα τούτου όλοι οι άλλοι θεωρούνται ξένοι. Πρέπει να διευρύνουμε αυτόν τον κύκλο. Ας μην ξεχνάμε ότι στις παραδοσιακές κοινωνίες, όσο πιο έντονη ήταν η ιδέα της κοινότητας τόσο πιο έντονη ήταν η προσωπική ευθύνη». -Δημήτρης Χριστοδούλου μαθηματικός καθηγητής πανεπιστημίου. «Να προσηλωθούμε σένα ανώτερο σκοπό- να επενδύσουμε στη βιομηχανία, και στη γεωργία, στην εκπαίδευση ,στην έρευνα». -Νικολέτα Φωτάκη καθηγήτρια φαρμακολογίας. «Η αλλαγή αρχίζει από τον καθένα μας ,στον μικρόκοσμο του-αρκεί να την θέλουμε». -Γιάννης Ζέρβας ψυχίατρος «Οι Έλληνες είμαστε πολύ νάρκισσοι για να πάθουμε εθνική κατάθλιψη. Κάθε διαδρομή προς την καταστροφή κινητοποιεί τεράστιες δυνάμεις δημιουργίας».

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΓΙΑΤΙ MISTER ΟΜΠΑΜΑ KIL OSAMA;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Διάβασα στον Αθηναϊκό τύπο αναλύσεις έγκυρων δημοσιογράφων και δημοσιολογούντων , όπου κατηγορούν τον πρόεδρο των Η.Π.Α Μπαράκ Ομπάμα διότι, στην περίπτωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν εφάρμοσε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Σιγά βρε παιδιά μην στάξει η ουρά του γαϊδάρου. Πολλοί θα θέλαμε να βιώνουμε τον προσωρινό και μάταιο βίο μας, σε ιδανικές κοινωνίες , όπου θα υπήρχε αγάπη, αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, κι όπου «οι άνθρωποι θα ήταν πάνω από τα κέρδη».Δυστυχώς στον καπιταλισμό τούτο δε συμβαίνει, αλλά και ο σοσιαλιστικοσταλινισμός-και ο Μαοϊσμός κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, και όσοι αποζητούν ουτοπικές κοινωνίες ακόμη ψάχνονται.. Στις καπιταλιστικές κοινωνίες , αλλά και στις διεθνείς σχέσεις επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου. Οι νόμοι και οι κανόνες δικαίου νομοθετούνται για να επιβάλλονται στους αδύνατους από τους δυνατούς. Αυτή είναι η πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι. Τώρα αν εκλεγεί ένας πρόεδρος, στις Η.Π.Α και εφαρμόσει την δύναμη ισχύος που διαθέτει η χώρα του, με τον βίαιο τρόπο του Τζορτζ Μπους του β/ ή με τον ήπιο τρόπο του Μπαράκ Ομπάμα, το περιεχόμενο του πιάτου, δεν αλλάζει αλλά το σερβίρισμα. Ποτέ καμία αυτοκρατορία στην ιστορία δεν κυβέρνησε κρατώντας στο χέρι τους κανόνες του σαβουάρ βίβρ. Θα το κάνει σήμερα η Αμερική ανατρέποντας την ανθρώπινη συμπεριφορά; Διότι τα κράτη και οι αυτοκρατορίες είναι μία απεικόνιση της ανθρώπινη συμπεριφοράς.

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

7 ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΝΑΥΑΡΧΟΙ ΚΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΝ.

Γράφει ο Μανούσος Γ.Δασκαλάκης

Σύμφωνα με την είδηση του Σαββάτου 7 -5 -2011 που δημοσίευσε εβδομαδιαία Αθηναϊκή εφημερίδα

αποκαλύπτει , ότι 7 απόστρατοι ναύαρχοι, έστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση, να μη χαλαρώσει τους πολεμικούς εξοπλισμούς, διότι κινδυνεύει η πατρίς. Το Σάββατο επίσης 7-5- έγραψα στον «Αγώνα» ότι ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γερμανίας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, και τωρινός συναρχηγός του κόμματος

της Γερμανικής αριστεράς Όσκαρ Λαφοντέν, είχε δηλώσει σe συνέντευξη του στη διαδικτυακή εφημερίδα "tvxs" ότι¨ «οι Γερμανικές βιομηχανίες όπλων δίδουν μίζες στους Έλληνες πολιτικούς για να αγοράζουν πολεμικό υλικό». Και ψέγει τα ισχυρά κράτη της Ευρώπης, Γερμανία και Γαλλία, ότι δεν στηρίζουν την Ελλάδα , προκειμένου να εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα σύνορα της χώρας μας. Διότι όπως είπε η Ελλάδα, δεν κινδυνεύει από την Τουρκία επειδή και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, και ποτέ ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν επιτίθεται σε ένα άλλο". Ως Γερμανός ο Όσκαρ Λαφοντέν μίλησε για την βαριά Γερμανική πολεμική βιομηχανία , και τις μίζες.

Δυστυχώς όμως μίζες δίνουν, όλες οι πολεμικές βιομηχανίες των ισχυρών χωρών, κι όχι μόνο , οι πολεμικές βιομηχανίες. Και της Γαλλίας ,και των ΗΠΑ οι βιομηχανίες όπλων τι κάνουν; Μοιράζουν κόκκινα γαρύφαλλα ; Υπάρχουν και οι ισχυροί μεσάζοντες των πολεμικών βιομηχανιών, στην Ελλάδα που βγάζουν άφθονο χρήμα αεριτζίδικο, χωρίς να επενδύσουν ούτε ευρώ . Οι οποίοι και πρόσβαση στον έντυπο τύπο, και στα ηλεκτρονικά έντυπα διαθέτουν, και το ανάλογο κλίμα με την Τουρκία καλλιεργούν. Βεβαίως η Τουρκία επιτέθηκε στην Κύπρο το 1974, αλλά δεν φταίει μόνο η Τουρκία. Τις περισσότερες φορές μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Δεν τολμούμε όμως να το παραδεχθούμε, διότι δεν μας συμφέρει και δείχνουμε με το δάκτυλο μας τους άλλους. Τότε η δικτατορία υπηρετούσε τα συμφέροντα των Αμερικανών, που ήθελαν την Κύπρο δύο κομμάτια και βρέθηκαν Εφιάλτες και στην Ελλάδα και στη Κύπρο. Εκτός τούτου η Κύπρος δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά του κινήματος των αδεσμεύτων ,κάτι που δεν συγχωρούν οι μεγάλες δυνάμεις ,που λειτουργούν με την λογική , ότι «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας». Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, και οι ανταγωνισμοί γίνονται στον οικονομικό τομέα. Η Τουρκία το έχει αντιληφθεί με τον ισλαμοεκσυγχρονιστή Ερντογάν και των υπουργό του ,των εξωτερικών Νταβούτογλου όπου βλέπει την πρώην Οθωμανική αυτοκρατορία σαν χώρο δικής της επιρροής και οικονομική της ενδοχώρα. Δεν είναι δυνατόν να ανταγωνιζόμαστε την Τουρκία συνεχώς στους εξοπλισμούς που αλλότρια συμφέροντα εξυπηρετούν . Ας επιδιώξουμε να επικεντρωθούμε σε μια φιλική σχέση και συνεργασία., με την γείτονα . Κι ας ασχοληθούμε να συμμαζέψουμε την οικονομία μας, από το χάλι της. Στο κάτω κάτω αυτό κάνει και η Τουρκία η οποία ανήκει τώρα στις G20, πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο πρώην υπουργός των οικονομικών της Γερμανίας, επί σοσιαλδημοκρατίας, Όσκαρ Λαφοντέν, και αργότερα συνιδρυτής του κόμματος της Γερμανικής Αριστεράς , δήλωσε σε συνέντευξη του , στην διαδικτυακή εφημερίδα "tvxs" ότι¨ «Οι πολεμικές βιομηχανίες της Γερμανίας δίνουν μίζες, στους Έλληνες πολιτικούς, για να προμηθεύονται πολεμικό εξοπλισμό, ενώ στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από την Τουρκία διότι ποτέ , δεν θα αφεθεί ένα μέλος του ΝΑΤΟ να πολεμήσει με ένα άλλο». Ο δε αρχηγός των πρασίνων στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Ντανιέλ κον Μπεντίτ , είναι ένας δριμύς κατήγορος, κατά των ισχυρών κρατών ,αι Γερμανίας, επειδή δεν εγγυάται η Ε.Ε τα Ελληνικά σύνορα, διότι μας πουλάνε πολεμικό υλικό οι βιομηχανίες τους, με δάνεια.. Ο πρόεδρος του Ευρωγκρούπ Ζαν Κλωντ Γιούγκερ, και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, είχε δηλώσει πριν καιρό ότι οι μεγάλες δυνάμεις τη Ευρώπης, και ο ίδιος γνώριζαν για την κακή κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει εξαιτίας των κερδών που αποκόμιζαν τα ισχυρά κράτη».Δεν χρειάζεται κανείς πολιτικός αναλυτής, να έχει και πολύ οξυδέρκεια, για να καταλάβει ότι την Ελλάδα την κυβερνούσε ανέκαθεν ένα ανεγκέφαλο και διεφθαρμένο κατεστημένο . Η ανευθυνότητα του, οι δημόσιες σπατάλες χωρίς έλεγχο, η απέραντη κακοδιαχείριση, το πελατειακό κράτος, και η διαφθορά , αλλά και το βόλεμα των νεοελλήνων στο δημοσιοϋπαλληλίκι, απομοίωσε την χώρα, από την παραγωγική της βάση. Ως εκ τούτου η σχετική απαξίωση κάθε χειρωνακτικής εργασίας, αγροτικής, εργατικής και λιγότερο τεχνικής, απαξίωσε την παραγωγική εργασία, , φέρνοντας τις μάζες στις μεγαλουπόλεις για να παρασιτούν. Τώρα που φθάσαμε στον πάτο, ας κοιταχτούμε συλλογικά για άλλη μια φορά στον καθρέπτη. Και κάτι τελευταίο αλλ` όχι άνευ σημασίας. Η επιτροπή λογιστικού ελέγχου πρέπει να βοηθηθεί από την κυβέρνηση ,για να ερευνήσει τι ποσοστό του δημόσιου χρέους υπάγεται στο «απεχθές χρέος», και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν υποχρεούται να το πληρώσει η χώρα.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Μία φωτογραφία έχει αξία όσο χίλιες λέξεις , λένε στην δημοσιογραφική γλώσσα. Τότε γιατί δεν δίνει στην δημοσιότητα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την φωτογραφία, του αρχηγού της Άλ Κάϊντα Οσάμα Μπιν Λάντεν; Ήδη μόλις μαθεύτηκε το νέο της εκτέλεσης του φανατικού ισλαμιστή, από το παγκόσμιο κοινό άρχισαν τα σχόλια, και οι αμφισβητήσεις, αν είναι αλήθεια ή ψέματα η είδηση, της δολοφονίας του. Ο μίστερ πρέζιντετ όμως, τα στύλωσε και έδωσε ανακοίνωση του Λευκού οίκου ότι «προέχει η ασφάλεια της χώρας». Να πως διαφέρει ένας πολιτισμένος εφυής, και μετριοπαθής πρόεδρος, από τον άγριο φύλαρχο Τζορτζ Μπους τον α/ και τον β/. Διότι μόνο οι απολίτιστοι λαοί καλή ώρα σαν τους Έλληνες, που έκοψαν το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη και το κρέμασαν σένα στύλο επαινούν τους εαυτούς τους, για τέτοιου είδους «ανδραγαθήματα». Ενώ ο Πρόεδρος δολοφονεί με το γάντι. Σου λέει ¨ «Εμ που τον δολοφόνησα να δείχνω και το κεφάλι του στις κάμερες; Μα αυτό θα είναι πρόκληση για τους φανατικούς του Ισλάμ. Ας καθίσω καλύτερα στα αυγά μου μέχρι το επόμενο επεισόδιο».

ΦΟΙΒΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΟΡΑΣ ΚΑΤΣΈΛΗ

Έγινε ντόρος για τα αναδρομικά των συντ. βουλευτών. Βγήκε στις τηλοψίες η «σοσιαλίστρια» κ. Ντόρα Κατσέλη πρώην ηθοποιός {αλήθεια που το ήθος}και δήλωσε ότι¨ «εγώ θα πάρω τα αναδρομικά και είναι δικός μου λογαριασμός τι θα τα κάνω». Ενώ όπως δήλωσε ο Καμπουράκης στην πρωινή εκπομπή του «ΜΕΓΚΑ» ¨«τον πήρε τηλέφωνο ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου, Φοίβος Ιωαννίδης και δήλωσε ότι αυτός δεν ζήτησε αναδρομικά». Το έγραψα και χθες ότι για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά και με προχειρότητα τσουβάλιασαν τα μέσα, όλους τους πρώην βουλευτές. Στην πραγματικότητα, άλλοι είναι πρώην βουλευτές, και άλλοι είναι βολευτές. Λέει η ρήση ότι¨ «το χρήμα πολύ μίσησαν την δόξα ουδείς» αλλά στην περίπτωση των πρώην βουλευτών, τα θέλουν όλα δικά τους και τη δόξα και το χρήμα οι φαταούληδες . Με τις υγείες μας ,να την βγάλουμε ζωντανοί και σήμερα.
ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;
Τούμπα οι προεκλογικές υποσχέσεις του Παπανδρέου.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο Γενκός διευθυντής του Δ.Ν.Τ Ντομινίκ Στρος -Καν δήλωσε σε συνένετυξη του, ότι είχε υπόγειες συνομιλίες , με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου , αλλά ο Παπανδρέου δεν μπορούσε να τις ανακοινώσει διότι φοβόταν το πολιτικό κόστος. Ηδη από το 2008 ο Σημίτης
έιχε πει στην βουλή, ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να βγεί στις αγορές, και θα αναγκαστεί να προσέλθει στο Δ.Ν.Τ. Εντωμεταξύ το Δ.Ν.Τ είχε έλθει στην Ελλάδα, τον Ιούνιο το 2009, και μελετώντας την κατάσταση τη οικονομίας, διαπίστωσε την δραματική της τροπή, και ετοίμαζε σχέδιο διάσωσης. Από τότε που ο Γ.Π βρισκόταν στην αντιπολίτευση ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ,συνομιλούσε με τον "σύντροφο" Ντομινίκ Στρος Καν. Ο σύντροφος Ντομινίκ, ειδοποίησε σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ,και τον Καραμανλή τον β' ο οποίος του είπε μάγκικα σε στυλ Μεϊμαράκη¨"Μάγκα άραξε γιατί τον Σεπτέμβριο έχω εκλογές". Άρα ο Παπανδρέου ήξερε και δούλευε ψιλό γαζί τους Έλληνες για να πάρει τις εκλογές. Μετά τις εκλογές τόφερνε από εδώ τό φερνε από εκεί, μέχρι να βρεί το θάρρος να κάνε τούμπα τις προεκλγικές του υποσχέσεις. Προσωπικά αναρωτιόμουν βλέποντας αυτή την συμπεριφορά του Γ.Π. "Ή το παιδί είναι ακόμη "θείο βρέφος όπως τον Λαλιώτη που δεν μεγάλωσε ποτέ, και δεν καταλαβαίνει γρι από οικονομικά, ή μας περνάει όλους για χαζούς". Ενώ έλεγε προεκλογικά λεφτά υπάρχουν ξαφνικά "τρελάθηκε" το αφεντικό και κόβει συντάξεις και μισθούς. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι ήξρε ο Γ.Π και μας γέμιζε ψέματα για χατήρι της γλυκειάς και αφροδισιακής εξουσίας. Η Ν.Δ Αλλά και καθηγητές του χώρου της αριστεράς κατηγορούν τον ΓΑΠ,ότι έπρεπε να πάρει μέτρα αμέσως , και γρήγορα να προσφύγει στις αγορές. Όχι να φωνάζει ότι κυβερνά τον "τιτανικό"
και να περιμένει να του δώσουν δάνεια. Προσωπικά έχω την γνώμη ότι οι αγορές είναι άριστα πληροφορημένες , και γνώριζαν για την δραματική κατάσταση της οικονομίας. Γιαυτό ανέβασαν τα σπρέντς. Άλωστε όπως είδαμε ο Σώκρατες της Πορτογαλλίας πήρε δύο φορές μέτρα λιτότητας ,και πάλι τον ανάγκασαν να προσφύγει στο Δ.Ν.Τ Έχω την ταπεινή γνώμη ότι αν δεν υπάρξουν ισχυρά κοινωνικά κινήματα απέναντι στον αδυσώπητο καπιταλισμό,οι από πάνε θα φάνε τους από κάτω. Μέχρι το μεδούλι.