Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Από: manousos daskalakis (manousosdaskalakis@hotmail.com)
Εστάλη: Σάββατο, 30 Απριλίου 2011 3:58:57 μμ
Προς: news@agonaskritis.gr (news@agonaskritis.gr)


ΘΡΗΣΚΕΙΑ -¨ΑΝΑΓΚΗ Η ΟΠΟΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΔΟΥΚ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Η πίστη στις θρησκείες είναι ανάγκη για πολλούς ανθρώπους. Απόδειξη ότι είναι ακόμη ζωντανές αν και έχει διανύσει, ο δυτικός πολιτισμός ,ο οποίος είναι ο πιο ισχυρός πολιτισμός στον κόσμο, αναγέννηση και διαφωτισμό, κι η ανθρωπότητα στον τομέα της επιστήμης, έχει κάνει αληθινά «θαύματα». Ο άνθρωπος έχει φθάσει στην σελήνη, η ιατρική «ανασταίνει» ακόμη και νεκρούς, και με την καρδιοχειρουργική, «κάνει χωλούς να περπατήσουν» , με την οφθαλμολογία «τυφλούς να βρουν το φώς τους» με την ακτινοβολία των λέιζερ, κι ενώνει ακόμη και κομμένα μπράτσα, ή δάκτυλα με την ορθοπεδική. Η ψυχιατρική -ψυχολογία θεραπεύει τους υποφέροντες ψυχολογικά, όπου παλιότερα η θρησκεία θεωρούσε, και θεωρεί ακόμη δαιμονισμένους. Ο δε φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος , με τις έρευνες του ανακάλυψε ότι ο άνθρωπος κατάγεται από ένα εξελιγμένο είδος χιμπαντζή. Οι θρησκείες του Ισλάμ, σήμερα, χρησιμοποιούνται από τους επιτήδειους, πολιτικά, για να πυροδοτήσουν θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς, και επιθέσεις αυτοκτονίας .Οι θρησκείες όμως, είναι θρησκείες κανόνων και αγαπητικής φιλοσοφίας, κι όχι οδηγίες για βίαιες ενέργειες, από απαίδευτους φανατικούς. Ο μεγάλος φιλόσοφος οικονομολόγος και κοινωνιολόγος Καρλ Μαρξ, δεν έγραψε τυχαία ότι¨ « η θρησκεία είναι η ψυχή του καταπιεσμένου πλάσματος σε ένα κόσμο χωρίς ψυχή, είναι το όπιο του λαού». {Το όπιο με την έννοια του αναλγητικού στον πόνο}Ο φιλόσοφος στην εποχή περίπου του Κ. Μαρξ, Κάρολος Φόϋεμπαρχ είχε γράψει ότι¨ « ο άνθρωπος είναι πολύ εγωιστής και δεν θέλει να παραδεχτεί ότι πεθαίνει, για τούτο ανακάλυψε την αιώνια ζωή των ψυχών» . Προέτρεψε τους ανθρώπους ο φιλόσοφος , ο άνθρωπος να ανακαλύψει ξανά τον συνάνθρωπο του, και να τον αγαπήσει σαν Θεό. «homo hominy deus est}. Ο διαπρεπής αρχαιολόγος- ακαδημαϊκός Σπύρος Μαρινάτος στον βιβλίο του «Σουμερικός και Βαβυλωνιακός πολιτισμός σελίδα 82, γράφει για την μυθολογική προέλευση των θρησκειών παραθέτοντας την ιστορία του Θεού Μαρδούκ, Θεού των Βαβυλωνίων. Ο μύθος του θανάτου και της ανάστασης του Μαρδούκ ομοιάζει πολύ με το Χριστιανικό Πάσχα. Να όμως πως περιγράφει ο Μαρινάτος τον μύθο του θανάτου και της ανάστασης του Μαρδούκ έτσι όπως αυτός αναφέρεται σένα κείμενο της βιβλιοθήκης της πόλης Ασσούρ. «το κείμενο των παθών του Μαρδούκ» μας περιγράφει κυριολεκτικώς ένα παθόντα και ταφέντα Μαρδούκ όστις εθριάμβευσε, του Άδου και του θανάτου». Ο Μαρδούκ κρατείται αιχμάλωτος στα δύο όρη , όπερ σημαίνει το υποχθόνιο δικαστήριο. Εκεί υποβάλλεται σε ανάκριση. έπειτα θανατώνεται και άγεται στο όρος.

Μαζί με αυτόν θανατώνεται και ένας κακούργος. Τα ιμάτια του Μαρδούκ απάγονται. Στο όρος στο οποίο βρίσκεται ο Θεός ,φυλάγεται από στρατιώτες και είναι σκότος. εκεί κατέρχεται η σύζυγος του { Δέσποινα της Βαβυλωνίας}, και τον αναζητεί μέχρι της θύρας του τάφου. Τέλος όμως¨ « ο Θεός ανίσταται εκ του όρους και ανέρχεται εις στην ζωήν». Να ένας μύθος, μια ιστορία του Θεού τον οποίο παρουσιάζει Μαρινάτος και μας έρχεται χιλιάδες χρόνια προ Χριστού. Ο Γερμανός διπλωμάτης και συγγραφέας Γκαίτε είχε γράψει για την θρησκεία¨ « όποιος έχει τέχνη και επιστήμη έχει θρησκεία, όποιος πάλι δεν έχει τέχνη και επιστήμη πάλι έχει θρησκεία».

ΠΗΓΗ Πληροφορίες για τον Θεό Μαρδούκ από το άρθρο του καθηγητή του Παντείου Γιώργου Ρούση στην «Ελευθεροτυπία».
ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Παρά του ότι ο νόμος για την ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο, έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, και δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, ο δικηγορικός σύλλογος Χανίων, εξακολουθεί να δίδει τον αγώνα του προσφεύγοντας στο συμβούλιο της επικρατείας. Υπάρχει ακόμη η ελπίδα-πιστεύει ο σύλλογος- να μην εφαρμοστεί ο νόμος

για να μην αποψιλωθούν τα Χανιά, και από το Εφετείο. Ήδη έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους, 4 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πλατανιά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ,εφαρμόζοντας το «πρωτόκολλο τιμής» για την παραίτηση , όλων των αιρετών του νομού. Δυστυχώς κι αυτό το τόσο σοβαρό για τον τόπο θέμα της απομάκρυνσης των δημοσίων υπηρεσιών από τα Χανιά στο Ηράκλειο, έχει εισέλθει στην διελκυνστίδα της κομματικής αντιπαράθεσης

ενώ θα έπρεπε να ενώνει όλους τους φορείς του νομού μας. Μόλις προχθές ο καθηγητής ακτινοθεραπευτικής-ογκολογίας κ. Παντελάκος δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι συμφέροντα του Ηρακλείου, εμποδίζουν την δημιουργία κέντρου ακτινοθεραπείας στα Χανιά , για να διοχετεύσουν όλους τους αρρώστους-καρκινοπαθείς σε ιδιωτικά θεραπευτήρια των Αθηνών. Η απομάκρυνση του Εφετείου αφορά όλους τους Χανιώτες, όπου προσπαθεί πλέον το κράτος ,να μας αντιμετωπίσει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Όλες οι υπηρεσίες που έμειναν, μία προς μία όδευσε προς το Ηράκλειο εξαιτίας της δικής μας ανοχής και της έλλειψης δυναμικότητας των φορέων. Σαν κεραυνός εν αιθρία σε καλοκαιρινό ουρανό, έπεσε το κείμενο το οποίο έγραψε στον τοπικό τύπο, ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου εκλεκτός δικηγόρος της πόλης μας Αντώνης Γκαζής. Ευχαριστεί τους φορείς της πόλης, για την υποστήριξη τους επί 75 χρόνια, για την διατήρηση του Εφετείου στα Χανιά. Παραδίδει δηλαδή τα όπλα τορπιλίζοντας και τον αγώνα των συναδέλφων του, που επί τρις και πλέον μήνες, απέχουν από τα δικαστήρια. Το 1974 όταν έγινε η επιστράτευση λόγω του Κυπριακού ,απλός στρατιώτης ο γράφων με την ειδικότητα του πολυβολητή , τον κ. Αντώνη Γκαζή τον είχε ανθυπολοχαγό στο Γεράνι όπου είχαμε κατασκηνώσει.

Ευσεβάστως αναφέρω λοιπόν κ. ανθυπολοχαγέ ,ότι στις κρίσιμες τούτες ώρες δεν στηρίζετε την συλλογική προσπάθεια των Χανίων.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ομολογώ ότι δεν είμαι Χριστιανός του μεσαίωνα, αλλά του διαφωτισμού. Κρατάω όλες τις παραινέσεις για αγάπη προς τον πλησίον του Χριστιανισμού, και τις εντολές, του Θεού προς τον Μωϋσή. Αλλά και τους κανόνες αυτούς να μην τηρούσα όπως λέει και ο Ιταλός φιλόσοφος Νορμπέρτο Μπόμπιο, θα έπρεπε να τηρώ τις εντολές μέσω των νόμων του κράτους. Το οποίο κράτος είναι μια εθελοντική ένωση πολιτών, που υπογράφει συμβόλαιο συνοίκησης. Εξομολογούμαι ότι δεν πιστεύω στον Θεό, σε κάποιον που υπάρχει δήθεν εκεί ψηλά στον ουρανό. Δεν πιστεύω επίσης ότι υπάρχει αιώνια ζωή των ψυχών, και ότι θα αναστηθούν στην Δευτέρα παρουσία κ.λπ . Μπορεί να το υποστηρίζει ο Χριστιανισμός, και ο Φιλόσοφος Πλάτων με παραλλαγές στην αρχαιότητα ,αλλά έκτοτε έχουν περάσει , έτη πνευματικού -επιστημονικού φωτός. Δεν πιστεύω επίσης,

ότι αν κάνω ένα σωρό εγκληματικές πράξεις , και μετανιώσω, μετά προσέλθω στον ιερέα εκπρόσωπο του Θεού επί της γης, και του εξομολογηθώ, θα μου συγχωρηθούν οι πράξεις μου, τις οποίες ο Χριστιανισμός τις ονομάζει αμαρτίες. Η να προβώ σε άδικες πράξεις όπως π.χ εμπόριο ναρκωτικών, πλαστογραφίες κλοπή και αντιποίηση αρχής, και ύστερα να γράψω ένα βιβλίο για την αγάπη, παριστάνοντας τον μετανιωμένο. Αμφισβητώ ακόμη και τον εαυτόν μου, αν είμαι μετανοιωμένος. Μπορεί και να το έπραξα ,επειδή ασχολήθηκαν μαζί μου συστηματικά τα μέσα ενημέρωσης, για κερδίσω χρήματα. Σας εξομολογούμαι ότι η ψυχή μου είναι μια άβυσσος,¨ «πότε είναι κόλαση και πότε παράδεισος» όπως λέει και τα λαϊκό άσμα. Αν πραγματικά εγκλημάτησα και ήλθα αντιμέτωπος με τον εαυτόν μου, και τις πράξεις μου και μετανόησα τότε η επιστήμη, έχει προβλέψει την βοήθεια την οποία θα λάβω για να ξεπεράσω τις τύψεις και τις ενοχές μου. Το βιβλίο βεβαίως βοηθάει για να βγάλω έξω τα εσώψυχα μου ,αρκεί να μην έχει εμπορικούς στόχους. Πρέπει βεβαίως εξάπαντος να προσέλθω σε ειδικό ψυχολόγο, ή ψυχίατρο για να κάνω ψυχοθεραπεία, προκειμένου να κατανοηθεί το βάθος των πράξεων μου ,για να μπορέσω να μαλακώσω τον πόνο μου από τις ενοχές, των πράξεων μου. Αν μου έχει μείνει τσίπα από αυτό που λέγεται συνείδηση.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Η ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Είναι δύσκολος ο δρόμος της αποπληρωμής του δυσβάστακτου δημοσίου χρέους.

Μπορεί να λένε για πράσινη ανάπτυξη, και για παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας

για να πραγματοποιηθούν όμως αυτά, αν γίνουν ποτέ πράξη χρειάζεται απεριόριστος χρόνος, δηλαδή έχουμε μπροστά μας πέτρινα χρόνια, διότι όπως όλοι γνωρίζουν, είναι εύκολο να διαλύσει μια παραγωγική βάση, και δύσκολο να ξανασταθεί στα πόδια της, να γίνει ριζική αναδιάταξη δυνάμεων. Όταν εισήλθε στην χώρα μας το 1897 η Δ.Ο.Ε {Διεθνής επιτροπή οικονομικού ελέγχου} , για να εισπράττει τους φόρους από το κρατικό ταμείο, πέρασαν αν δεν απατώμαι σχεδόν 60 χρόνια για να φύγει. Ο νεαρός δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου μαζί με την δημοσιογράφο Κατερίνα Κιτίδη δημιούργησαν ένα ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις κυρίως αντισεισμικών οικονομολόγων, και φιλοσόφων με τον τίτλο «DEBTOCRACY» όπου προβάλλεται στο διαδίκτυο. Αναδημοσιεύουμε μικρό κομμάτι συνέντευξης του Χατζηστεφάνου σε διαδικτυακή ιστοσελίδα.


«Πώς σου φάνηκε η προχθεσινή δήλωση του Στρος Καν για περισσότερο κράτος και λιγότερη αγορά; (γέλια)
«Αυτό το πιάνουμε λίγο με τον Κώστα Λαπαβίτσα στο ντοκιμαντέρ, δηλαδή το ΔΝΤ είναι όσο κακό και τραγικό περιμέναμε, αλλά η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και η ΕΕ έχουν βγει πολύ πιο επιθετικά οπόσο μπορούσαμε να φανταστούμε. Κι αυτό δεν το λέω για να δικαιολογήσω το ΔΝΤ. Αυτό που βγαίνει από όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι πως έπεσαν οι μάσκες που έδιναν εθνικά χαρακτηριστικά στις κρίσεις και λέγανε «οι Έλληνες κάναν αυτό, οι Ιταλοί αυτό». Πλέον συνασπίσθηκαν οι από πάνω με τους από κάτω, σε όλο τον κόσμο. Το να φέρνει το Βερολίνο το ΔΝΤ (που είναι αμερικάνικο μαγαζί) για να ρυθμίζει τα δικά σου πράγματα, σημαίνει ότι προτεραιότητά τους είναι να φάνε τους από κάτω, παρά οι εθνικοί ανταγωνισμοί που εμείς νομίζαμε, δηλαδή Βερολίνου, Ουάσινγκτον, Ελλάδας κλπ».
«Και πώς βλέπεις το δρόμο από εδώ και πέρα; Λύσεις υπάρχουν;
«Τρομακτικό! Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν σε καμία περίπτωση, θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά ό,τι και αν γίνει. Απλώς υπάρχει η επιλογή εάν θα το πληρώσεις και θα συνεχίσεις να είσαι σε μια περίοδο χρέους για αιώνες, ή αν θα το πληρώσεις μεν, αλλά θα μπεις σε μια αναπτυξιακή τροχιά και θα φέρεις και τους πολίτες στο προσκήνιο. Δηλαδή, δεν θα δουλεύεις για τις ξένες τράπεζες, θα δουλεύεις για τον πολίτη. Αλλά για το ότι ο απλός κόσμος εντέλει θα την πληρώσει, νομίζω δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Ακόμα και εγώ που προσωπικά λέω "παύση πληρωμών-έξοδος απ' τό ευρώ", δεν εννοώ ότι αυτό είναι μια πανάκεια που λύνει τα προβλήματα. Θα το πληρώσεις ακριβά κι αυτό, αλλά εκεί φέρνεις τον πολίτη στο προσκήνιο και του λες πληρώνεις και ξαναβάζουμε τη βιομηχανία σε νέα βάση, αφήνουμε δεσμεύσεις σε ξένες τράπεζες κλπ. Υπάρχει και τρόπος να το πληρώσεις και να μη σου μείνει και τίποτα».
Ο ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Μια φορά κι έναν καιρό , έπλεε σένα ποτάμι στην νήσο του Ειρηνικού Ωκεανού Ουλούμπου Κουλούμπου , ένας βάτραχος. Αμέριμνος σφύριζε τον γνωστό ήχο, κοάξ κοάξ , όταν τον πλησιάζει ένας σκορπιός. Προσπάθησε να πείσει τον βάτραχο, να τον περάσει, στην απέναντι όχθη του ποταμού. «Καλέ μου βάτραχε του λέει ,πέρασε με στην απέναντι όχθη, κι εγώ θα γίνω χώμα να με πατήσεις. Ότι μου ζητήσεις θα το κάνω. Επί μία ώρα ο βάτραχος ήταν ανένδοτος με το επιχείρημα, ότι το τσίμπημα του σκορπιού ήταν δηλητηριώδης, και θα πέθαινε σε περίπτωση, που ο σκορπιός τον τσιμπούσε. -«Μπορεί να είναι έτσι όπως το λες ,καλέ μου βάτραχε μα εγώ, σου υπόσχομαι, ότι ποτέ δεν κάνω κακό, στον ευεργέτη μου. -«Κι εσύ είσαι τώρα ο ευεργέτης μου». Με το πολύ ψηστήρι πείσθηκε ο κυρ βάτραχος, , σήκωσε στην πλάτη του, τον σκορπιό, όπου κι άρχισε να πλέει προς την απέναντι όχθη του ποταμού. Στα μισά της διαδρομής του ποταμού, ο σκορπιός αρχίζει να τσιμπάει τον βάτραχο. Ο βάτραχος άρχισε να βουλιάζει. Γυρίζει αμέσως και λέει απελπισμένος στον σκορπιό.- «Τι κάνεις εκεί ; -«Γιατί δεν κρατάς τις υποσχέσεις σου; Δεν ξέρεις ότι θα βουλιάξουμε και οι δύο». -«Το ξέρω απαντάει στον βάτραχο ο σκορπιός μα δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. -«Το τσίμπημα είναι στην φύση μου». Όπως στον σκορπιό το τσίμπημα είναι στην φύση του, έτσι και σε μερικούς κατοίκους, της νήσου Ουλούμπου Κουλούμπου, είναι στην φύση τους το κουτσομπολιό, αλλού όπως στην Ελλάδα, το λένε και χαφιεδισμό, στο Χανιά οι χωρικοί μας το λένε σουχλί, ή σουχλιά. Συνήθως τα κουτσομπολιά τα κάνουν οι γυναίκες, αλλά είναι και πολλοί άνδρες κουτσομπόληδες. Μερικές φορές ωτακουστής εγώ ,έχω ακούσει γυναίκα θυμωμένη να απευθύνεται σε άνδρα και να του λέει¨ «-Σαν την σουχλίστρα γυναίκα είσαι καημένε».

Ο ΧΟΙΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ

Πέρυσι με τα πρώτα περιοριστικά οικονομικά μέτρα, που πήρε η κυβέρνηση, το συζήτησα με φίλο την ώρα που έπινα τον καφέ της παρηγοριάς, σένα ταπεινό καφενεδάκι. «Και τώρα τι θα κάνει ο κόσμος Τάκη»; -«Πως θα βγει χώρα από την κρίση»; -Ξέρεις μου λέει το ανέκδοτο με το χοίρο και τα βελανίδια»;- «Δεν το ξέρω, για πες, είμαι έτοιμος να το ακούσω». -«Ήτανε μια φορά ένας χοίρος ,και του δώσανε να φάει βελανίδια, χωρίς περιορισμό. Έφαγε ανεξέλεγκτα, του σκασμού, πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας». «Όταν έφθασε η ώρα να βγάλει την τροφή, από την γνωστή οδό, έπαιξε μουγκρητό γιατί ήτανε δυσκοίλιος, που ακούστηκε , από βουνά κάμπους και πελάγη».

Έτσι μου λέει ο φίλος μου ο Τάκης θα την πάθουμε κι εμείς. Μα «όλοι μαζί τα φάγαμε» Τάκη; -«Σίγουρα δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, άλλοι έφαγαν πολλά, άλλοι λίγα και άλλοι καθόλου». «Όλοι όμως φταίμε διότι, τις κυβερνήσεις εμείς τις ψηφίζουμε,

αντιπρόσωποι μας είναι αυτοί που κυβερνούν»; Γιατί τόσα χρόνια δεν απαιτήσαμε χρηστή διαχείριση και έντιμη διοίκηση, ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας παρά ο καθένας βγάζει την ουρά του απέξω και τα ρίχνει στους άλλους. «Θυμάσαι μου είπε ο Τάκης, τον λόγο του προέδρου Τζον Φ. Κένεντυ που είχε πει¨ «Δεν έχει σημασία τι θα κάνει η πατρίδα για σένα, αλλά τι θα κάνεις εσύ για τν πατρίδα».Μεγάλη κουβέντα αυτή Τάκη. Λόγια μεγάλων ανδρών αλλά πως γίνονται πράξη.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Για να προχωρήσουμε μπροστά ως λαός και ως έθνος, θα πρέπει να έχουμε αυτογνωσία, περί της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Ποιοι είμαστε λοιπόν; Πως θα διορθώσουμε τους εαυτούς μας, για να βγούμε δυνατότεροι από την οικονομική κρίση, και με συλλογικές προσπάθειες χωρίς να χάσουμε την ατομικότητα μας, να προχωρήσουμε αλλάζοντας τον κακό μας εαυτό, που ρέπει στην ανομία και στην φαυλότητα ; Μετά κατηγορούμε συλλήβδην τους πολιτικούς, ότι όλοι είναι ψεύτες απατεώνες και κλέφτες. Πρώτον δεν είναι όλοι οι πολιτικοί το ίδιο, γιατί υπάρχουν και έντιμοι και ανιδιοτελείς πολιτικοί. Πρέπει πάντα να κριτικάρουμε αυτούς που αποδεικνύονται ανέντιμοι, φαύλοι επίορκοι και κλέφτες. Το να αναμασάμε ότι όλοι είναι το ίδιο σημαίνει ατιμωρησία , έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για τα κοινά και άκρατος λαϊκισμός, που είναι προπομπός του φασισμού. Μην λησμονούμε ότι οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι ,είναι αντιπρόσωποι μας, είναι αιρετοί, δεν είναι μόνιμοι και με τις εκλογές ανακαλούνται. Για να είναι φαύλοι μήπως εμείς τους σπρώχνουμε προς την φαυλότητα με τα θέλω μας; Μπορεί να μην «τα φάγαμε όλοι μαζί», υπήρξαν όμως ορισμένοι που έφαγαν πολλά , πολλοί που βρήκαν διάφορα παραθυράκια, ανοιχτά και όρμησαν ακάθεκτοι ,οι ρουσφετολογικά διορισθέντες, αλλά και η άρχουσα τάξη, που πολλοί από αυτούς δημιουργήθηκαν με ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, ως κρατικοί προμηθευτές, και ως κρατικοί εργολάβοι. Οι περισσότεροι βέβαια από εμάς, έχουν κάνει μικρές η μεγάλες παρανομίες, διότι δεν ζούμε σε κοινωνίες αγγέλων. Ποιος όμως παίζει το παιχνίδι και μοιράζει την τράπουλα ; Δεν είναι οι κυβερνήσεις που κυβερνούν τον τόπο; Αυτές έχουν και το πρωτεύθυνον για την κατάντια της χώρας. Ποιά κυβέρνηση στην Εσπερία, θα ψήφιζε Σύνταγμα με συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου οι πολιτικοί θα δικαζόταν από πολιτικούς, και θα εξαιρούταν ουσιαστικά των νόμων του κράτους με την παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών εντός πενταετίας, και δεν θα ξεσηκωνόταν και οι πέτρες; Τι λένε οι ξένοι για εμάς; Η εγκυκλοπαίδεια Britannica γράφει για τους Έλληνες. «Οι Έλληνες επιδεικνύουν μεγάλη πνευματική ζωντάνια. Είναι έξυπνοι ερευνητικοί πνευματώδεις, και επινοητικοί αλλά αβαθείς. Η παρατεταμένη πνευματική προσπάθεια και η ακρίβεια δεν τους αρέσουν , η δε αποστροφή τους στην χειρωνακτική εργασία είναι περισσότερο εμφανής. Ακόμη και οι αγρότες είναι μετρίως εργατικοί¨ άφθονες ευκαιρίες ξεκούρασης προσφέρουν οι εκκλησιαστικές εορτές. Η επιθυμία της εκπαίδευσης είναι έντονη ακόμη και στα χαμηλότερα στρώματα, τα ρητορικά και λογοτεχνικά επιτεύγματα ασκούν μεγαλύτερη έλξη στην πλειονότητα από τα επιτεύγματα στα πεδία της σύγχρονης επιστήμης κ.λπ.». Η Πόλις σύμφωνα με τον Αριστοτέλη δημιουργεί πολιτισμό. Το ρήμα «αγείρω» σημαίνει συνέρχομαι, το ρήμα «αγοράζω» σημαίνει ότι περνώ τον καιρό μου στην Αρχαία Αθηναϊκή αγορά, όπου γινόταν οι συνελεύσεις των πολιτών {του Δήμου}. Σήμερα πόσο έχουμε εντρυφήσει στην παιδεία των αρχαίων Ελλήνων, και πόσο έχουμε διδαχτεί από την άμεση δημοκρατία και την λαϊκή συμμετοχή. Δεν νομίζω Τάκη, η ημιμάθεια μας να μας βγήκε σε καλό.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης , η κυβέρνηση ετοιμάζεται, να φορολογήσει {να διπλοφορολογήσει για την ακρίβεια} και τα μη αλκοολούχα ποτά. Δηλαδή τα αναψυκτικά στα οποία ήδη πληρώνει ο καταναλωτής Φ.Π.Α. Λέτε να ξαναρχίσουμε να πηγαίνουμε στα καφέ, και να παραγγέλνουμε μια γκαζόζα στα δύο, όπως πριν 50 χρόνια; Υποβάλλω ευσεβάστως, μια σπουδαία και πρωτότυπη πρόταση προς την εξουσία, η οποία αν υιοθετηθεί θα πάρω το βραβείο Γκίνες. Να τοποθετήσει η κυβέρνηση ένα κωλ.τρο στον πισ.ό μας. Μ` αυτό τον εφευρετικό τρόπο θα μπορεί να μετρά την ποσότητα των σκ..τών μας και να τα φορολογεί. Σκεφθείτε να μας πιάνει κόψιμο από την πολύ χορτοφαγία , η ακόμη και από την αερολογία ορισμένων πολιτικών, τι μονέδα θα πέφτει στο κράτος.

ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Διάβασα στον «Αγώνα» το άρθρο του Ευτυχίου Πιτσικουλάκη, ο οποίος ταυτίζει, το κίνημα της «Σπίθα», που προεδρεύει ο Μίκης Θεοδωράκης , με τα φασιστικά κινήματα που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη στην εποχή του μεσοπολέμου. Όντως το νέο κίνημα έχει εθνικιστικά χαρακτηριστικά, και απ`ότι θυμάμαι το είχε επισημάνει και ο γνωστός ψυχίατρος Αντώνης Λιοδάκης ,μετά το πέρας της ομιλίας του Γ.Καραμπελιά, στο τεχνικό επιμελητήριο. Θέλω να επισημάνω επίσης ,ότι και το ΠΑΣΟΚ από της ιδρύσεως του, είχε εθνικά και λαϊκίστικα χαρακτηριστικά, αλλά δεν εξελίχθηκε σε φασιστικό κίνημα, αλλά σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Μην ξεχνούμε επίσης ότι ο λαϊκισμός ενδημεί ακόμη και σήμερα, και στα δύο κόμματα εξουσίας. Δεν έχω την γνώμη ότι θα επαναληφθεί η ιστορία του μεσοπολέμου, με τα φασιστικά κινήματα στην Ευρώπη ,παρά την κρίση. Πρώτον, γιατί είναι μια διαφορετική Ευρώπη, και δεύτερον διότι οι εξουσίες έχουν τρόπους να χειραγωγούν τους λαούς χωρίς τις ερπύστριες των τανκς.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο Ελληνικός χώρος τελείωσε ως αυτοκυβερνώμενος χώρος, μετά την κατάκτηση του από τους Ρωμαίους. Από τότε και στο εξής, ο κατακτημένος Ελληνισμός, πρώτα θα ήταν μέρος της μεγάλης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, με πρωτεύουσα την Ρώμη, και αργότερα της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη. Ως γνωστόν το 1453, ότι είχε απομείνει από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που ένας Ελβετός ιστορικός πολύ αργότερα, ονόμασε Βυζάντιο , κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, όπου πάλι ο Ελληνικός χώρος ήταν κατακτημένος από την Οθωμανική αυτοκρατορία για σχεδόν 400 χρόνια. «Η γνωστή και πολυτονισμένη διάσπαση του αρχαίου Ελληνικού κόσμου, σε διάφορα κρατίδια -πόλεις που αποτελούν χωριστές οικονομικές ενότητες, και βρίσκονται σε συνεχείς προστριβές αναμεταξύ τους, η διαφοροποίηση της Ελληνικής γλώσσας, που εμφανίζεται διασπασμένη σε διαλέκτους ή ομάδες διαλέκτων, λιγότερο ή περισσότερο απομακρυσμένες η μία από την άλλη, και γενικά οι έντονες ιδιομορφίες που παρουσιάζουν, τα διάφορα τμήματα του Ελληνισμού, δεν είναι στοιχεία που θα επέτρεπαν, να τον χαρακτηρίσουμε Έθνος, με την νεότερη σημασία του όρου. Του λείπει ακόμη το βαθύ αίσθημα, μιας αδιατάρακτης κοινότητας, συμφερόντων {πνευματικών και υλικών}, η συνείδηση ενός αλληλέγγυου συνόλου. Όμως η ως ένα βαθμό φυλετική συγγένεια του Ελληνικού πληθυσμού {και ακόμη περισσότερο η πίστη του στην κοινή του καταγωγή} το κοινό βάθος των Ελληνικών διαλέκτων, τέλος ο κοινός του πολιτισμός, μας επιτρέπουν να υποστηρίξουμε, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορικά σχηματισμένη σένα ορισμένο χώρο, σταθερή κοινότητα , ένα συγκροτημένο λαό ή εθνότητα {ethnie},με ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία».

«Η κατάκτηση ολόκληρου του Ελληνιστικού κόσμου, από του Ρωμαίους και η ένταξη του στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, επιταχύνει την πορεία προ της ενότητα ,που γίνεται στην περίοδο αυτή ακόμη πιο βαθιά. Ο Ελληνισμός αποτελεί το δυναμικότερο, αν όχι το πολυπληθέστερο στοιχείο, της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, από την πρώτη της εμφάνιση. Η υποχώρηση της Ελληνικής ιδέας ,υπήρξε δυνατή αργότερα, εξαιτίας της ένταξης των Ελλήνων στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία , και την καθιέρωση του Χριστιανισμού, ως επίσημης θρησκείας του Βυζαντίου. Προκαλώντας την βαθμιαία εξασθένηση της αντικειμενικής βάσης, του Ελληνικού πολιτισμού στην συνείδηση του λαού. Αμαύρωσαν συγχρόνως και την καθαρότητα της Ελληνικής ιδέας, που υποχωρεί συνεχώς ιδίως από τον 3ο μ.χ αιώνα. Η ιδέα του πολίτη , φορέα κάθε εξουσίας υποχωρεί , ώσπου να αντικατασταθεί από την ιδέα ενός απόλυτου μονάρχη, ο οποίος ταυτίζεται με το θείο ή, ύστερα από την επιβολή του Χριστιανισμού, αντλεί την εξουσία του από τον Θεό» «Από το τελευταίο λοιπόν τέταρτο του 11ου αιώνα, με τους ανθρωπιστές Φώτιο, και Ψελλό, που προσπαθούν να συνδέσουν τον Χριστιανισμό με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό , ως το 1204, ο Βυζαντινός αρχίζει να συνδέεται με το ιστορικό του παρελθόν ,και να ξαναβρίσκει σιγά , σιγά τις λαϊκές ρίζες του πολιτισμού του. Η Άννα Κομνηνή που σεμνύνεται για τις Ελληνικές της σπουδές, και για το ότι είχε μελετήσει τους Πλατωνικούς διαλόγους , και τα έργα του Αριστοτέλη θεωρεί αμόρφωτο και βάρβαρο, κάθε άμοιρο της Ελληνικής παιδείας». «Για τον ιστορικό Νικήτα Χωνιάτη, οι Ρωμαίοι υπήκοοι της αυτοκρατορίας είναι Έλληνες έτσι σταματώντας στην άλωση της πόλης το 1204, από τους σταυροφόρους βαρβάρους δηλώνει ότι αρνείται να συνεχίσει τν ιστορία του». « Ο Ελληνισμός στις παραμονές της πτώσης του Βυζαντίου, είχε απαλλαγεί απόν την ιδέα της Ρωμαϊκότητας, διατηρούσε όμως πάντα την ιδέα τη Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η σύγχυση που γίνεται στην συνείδηση του, της Εθνικής ιδέας και της ιδέας του Βυζαντίου ,εντείνεται μάλιστα ύστερα από την κατάκτηση από τους Οθωμανούς. Το όνειρο της Εθνικής ανάτασης ,που γεννιέται αμέσως μετά την Άλωση , παίρνει το περιεχόμενο της ανάστασης μιας εξελληνισμένης Βυζαντινής αυτοκρατορίας, Η στροφή προς την κλασική αρχαιότητα και το ανθρωπιστικό πνεύμα που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται πριν την Άλωση, θεωρούνται επικίνδυνα,{ύστερα μάλιστα από τα ακραίες εκδηλώσεις του Γεωργίου Πλήθωνος -Γεμιστού ,που επιχείρησε να αναστήσει την αρχαία θρησκεία} για την ενότητα της Ορθοδοξίας, και καταδικάζονται. Η δραστηριότητα της επίσημης εκκλησίας, στρέφεται πάλι, προς ένα άγονο και τυπικό εκκλησιαστικό πνεύμα , και θέτει ως αποκλειστικό της σκοπό, την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας έναντι του Ισλάμ, και του Καθολικισμού». Παρά την συνειδητοποίηση από ομάδα διανοουμένων του Βυζαντίου με τελευταίο τον Γεώργιο Πλήθωνα -Γεμιστό στο τέλος του 14ου, με αρχές 15ου, αιώνα, ο οποίος έγραψε επιστολή στον αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγο, για να του υπενθυμίσει ότι¨ «Έλληνες Εσμέν». Ο Ελληνισμός λόγω τη υποδουλώσεως του , στους Οθωμανούς, δεν βίωσε την αναγέννηση, και τον διαφωτισμό της δύσεως. Ποτέ δεν έγινε επανάσταση στην Οθωμανική Ελλάδα για διεκδίκηση συντάγματος και για διεκδίκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη όπως το 1793 στην Γαλλία. Οι Έλληνες υπήρξαν υπήκοοι, -χωρίς «μάγκνα κάρτα»- χωρίς δικαιώματα, φόρου υποτελείς στον Σουλτάνο, στον ανώτερο κλήρο, και τους Έλληνες μεγαλογαιοκτήμονες {πρόκριτους} οι οποίοι είχαν συμβιβαστεί με την Οθωμανική εξουσία, και αποτελούσαν την άρχουσα τάξη. Το αντιστασιακό πνεύμα εναντίον των Οθωμανών, ο τοπικισμός, και το στείρο δόγμα της θρησκείας δεν άφησαν τους νεότερους Έλληνες , να αποκτήσουν κλασική και νεώτερη επιστημονική παιδεία, για να μπορέσουν να απελευθερωθούν από τα δόγματα της θρησκείας ,να εισέλθουν στο εσώτερο είναι τους ,και ως ελεύθερα άτομα να αποκτήσουν την αυτογνωσία τους. Τα αρνητικά αυτά εφόδια, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν και στο νέο Ελληνικό κράτος, όπως διαμορφώθηκε από ην επανάσταση του 1821.Το κράτος διαμορφώνεται με την συνείδηση των πολιτών του, ότι ζουν σε ενιαίο χώρο, ως ελεύθεροι πολίτες ότι συνάπτουν κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο αναλαμβάνει η κυβέρνηση εκλεγμένη με γενική ψηφοφορία, βάση της αρχής της πλειοψηφίας, να το εκτελέσει θεσπίζοντας σειρά νόμων σεβαστών διότι , εξασφαλίζουν την ισονομία ,και ισοπολιτεία χωρίς διακρίσεις φυλής ή φύλου, σε όλους τους πολίτες, μέσα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και των αρχών της Γαλλικής επανάστασης «Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» . Στο Ελληνικό κράτος οι νόμοι ποτέ δεν έγιναν σεβαστοί από τους πολίτες και τους πολιτικούς, οι οποίοι κυβέρνησαν τον τόπο, βάση της αρχής «εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω». Η οικογενειοκρατία , το δίκαιο του αίματος , το τοπικό συμφέρον επικράτησε όπως κι ένας έντονος ατομισμός , όπως και η αδιαφορία για τον πλησίον , η έλλειψη συνειδήσεως ότι ζούμε μαζί με ένα σύνολο ανθρώπων μέσα σε ενιαίο σύνολο κράτους έθνους, αλλά και η κακή συνήθεια να μην υπακούμε στην έννομη τάξη. Έχουμε υπερβολικά πολλούς νόμους που δεν εφαρμόζονται. Όλα αυτές οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες μας οδήγησαν σε μια διεφθαρμένη πολιτεία όπου υπάρχει γενικευμένη ανομία και κανείς δεν τιμωρείται..

Αυτό δεν το ανέχονται οι δυτικοί εταίροι μας ,όχι ότι είναι καλύτεροι άνθρωποι από εμάς αλλά πέρασαν άλλα στάδια πολιτισμικής ανάπτυξης και έμαθαν να σέβονται την έννομη τάξη. Ιδιαίτερα οι Γερμανοί οι οποίοι έχουν κακό μεν παρελθόν ιδίως στον εικοστό αιώνα, αλλά είναι ένας λαός πειθαρχημένος, και ακολουθεί το αρχαιοελληνικό ρητό, που δεν το ακολουθούν οι νεοέλληνες ¨ «Παν μέτρον άριστον». ΠΗΓΗ «ΝΙΚΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ-ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ» -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ» «Συνέντευξη Στέλιου Ράμφου στην «Ελευθεροτυπία»

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Είμαστε λαός ζηλοφθόνων. Δεν έχουμε μάθει στην αξία του «ευ αγωνίζεσθε» των αρχαίων Ελλήνων. Όταν βλέπουμε τον γείτονα να προοδεύει , δε προσπαθούμε κι εμείς να του μοιάσουμε , αλλά επιθυμούμε «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε μία συζήτηση όπου είχα με γνωστό μου έμπορο , μου είπε ότι¨ «όταν βλέπεις τον άλλο να πνίγεται δεν τον σώζεις δίνοντας του το χέρι, αλλά τον σπρώχνεις να πάει στο πάτο της θάλασσας».Βέβαια επειδή γνώριζα την αγαθή ψυχή του συνομιλητή μου, ήξερα ότι δεν το εννοούσε στην κυριολεξία γι`αυτό, και δεν είχε «προοδεύσει», στο εμπόριο, αλλά στο πλαίσιο του εμπορικού ανταγωνισμού. Είμαστε επίσης άνθρωποι της επίδειξης. Μας αρέσει να αγοράσουμε το ακριβό αυτοκίνητο, την καινούρια μεζονέτα, το σκάφος ,που δεν το δηλώνουμε στην εφορία, και να το μοστράρουμε στο γείτονα , στον φίλο, και στον συγγενή, για να του την «σπάσουμε» , επειδή εμείς μπορούμε περισσότερο, γιατί έχουμε περισσότερο χρήμα. Τώρα βέβαια με την οικονομική κρίση, που στερεύουν οι χρηματοδοτήσεις των τραπεζών, όλο και γινόμαστε πιο τσιγκούνηδες, σαν τους προτεστάντες Γερμανούς, δεν διαλέγουμε φίρμες, αλλά κοιτάζουμε να αγοράσουμε το φθηνό προϊόν. «Καιρός έχει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια». Εκτός βεβαίως την Ελληνική ολιγαρχία 2.000 Ελλήνων, και ένα ποσοστό 15% μεγαλομεσαίας τάξης, που έχει πολύ απόθεμα και δεν προβληματίζεται , από την ύφεση.

Ποιος όμως διαμορφώνει την συνείδηση του ανθρώπου; Οι κοινωνικοί επιστήμονες λένε, ότι την ανθρώπινη συνείδηση την διαμορφώνει το σύστημα στο οποίο βιώνει ο άνθρωπος την ζωή του.

Όταν ό άνθρωπος ζει σένα σύστημα εν προκειμένω το καπιταλιστικό, το οποίο στηρίζεται στην κατανάλωση, προσπαθεί να του διαμορφώσει και την κατάλληλη συμπεριφορά. Προς τούτο χρησιμοποιεί την διαφήμιση, και την υποβολή. Η διαφήμιση έχει χρησιμοποιήσει για το σκοπό της την Φροϋδική ψυχανάλυση, για να εισχωρήσει στο κέντρο των ανθρώπινων επιθυμιών, και ενστίκτων. Είχα δει πριν χρόνια ένα ρεπορτάζ, του άξιου δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου, στην εκπομπή του, «ρεπορτάζ χωρίς σύνορα», όπου εξηγούσε, ότι από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν την Φροϋδική ψυχανάλυση, στην διαφήμιση ήταν ένας ανιψιός του Φρόϋντ, ο οποίος είχε ανοίξει διαφημιστικό γραφείο στην Νέα Υόρκη. Βεβαίως οι φιλόσοφοι, και οι ψυχολόγοι γνωρίζουν, και το λένε, ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται στο μέγιστο της κατανάλωσης, αλλά στην αγάπη την συντροφικότητα και την αλληλεγγύη. Ό άνθρωπος θα πρέπει να κυριαρχείται από μια ισορροπία λογικής και συναισθήματος, κι όχι από ανεξέλεγκτες επιθυμίες και ζωώδη ένστικτα. Για τούτο θα πρέπει να προσδιοριστούν από την αρχή, οι όροι του κοινωνικού συμβολαίου, οι οποίοι έτσι όπως άναρχα έχουν διαμορφώσει οι ολιγάρχες, έχουν απανθρωποιήσει τον άνθρωπο, και έχουν καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΤΟ ΑΠΕΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, είναι η αιτία των αφόρητων δεινών, των χαμηλών στρωμάτων της κοινωνίας, και της ύφεσης της οικονομίας. Δεν ευθύνεται η μικρή Ελλάδα για τον ακριβό δανεισμό της, αλλά τα Αμερικάνικα κερδοσκοπικά φαντς «κεφάλαια» τα οποία επιτέθηκαν για να ξηλώσουν το πουλόβερ του Ευρώ.Τους "βοήθησε" βέβαια και η Ελληνική κυβέρνηση όπου διαλλαλούσε διεθνώς, δια στόματος του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ότι κυβερνά τον "Τιτανικο". Η Ελλάδα μπορεί να αμυνθεί, εάν συνεργασθεί με την επιτροπή λογιστικού ελέγχου, που συγκρότησαν Έλληνες και ξένες διεθνείς προσωπικότητες ,μεταξύ αυτών και ο Νόαμ Τσόμσκυ. Εάν αποδειχθεί ότι μέρος του χρέους είναι προϊόν διαφθοράς και πληρωμής, ατελείωτων τόκων επί των τόκων, {πανωτοκίων} θεωρείται επαχθές χρέος, και μπορούμε να το αρνηθούμε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η κοινωνία σήμερα υποφέρει, με την τραγική κατάσταση της χώρας. Η κυβέρνηση φορολογώντας ακόμη ότι πετάει ,κι ότι κολυμπάει, έχει βυθίσει την οικονομία στο σκοτάδι της ύφεσης ,και την κοινωνία στην κατάθλιψη. 700.000 είναι οι άνεργοι που έχουν καταγραφεί στις λίστες του ΟΑΕΔ χώρια οι μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι οποίες θα ανέλθουν σύμφωνα με την ΓΣΒΕΕ στο τέλος του 2011, στις 200.000. Νοσοκομεία κλείνουν, και κονδύλια για την παιδεία περικόπτονται. Το καταχρεωμένο κράτος με την υποτελή κυβέρνηση του, για να πληρώσει τους πιστωτές έβαλε την θηλιά στο λαιμό στον Ελληνικό λαό , στους αδύνατους οικονομικά και κοινωνικά, και αφαίρεσε τα κοινωνικά επιδόματα , και τα εργασιακά δικαιώματα, για να ικανοποιήσει την διεθνή και Ελληνική ολιγαρχία του πλούτου, η οποία ζεσταίνει τα κεφάλαια της στις Ελβετικές τράπεζες. Μόνο και μόνο για να πληρωθούν οι τόκοι επί των τόκων των δανειστών μας. Τι μπορεί να πει κανείς; Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι ,οι οποίοι κυβέρνησαν μετά την μεταπολίτευση, και διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, αντί να στηρίξουν πάση θυσία μία νοικοκυρεμένη και εύρωστη παραγωγική οικονομία. Ανεύθυνη και η πτωχή τω πνεύματι Ελληνική μεγαλοαστική τάξη , η οποία αντί να στηρίξει , τον γνήσιο εκσυγχρονισμό της οικονομίας είδε το κράτος ως λάφυρο και ζούσε απομυζώντας το, μαζί με τους πολιτικούς που κυβέρνησαν την Ελλάδα. Ας θυμηθούμε την πτώχευση του 1897 -γιατί πτώχευση είχε κηρύξει και η κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου το 1932- αλλά η πλέον οδυνηρή ήταν του 1897, διότι είχε προηγηθεί ο ολιγοήμερος Ελληνοτουρκικός πόλεμος από την κυβέρνηση του Θ.Δηληγιάννη, και είχαμε απωλέσει την Θεσσαλία. Οι "μεγάλες δυνάμεις" πίεσαν την την Οθωμανική αυτοκρατορία ,να την παραχωρήσει πίσω, αλλά οι Οθωμανοί απαίτησαν πολεμική αποζημίωση 10 εκατομμύρια Οθωμανικές λίρες, περίπου 9 εκατομμύρια Αγγλικές, ποσό τεράστιο για το φτωχό και ήδη καταχρεωμένο Ελληνικό κράτος. Για να προστατέψουν τα συμφέροντα των ομολογιούχων τους, "οι μεγάλες δυνάμεις" εγγυήθηκαν τη σύναψη νέου δάνειου, στο Ελληνικό κράτος. Με την προυπόθεση, ότι οι ίδιες θα έθεταν υπό δημοσιονομική επιτήριση την Ελλάδα, για να εισπράξουν τα οφειλόμενα. Τότε όπως και σήμερα ο Γερμανικός και ο Γαλλικός τύπος ,έβαλλαν κατά της Ελλάδας και της πιστωτικής αναξιοπιστίας της. «Σήμερον ο κόσμος δεν συγχωρεί τους λαούς, οίτινες καταβάλλουσι πάσαν προσπάθειαν, ίνα μην καταστώσι εντελώς αναξιόχρεη. Η μικρά Ελλάς παρέχει την απόδειξην τη αληθείας ταύτης. Η χρεοκοπία βαραίνει επ`αυτής πολύν περισσότερο από τας ήττας της.». έγραφε ο "economist" των Παρισίων. Οι ελληνικέ εφημερίδες απαντούσαν σε εξίσου ηθικολογικούς τόνους. ".. βλέπομεν μόνον ένα σχοινί περασμένον εις τον λαιμόν μαςκαι χίλιους Σάϋλωκ ακονίζοντας τα μαχαίρια να λέγουν ¨" Η θα μας αφήσετε ναπάρωμεν το αίμα σταγόνα σταγόνα ή θα ραβήξωμεν το σχοινί και θα σας πνίξωμεν αμέσως". Άρνησι δεν υπάρχει, οπισθωχώρησις δεν υπάρχει. Είτε το αίμα μας θέλουν είτε τ οστά μας, είτε μια λίτρα κρέατοςξ εκάστου Έλληνος, είμεθαυποχρεωμένοι να τα δώσωμεν. Και υπ`αυτούς τους όρους ο κ. Ράλλης ζητεί συμβιβασμόν και δάνειον", έγραφε η εφημερίδα "Εμπρός" στο κύριο άρθρο της 18ης Ιουλίου 1897."Στη διεθνή οικονομική επιτροπή εκωρήθκαν οι εξής πρόσοδοι¨ α/ Τα μονοπώλια άλατος ,τσιγαρόχαρτου,πυρείων, παιγνιόχαρτων,πετρελαιου και σμύριδος Νάξου. β/ Ο φόρος καπνού γ/ Το χαρτόσημο. δ/ Οι εισπράξεις του τελωνείου Πειραιώς. ε/ Αν δεν επαρκούσαν τα προηγούμενα,οι εισπράξεις των τελωνείων Πατρών, Κερκύρας, Βόλου και Λαυρίου. Συνολικά δηλαδή, μαζί με τον Πειραιά ,τα τρία τέταρτα των τελωνειακών εσόδων". Σήμερα οι Γερμανογάλλοι και το ΔΝΤ μας ζητούν να πουλήσουμε, ότι απέμεινε από τις ΔΕΚΟ και την δημόσια γη. Αύριο ίσως να μας ζητήσουν και το πετρέλαιο του Αιγαίου.ΠΗΓΗ Άρθρο δρος Ευάγγελου Χεμίκογλου στο βιβλίο¨ "1893-1912 -Από την χρεοκοπία στην ανάκαμψη". Έκδοση "Ελευθεροτυπία"2011

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΔΡΕΤΑΚΗΣ «ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΔΙΑ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙ»
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο Μανόλης Δρετάκης είναι συνταξιούχος καθηγητής οικονομικών της ΑΣΟΕ {Οικονομικό πανεπιστήμιο} και πρώην υπουργός οικονομικών, των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ήταν αυτός που τόλμησε να βάλει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας «ΦΜΑΠ» και εκπαραθυρώθηκε «σοσιαλιστικά», -δεν μπορείτε να πείτε- από τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. Το 1990 εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό, και αντιπρόεδρος της βουλής. Αρθρογραφεί τακτικά στον Αθηναϊκό τύπο, εκφράζοντας θέσεις και απόψεις, για το πολιτικό γίγνεσθαι. Για να θυμηθούμε ένα παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό, τον μακαρίτη Αγαμέμνονα {Μένιο }Κουτσόγιωργα, ο οποίος ζήτησε και πήρε σε λογαριασμό στην Ελβετία, τότε που έβραζε το σκάνδαλο Κοσκωτά , ένα μεγάλο ποσόν από τον Γ. Κοσκωτά, για να ψηφίσει ως υπουργός δικαιοσύνης, τον λεγόμενο Κουτσονόμο, απαλλαγής του Κοσκωτά από ευθύνες και νομικές κυρώσεις. Τι τα θέλω και θυμάμαι τέτοια δύσκολα θέματα. Στην βουλή κατακεραύνωνε λαϊκιστικά τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την Ν.Δ με την ρήση «Δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε»

Ο Δρετάκης όμως είναι ένας καθαρός , και έντιμος πολιτικός ο οποίος έμεινε ελάχιστο χρόνο στην κυβέρνηση , δεν φθάρηκε καθόλου από την εξουσία, και οι θέσεις του είναι γνήσιες σοσιαλδημοκρατικές. Θυμίζουν το παλιό ΠΑΣΟΚ, πριν πάρει σοσιαλφιλελεύθερη στροφή. Στο άρθρο του στην χθεσινή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» μιλάει για «κούρεμα» του χρέους και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Θεωρεί δε δεδομένο, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει πολιτική, διότι η σημερινή πολιτική του είναι αδιέξοδη, και έχει αυξήσει το χρέος παρά τις θυσίες που υπέστη ο Ελληνικός λαός . Διαβάστε απόσπασμα του άρθρου , το οποίο σα παραθέτουμε.

«Ας παραδεχτεί επιτέλους η κυβέρνηση ότι η πολιτική που ακολουθεί δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους («τα νούμερα δεν βγαίνουν») και ας προχωρήσει τώρα σε διαπραγμάτευση για μια αναδιάρθρωση του συνολικού δημόσιου χρέους («κούρεμα», σε συνδυασμό με επιμήκυνση αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου για το υπόλοιπο), αναδιάρθρωση που προτείνουν όλοι οι επαΐοντες, με τους οποίους συντάχθηκε τώρα και ο προηγούμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός.

Είναι, φυσικά, αυτονόητο ότι την αναδιάρθρωση θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική ριζικά διαφορετική από αυτή που ακολουθείται σήμερα. Το τελευταίο ερώτημα όμως είναι: μπορούν τα δύο κόμματα εξουσίας, που η επί 37 χρόνια διαχείρισή τους δημιούργησε το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος και προκάλεσε την πολύπλευρη κρίση που διέρχεται η χώρα, να καταστρώσουν και να εφαρμόσουν μια τέτοια πολιτική»;

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΟΥΣΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Η νέα δημοτική αρχή ξεκίνησε με δυναμισμό. Ο γερόλυκος Μανόλης Σκουλάκης , όπως πολύ ίσως περίμεναν, λόγω της πολύχρονης ενασχολήσεως του με τα κοινά, ότι θα είχε κουραστεί, απέδειξε εκ των πραγμάτων ότι έχει αντοχές έφηβου, και μακάρι έτσι να συνεχίσει, για το καλό της πόλεως. Η πολύχρονη εμπειρία του στα κοινά, είναι φανερό ότι θα τον βοηθήσει, να τα βγάλει πέρα με την πολυδαίδαλη Ελληνική λερναία Ύδρα της γραφειοκρατίας. Δυστυχώς όμως ανέλαβε τον δήμο σε μια εποχή, που ο κόσμος κοιμόταν μακαρίως διότι του είπαν ότι¨ «λεφτά υπάρχουν» ενώ μετά μόλις πήραν τα ηνία του εξέθεσαν την τραγική πραγματικότητα,- μιλάω για την κεντρική πολιτική σκηνή- που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας δια στόματος υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, όπου ανέκραξε τρις φορές «δεν υπάρχει σάλιο» σαν τον απόστολο Πέτρο, που απαρνήθηκε τον Ιησού Χριστό, μπροστά στον φόβο των Ρωμαίων στρατιωτών. Έτσι και ο υπουργός απελπισμένος μπροστά στο δημοσιονομικό χάος , αναφώνησε μπροστά στο φακό της τηλοψίας, προς κακοφανισμό του κοινού το οποίο ανάμενε μια κάποια αναδιανομή εισοδήματος, εις όφελος των αδυνάτων¨ «Δεν υπάρχει σάλιο». Με το σάλιο βέβαια δεν κολλάτε ούτε γραμματόσημο, για να στείλετε με γράμμα την διαμαρτυρία σας, σ`αυτούς που κακοδιοίκησαν την χώρα, και την άφησαν με δυσθεώρητα χρέη, και σαθρή παραγωγική βάση. Ας είναι τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα Φαίνεται ότι η Ελλάδα θα είναι μια ζωή χρεωμένη και ψωροκώστενα. Ας επανέλθουμε στα τοπικά μας, για να ρωτήσω τον κ. Δήμαρχο. Τι θα γίνει άραγε με την αίθουσα θεάτρου ,η οποία θα κατασκευαζόταν μέσα στο παλιό τελωνείο, το οποίο σύμφωνα με τις μελέτες προοριζόταν ως πολυχώρος πολιτισμού; Θα προχωρήσει μέσω των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ; Τι θα γίνει με τον χώρο για την δημιουργία λαογραφικού μουσείου στα Χανιά ,όπου υπάρχει λαογραφικό υλικό, και σαπίζει στις αποθήκες; Χρόνια πολλά γίνονται συζητήσεις, το γράφουμε το ξαναγράφουμε κι εμείς, και άλλοι δημοσιογράφοι και δημοσιογραφούντες, αλλά κανείς δήμαρχος δεν μερίμνησε καταλλήλως. Τώρα που ο δήμος των Χανιών γέννησε εξάδυμα με την συμπολιτεία των 6 περιαστικών δήμων, συν ο Δ.Χ= 7 δεν μπορεί καμιά δημοτική αρχή να επικαλεσθεί ότι δεν υπάρχουν χώροι εν αφθονία. Ιδού η Ρόδος.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΕΚΟΨΕΣ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Διάβασα δύο παραπονεμένα σημειώματα διαμαρτυρίας στον τοπικό τύπο, του γνωστού ψυχιάτρου και διευθυντή του Κ.Ψ.Υ. Χανίων κ. Γιώργου Κοκινάκου, για την κοπή ενός πλάτανου, ή δρυ, δεν θυμάμαι ακριβώς, έξω από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, με ευθύνη του ιερέως της ενορίας. Με την ευκαιρία αυτή να υπενθυμίσω στον αξιόλογο γιατρό, ένα σύνθημα από τα πολλά των εξεγερμένων φοιτητών του Μάη του 68 στο Παρίσι. «Πως μπορείτε να σκέπτεσθαι ελεύθερα έξω από μία εκκλησία;» Φαίνεται ότι και το δέντρο ,έξω από την εκκλησία είχε νόηση και

το ξεπάτωσαν δια παντός για να σιγήσει. Αλλά και ο ποιητής Ζαχαρίας Παπαντωνίου αν θυμάμαι καλά, έγραφε στο αναγνωστικό του δημοτικού, το παλιό εκείνο τον καιρό που ήμουν μαθητής, για κάποιους που έκοβαν τα δέντρα που είναι τόσο χρήσιμα για το οξυγόνο τους, και την δροσιά τους. «Γιατί Γιάννη έκοψες το δέντρο γιατί ,γιατί»;

Ήταν μια παραίνεση για τα παιδιά να αγαπήσουν την φύση.

ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ

Ωτακουστής εγώ, σε κουβέντα καφενείου- ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη για να μαθαίνουμε πως σκέπτεται ο κόσμος- άκουσα κάποιον κύριο με μουστάκι και μια μικρή γενειάδα, να λέει στον διπλανό του. Ευτυχώς που ήρθαν οι ξένοι και κάνουν κουμάντο στη Ελλάδα. Από τους δικούς μας πολιτικούς που είναι οι περισσότεροι κλέφτες μην περιμένετε χαίρι και προκοπή. Δεν θωρείτε πως κατάντησαν την Ελλάδα».

«Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε λαός, που μας αξίζει να μας κυβερνούν Έλληνες. Συμφωνώ του απαντάει ο συνομιλητής του . Μα θα πρέπει να καλέσουμε τους Γερμανούς να μας κυβερνήσουν». «Δεν βλέπετε τι λαός πειθαρχημένος είναι και πώς ανόρθωσαν την χώρα τους μετά από δύο πολέμους στον 20ο αιώνα»;

Ο γέρο Καραμανλής είχε πει κάποτε απελπισμένος ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο». Φαίνεται ότι πρέπει να πλαγιάσουμε στο ντιβάνι του Ψυχαναλυτή να μας εξηγήσει, γιατί έχουμε τόσο χαμηλή αυτοεκτίμηση για τους εαυτούς μας. Γιατί δεν έχουμε λίγη περηφάνια μωρέ. Τις πταίει; Όπως θα αρθρογραφούσε αν ζούσε σήμερα ο Χαρίλαος Τρικούπης. «Φταίμε κι εμείς φταίνε κι αυτοί, φταίνε και οι άλλοι, φταίει κι ο Χατζηπετρής» τραγουδάει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Άδικο έχει

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΠΟΥΛΑΕΙ Η ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΛΑΚΗΣ
Προ ημερών που είχαν απεργία οι δημοσιογράφοι ,βρέθηκα σένα καφενείο της πόλης μας ,να πίνω τον καφέ μου. Στο διπλανό τραπεζάκι καθόταν μια παρέα τριών ανδρών. Απέναντι μας ,ακριβώς στην γωνία, βρισκόταν ψηλά και καμαρωτά, η συσκευή της τηλεόρασης. Στο τραπεζάκι της διπλανής παρέας, ήταν αφημένο το τηλεκοντρόλ. Το πιάνει ένας άνδρας από την παρέα , στα χέρια του ,και ανοίγει την τηλεόραση. Γυρίζει τα κανάλια με το τηλεκοντρόλ στο χέρι, αλλά δεν είδε να έχουν τίποτα ενδιαφέρον στο πρόγραμμα τους . Μονάχα επαναλήψεις. Κλείνει αμέσως την τηλεόραση λέγοντας στην παρέα του. "Βρε παιδιά λησμόνησα ότι οι δημοσιογράφοι έχουν απεργία". Αλλά καλύτερα έτσι. Προσωπικά δεν βλέπω καθόλου τις πρωϊνές εκπομπές. Ειδικά εκείνος ο Αυτιάς μου σπάει τα νεύρα". Βρε μήπως ο κύριος είναι ΠΑΣΟΚ; Μα όχι . Το θέμα δεν είναι κομματικό. Σκέφτηκα αμέσως ότι ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι . Δεν λέω ότι κατάσταση της οικονομίας δεν είναι χάλια. Ούτε ότι ζούμε σε μια ευτυχισμένη χώρα. Κοντεύουν οι κρατούντες να μας πάρουν και τα εσώρουχα με τήν δυσβάστακτη άμεση και έμεση φορολογία, για να πληρώσουν τα τοκοχρεολύσια από το επαχθές χρέος της χώρας. Ανοίγει ο κόσμος την τηλεόραση και τι να δει και να ακούσει. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο . Βλέπει έπληκτος,να τον βομβαρδίζουν καθημερινά με οικονομικές ειδήσεις. Σήμερα χρεοκοπεί αύριο χρεοκοπεί η χώρα. Κάθε μέρα η κυβέρνηση παίρνει δήθεν νέα μέτρα περικοπών μιθών και συντάξεων. Ειδικά ο Γιώργος Αυτιάς στην εκπομπή του στο κανάλι "ΑΛΤΕΡ"έχει περικόψει μισθούς και συντάξεις 150 φορές και βάλε. Στην δημοσιογραφική γλώσσα λένε ότι η καλή είδηση δεν είναι είδηση. Διότι δεν έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να πείτε στον ακροατή θεατή -αναγνώστη ότι όλα πάνε καλέ όμορφα και ωραία. Γιατί θα χασμουρηθεί και θα πάει για ύπνο. Η κακή είδηση πουλάει . Ειδικά για τον κίτρινο τύπο ,όταν έχει αίμα σπέρμα και χρήμα. Τις κακές ειδήσεις ορισμένοι της τραβούν στα άκρα ,λόγω και του ανταγωνισμού των καναλιών ,κι έχουν δημιουργήσει κακή ψυχολογία στον κόσμο, ηττοπάθεια και εθνική κατάθλιψη. Σήμερα όμως η χώρα έχει ανάγκη στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε , από εξαντλητικό δημόσιο διάλογο, και φρέσκιες ιδέες , αλλά και εθνική πανστρατιά για να βγει η χώρα από το σκοτεινό τούνελ.
Λίγη ανάταση έχουμε ανάγκη όλοι μας, και οι δυσκολίες ξεπερνιούνται, γιατί είμαστε ένας έξυπνος λαός με πολλές αντοχές που μπορεί και ξεπερνά τις δύσκολες ημέρες.Το έχουμε αποδείξει διαχρονικά. Οι δυσκολίες βέβαια έχουν κόστος. Γιαυτό το κόστος πρέπει να επιμεριστεί στον καθένα ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα. Δεν πρέπει να σηκώνουμε τους ώμους και να σπρώχνουμε στους άλλους τα βάρη τα οποία μας αναλογούν

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

«ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ»
«Ταξικό μίσος για τον αντίπαλο».
Δύο συνθήματα του Κ.Κ.Ε
«Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ
Γράφει ο Μανούσος Γ.Δασκαλάκης
Αντηχεί περίεργα σε μία ευνομούμενη πολιτεία, αλλά και σ` αυτούς, οι οποίοι δεν συμφωνούν με την ιδεολογία του Κ.Κ.Ε ως πρωτοφανές, το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Θυμίζει λίγο την ρήση του μέγιστου των σοφιστών φιλοσόφων Πρωταγόρα, ο οποίος είχε διακηρύξει ότι¨ «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Ο φιλόσοφος Πρωταγόρας, ήταν άθεος φιλόσοφος, ο οποίος εκ των πραγμάτων, δίδασκε μόνον τους εύπορους μαθητές, διότι είχε καθιερώσει την είσπραξη υψηλών διδάκτρων. Ήταν αυτός που πίστευε, στην υποκειμενικότητα της γνώμης του ανθρώπου, ότι ο άνθρωπος είναι το μέτρο της αλήθειας και της γνώσης, του οποίου η άποψη πρέπει να λαμβάνεται υπ`όψιν. O Πρωταγόρας ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Οι Αθηναίοι δεν τον κατανόησαν όπως και τον Σωκράτη, και τον εξόρισαν στην Σικελία ,όπου ναυάγησε το πλοίο που τον μετέφερε και πνίγηκε ο σπουδαίος για την εποχή του φιλόσοφος.
Σένα κράτος όμως ,όπου έχει καθιερώσει την ανοιχτή οικονομία της αγοράς, και την κατοχύρωση της ατομικής ιδιοκτησίας , υπάρχουν νόμοι και κανόνες βάσει του κοινωνικού συμβολαίου, και της δημοκρατικής συναίνεσης, όπου ρυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις. Εάν δεν υπάρξει σεβασμός στους νόμους του κράτους , και ο καθένας πάρει το νόμο στα χέρια του, όπως συνθηματολογεί το Κ.Κ.Ε ότι ¨ «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» τότε και τ`άλλα κόμματα θα συνθηματολογούν με συνθήματα όπως¨ «νόμος είναι το δίκιο του βιομήχανου», «του εφοπλιστή»
«του αγρότη» , «του μικρομεσαίου επιχειρηματία» και ούτω καθεξής. Τότε θα δημιουργείτο πλήρη αναρχία, και ο νόμος του Ληντς, όπου οι πρώτοι άποικοι της Αμερικής λόγω μη εφαρμογής των νόμων, διέπρατταν αυτοδικίες και απαγχόνιζαν τους παρανομούντες, ίσως για ψύλου πήδημα. Βεβαίως γνωρίζουμε που το πάει το Κ.Κ.Ε.
Στην ανατροπή του καπιταλισμού, και στην ανάδειξη της εργατικής τάξης , ως μοναδικής κατόχου της εξουσίας , και στην κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής.
Μονάχα πως η εργατική τάξη, τουλάχιστον στον δυτικό καπιταλισμό, δεν είναι η πολυπληθής εργατική τάξη του 19ου αιώνα της πρωταρχικής καπιταλιστικής συσσώρευσης, αλλά μια εργατική τάξη μεμονωμένη, λόγω των υψηλών τεχνολογικών μεθόδων. Σήμερα υπάρχουν πλήθος από ομάδες μεσαίας τάξης- με πανεπιστημιακά πτυχία, με μεταπτυχιακούς τίτλους- και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Επί πλέον το μοντέλο το οποίο αναφέρεται το Κ.Κ.Ε δεν είναι πλέον ελκυστικό στα μάτια των εργαζομένων, γιατί ήταν αναποτελεσματικό, και αυταρχικό και κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.
Όσο γι`αυτό που άκουσα από τηλεοράσεως από την ίδια την Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε Αλέκα Παπαρήγα, να λέει σε συγκέντρωση του κόμματος «Για ταξικό μίσος προς τον αντίπαλο». Έμεινα έκπληκτος. Δεν το περίμενα από ένα κόμμα που υποτίθεται ότι επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ιδανικό κόσμο ,όπου¨ «ο καθένας θα εργάζεται σύμφωνα με τις δυνατότητες του και θα αμείβεται σύμφωνα με τις ανάγκες του», να σπέρνει το μίσος, όπως οι ναζί στην εποχή του μεσοπολέμου. Που είσαι μεγάλε Γκάντι που νίκησες μια ολόκληρη αυτοκρατορία με την κήρυξη «της μη βίας».
ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως Φ.Ε.Κ κι άρα έχει ισχύ νόμου, η ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο. Δικαιούνται ασφαλώς και οι συμπολίτες μας εξ Ηρακλείου να έχουν το δικό τους Εφετείο, όπως δικαιούνται και τα Χανιά να έχουν όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται, για την εξυπηρέτηση του πολίτη, για να μην τρέχουν για ψύλλου πήδημα στο Ηράκλειο. Ο δικηγορικός σύλλογος σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του, Δημ. Ποντικάκη, θα προσφύγει στο Συμβούλιο της επικρατείας, για ακύρωση τη απόφασης. Δεν νομίζω όμως ότι θα υπάρξει δικαίωση διότι το ζήτημα δεν είναι νομικό, διότι δεν παρανόμησε η κυβέρνηση, αλλά πολιτικό.

Τι απέγινε εκείνο το έρμο το πρωτόκολλο τιμής των βουλευτών του νομού; Ότι θα υπέβαλλαν την παραίτηση τους, εάν θα ιδρυόταν Εφετείο στο Ηράκλειο; Η υπόσχεση αυτή ήταν ακραία και λαϊκίστικη. Το ήξεραν και οι ίδιοι ότι δεν θα την τηρούσαν, γιατί κανείς πολιτικός, δεν επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα του. «Μεγάλη μπουκιά να φας μεγάλη κουβέντα να μη πεις» λέει η σοφία της λαϊκής παροιμίας

Οι πολιτικοί όμως λένε μεγάλα λόγια για να εισπράττουν μεγάλους ψήφους. Τυχαία έχει απαξιωθεί το πολιτικό σύστημα, και τα δύο μεγάλα κόμματα παίρνουν 45% στις δημοσκοπήσεις; Δεν νομίζω Τάκη.



ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 70 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ;

Η Δημαρχεία των Χανιών, υπό την ηγεσία του κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη προσέλαβε 70 αστυνομικούς. Είναι άραγε αναγκαίο να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας με 70 δημοτικούς αστυνόμους; Δεν εννοώ βεβαίως, ότι πρέπει οι άνθρωποι να χάσουν την δουλειά τους, αλλά μήπως θα πρέπει στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δημοτικών υπηρεσιών, να μεταταγούν σε κάποια άλλη υπηρεσία, για να είναι περισσότερο χρήσιμοι για την κοινωνία, των Χανίων; Θυμάμαι ότι επί δημαρχίας νομίζω Κλωνιζάκη ,ή Κατσανεβάκη είχε προσληφθεί μονάχα ένας δημοτικός αστυνομικός. Τότε μάλλον δεν θα πρέπει να είχε επίσημα ιδρυθεί η δημοτική αστυνομία. Από τον ένα φτάσαμε στους 70, ζωή να έχουν. Από τότε βέβαια πολλαπλασιάστηκαν, και τα τροχοφόρα. Η λύση του κυκλοφοριακού -καλύτερα η ανακούφιση του, είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΚΑΙ ΨΩΜΙΑΔΗ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ

ΨΩΜΙΑΔΗΣ¨ «ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ»

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης, και νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης {ή μήπως θα ήθελε να λέγεται Παναγιότατος}-Θύει κύριε φυλακή τω στοματά μου- Ψωμιάδης καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, σε ενός έτους φυλάκιση με τριετή αναστολή , επειδή μείωσε επιβληθέν πρόστιμο 89.000 ευρώ, σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων ,λόγω νοθείας. Η Ν.Δ διά του αρχηγού της Αντώνη Σαμαρά την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη, διότι κακά τα ψέματα- και δημοφιλής στην περιοχή του είναι, και υποψήφιος αρχηγός της Ν.Δ ήταν, στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση- τρέχει να του συμπαρασταθεί . Μη λησμονώντας την συγκατοίκηση στην ίδια «πολυκατοικία», ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης πηγαίνει κι αυτός, στην συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, την αποκαλούμενη και νύφη του Θερμαϊκού, και κάνει δηλώσεις κάτω από την σκιά του Λευκού Πύργου, ότι¨ «η δικαιοσύνη απονέμεται εν ονόματι του λαού ,κι ότι ο Παναγιώτης είναι εκλεγμένος, από τον λαό και να μην τολμήσει η κυβέρνηση να τον καθαιρέσει από το αξίωμα του». Ας με συγχωρήσουν οι φίλοι του μακαρίτη Ανδρέα, ο οποίος έρεπε κι αυτός, προς τον λαϊκισμό αρκετές φορές κι ο οποίος είχε δηλώσει σένα λόγο του, νομίζω στα τέλη της δεκαετίας του 80 στα Γιάννινα . «Δεν υπάρχουν θεσμοί μόνο ο λαός». Ας είναι αιωνία μνήμη του μακαρίτη Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, με τα θετικά και τα αρνητικά του, διότι τώρα αυτός έχει περάσει στην ιστορία.

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας. Ο Ψωμιάδης δήλωσε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά ότι¨ «είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει». Τι δήλωσε ουσιαστικά χωρίς να κοκκινίζει ο λαϊκιστής , πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης; Ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο που προβλέπει καθαίρεση από το αξίωμα τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Μας λέει με τον τρόπο του ο Καρατζαφέρης ,ότι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται,όταν μας συμφέρει, αρκεί να μην δικάζονται οι ένοικοι και ιδιοκτήτες της «πολυκατοικίας» για παραβάσεις καθήκοντος, αλλά οι αντίπαλοι μας. Αυτός κι αν είναι λαϊκισμός χειρίστου είδους, που απευθύνεται σε απαίδευτα λαϊκά στρώματα. Υ.Γ.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε για να είμαστε ειλικρινής. Πρώτη φορά πληροφορούμαστε ότι δικάζεται πολιτικός, από την δικαιοσύνη. Κι αν έχουν γίνει τόσα σκάνδαλα, και σκανδαλάρες τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με μίζες ατελείωτων εκατομμυρίων ευρώ. Οι πολιτικοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής, τα κατάφεραν να ξεφύγουν με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, που είναι ένα όνειδος για το πολιτικό σύστημα. Ο Ψωμιάδης την πάτησε, και μάλιστα χωρίς να πάρει μίζες, απλώς κατά το Ελληνικό πολιτικό συνήθειο, ρουσφέτι έκανε ο λαϊκιστής και ένοχος πολιτικός,, σε ψηφοφόρο του. Όχι ότι δεν είναι κολάσιμη πράξη. Μια από της αιτίας της κακοδιοίκησης και της οικονομικής κρίσης, είναι το πελατειακό σύστημα. Όμως η συγκεκριμένη περίπτωση, πταισματάκι είναι, ή έστω πλημμέλημα ελαφριάς μορφής. Μην μου πείτε, ότι αυτή η καταδίκη δεν σας θυμίζει αυτό που λένε οι σοφοί, ότι¨ «Η δικαιοσύνη πιάνει στο δίχτυ της, τα κουνούπια, και αφήνει να τους ξεφύγουν οι ελέφαντες». Αν μου το πείτε δεν θα σας πιστέψω. Πάντως είμαι σίγουρος ότι αν η δικαιοσύνη λειτουργούσε όπως στην περίπτωση Ψωμιάδη για όλους τους πολιτικούς θα το σκεφτόταν καλά πριν βάλουν το χέρι τους «στο μέλι».

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΑΔΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Διαμαρτυρήθηκε «η κίνηση ενεργών πολιτών», για την κατεδάφιση του τουριστικού περιπτέρου στο παλιό λιμάνι. Όσο με αφορά το είχα γράψει παλαιότερα, τουλάχιστον δύο τρις φορές, κατά καιρούς στον «Αγώνα», ότι έπρεπε το περίπτερο να κατεδαφιστεί για ν`αναδειχτεί το ιστορικό μνημείο . Μάλιστα ένας φίλος μου πρώην δημοτικός σύμβουλος, συντηρητικής παρατάξεως, ο οποίος δεν συμφωνούσε μαζί μου, μού είπε ότι συντάσσομε με το κατεστημένο. Λέτε και η ανάδειξη ενός ιστορικού μνημείου έχει ιδεολογική χροιά. Έχει όμως πολιτισμική. Διότι όποιος δεν σέβεται την ιστορία του , η οποία αφορά, και τα ιστορικά του μνημεία ,τα οποία είναι ίχνη πολιτισμών είναι βάνδαλος. Δυστυχώς εμείς οι νεοέλληνες δε έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε την πολιτισμική κληρονομιά μας. Κατ`εμέ μια απόδειξη είναι ότι δίπλα και χωρίς σεβασμό, στο Ισλαμικό τέμενος χτίστηκε το Τουριστικό περίπτερο. Το 1964. Ο σύλλογος αρχιτεκτόνων το χαρακτηρίζει νεώτερο μνημείο. Με πια λογική όμως ένα κτίριο του 1964, χαρακτηρίζεται νεώτερο μνημείο; Με καμία λογική . Για τούτο την απέρριψε το Κ.Α.Σ και ενέκρινε την κατεδάφιση του. Η ανακοίνωση της κίνησης των «ενεργών πολιτών» αναφέρει ότι αναδεικνύεται το ισλαμικό τέμενος και αφέθηκε το κτήριο του Έλληνα αρχιτέκτονα Καραντινού να κατεδαφιστεί . Αυτή η παράγραφος ενέχει στοιχεία ρατσισμού, και μάλιστα από μια παράταξη που συμμετέχει στο «στέκι μεταναστών» και στηρίζει τους μετανάστες. «Είναι δύσκολο να χτίσεις» λέει ο λαός, «και εύκολο να κατεδαφίσεις».Πράγματι με πόνο ψυχής βλέπει κάποιος να κατεδαφίζονται κτίρια ,επειδή κάθε κτίριο έχει την δική του ιστορία, αλλά κι έχουν δαπανηθεί χρήματα από τις τσέπες των φορολογουμένων πολιτών. Πλην όμως το συγκεκριμένο κτίσμα πριν ανεγερθεί θα έπρεπε να το καλοσκεφθούν, οι τότε υπεύθυνοι, οι οποίοι δεν σεβάστηκαν την ιστορία του τόπου, κι έχτισαν το «Ξενία» πάνω στα Ενετικά τείχη, και το τουριστικό περίπτερο δίπλα στο Ισλαμικό τέμενος. Η πόλη έχει να κερδίσει από την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της, σε ποιότητα και σε αυτοσεβασμό. Άλλωστε χωρίς να έχω την αισθητική κατάρτιση, ενός αρχιτέκτονα, δεν θεωρώ ότι το τουριστικό περίπτερο ήταν, κι ο Παρθενώνας των Χανίων.ADIKES DIAMARTYRIES

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

GOLDMAN SAKS- Η ΤΡΑΠΕΖΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Στον «όμορφο κόσμο ηθικό και αγγελικά πλασμένο» τον οποίο ζούμε κυριαρχούν οι επενδυτικές τράπεζες και οι πολυεθνικές εταιρείες. Το πολιτικό σύστημα του δυτικού καπιταλισμού πανικόβλητο μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά και πρωτύτερα στην Αμερική, άφησε την αγορά χωρίς ρυθμίσεις να αιχμαλωτίσει την πολιτική και να κυριαρχήσει. Όσο η Αριστερά δεν θα προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για βελτίωση του συστήματος, για να υπάρχει ζωντανός «ο σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο», όπως συνθηματολογούσε παλιότερα ο Ευρωκομουνισμός, ή αν θέλετε ένα βελτιωμένο μοντέλο καπιταλισμού με ισχυρό κράτος πρόνοιας, και δίχτυα κοινωνικής προστασίας, οι δυνάμεις της αγοράς, θα επιτίθενται « χωρίς περίσκεψιν χωρίς λύπην χωρίς αιδώ». Υπάρχει ένα τμήμα της αριστεράς ,που δέχεται την ύπαρξη της αγοράς , και υπάρχει και το δογματικό της τμήμα ,το οποίο ονειρεύεται ανατροπές του καπιταλισμού, επιστροφή στον κρατικό απολυταρχισμό και ..έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα. Εάν οι εργαζόμενοι και τα μεσαία στρώματα, και ομάδες δέχονται ανελέητη επίθεση, οφείλεται στην ιστορική ήττα, και την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ το 1989. Πότε θα συνέλθει η αριστερά, και τι νέο θα προτείνει θα το γράψει με σαφήνεια ο ιστορικός του μέλλοντος. Προς το παρόν διαπιστώνω σύγχιση και αδράνεια. Όταν ο ένας πόλος προέρχεται από μια ήττα, ριγμένος χωρίς να ανοίξει μύτη στο καναβάτσο, ο νικητής εφορμά με τις λεγεώνες του, να κατασπαράξει τον αντίπαλο. Τότε χρειάζεται να εμφανιστεί ένας νέος Κιγκινάτος ή μήπως ένας Σπάρτακος, για να βγάλει την Ρώμη από την δύσκολη θέση της . Προς το παρόν κυριαρχεί η goldman saks, και οι άλλες επενδυτικές τράπεζες τύπου «Λέμαν Μπράδερς», οι οποίες με την φούσκα των ακινήτων, έχασαν ένα Α.Ε.Π των Η.Π.Α , και μετά την διάσωση τους, από το κράτος, τώρα επιτίθενται στα κρατικά χρέη κερδοσκοπώντας ασύστολα ,αλλά «νόμιμα» για να ρεφάρουν την χασούρα τους. Τι είναι δίκαιο ; Μια αρχαιοελληνική φιλοσοφική άποψη σοφιστή φιλοσόφου λέει ότι¨ «Δίκαιο είναι ο νόμος του ισχυρότερου»,και δε έχει άδικο γιατί το βλέπουμε εν τοις πράγμασι να τελείται. Ο Γάλλος δημοσιογράφος Μαρκ Ροτς ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Η τράπεζα- Πως η Γκόλτμαν Σακς κυβερνά τον κόσμο» «Εκδόσεις Μεταίχμιο» λέει σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή».»Και όντως είναι απίστευτα αποτελεσματικοί. Δεν είναι τράπεζα είναι επιστημονικό εργαστήριο. Δεν κάνουν σχεδόν τίποτα παράνομο. Ωστόσο ο κόσμος απαιτεί πια διαφάνεια , ένα ηθικό κώδικα από τους τραπεζίτες». «Ο απλός κόσμος υποφέρει αλλά οι τραπεζίτες παίρνουν ακόμη τα μπόνους τους. «Βλέπετε είναι τρομερά δύσκολο να φυλακίσεις ένα τραπεζίτη διότι όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι ηθικά επιλήψιμες, αλλά συνήθως δεν είναι παράνομες».Θυμάστε τον υπουργό της ΝΔ Γ. Βουλγαράκη ο οποίος έλεγε¨ «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Μα φυσικά μη συγχέουμε τους κανόνες δικαίου, με την κοινωνική δικαιοσύνη.
ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Κατεδαφίστηκε την Κυριακή 10-4-2011 το λιμενικό τουριστικό περίπτερο

στο παλιό λιμάνι Χανίων. Την υπογραφή του για την κατεδάφιση έθεσε ο υπουργός πολιτισμού Π. Γερουλάνος, κατόπιν θετικής γνωμοδοτήσεως του Κ.Α.Σ μετά από αίτηση του Δήμου Χανίων. Η κατεδάφιση του τουριστικού περιπτέρου ήταν στο πρόγραμμα της νέας δημοτικής αρχής το οποίο υλοποιήθηκε επιτυχώς, κόβοντας τον γόρδιο δεσμό ενός προβλήματος το οποίο χρόνιζε στην πόλη μας. Μία πόλη η οποία σέβεται την ιστορία της , διατηρεί και συντηρεί τα ιστορικά της μνημεία τα οποία είναι μέρος της ιστορίας . Τα ιστορικά μας μνημεία δεν έχουμε αποδείξει ότι τα έχουμε διατηρήσει επιτυχώς στον Ελληνικό χώρο. Λαός χωρίς ιστορία είναι ένας λαός χωρίς μνήμη. Στο μέρος του κατεδαφισθέντος τουριστικού περιπτέρου θα υπάρξει μια μεγάλη πλατεία, η οπαία θα δώσει ανάσα στο χώρο του ισλαμικού τεμένους με τη Τούρκικη ονομασία {ΓΙΑΛΟΥ ΤΖΑΜΙΣΙ}, δηλαδή τζαμί επί του γιαλού. Ο διευθυντής Βυζαντινών αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης έκοψε το βήχα με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους για τυχόν εκμετάλλευση της πλατείας.
«ΑΜΗΧΑΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»

Το βιβλίο του Τάσου Παπά.

Γράφει ο Μανούσος Γ.Δασκαλάκης

Ο γνωστός δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας» Τάσος Παπάς παρουσίασε το βιβλίο του στο δημαρχείο την Παρασκευή 8-4-2011, όπου είχε τίτλο «Αμήχανη Αριστερά και οικονομική κρίση». Ανέφερε για την σοσιαλδημοκρατία, ότι έχει υιοθετήσει μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού τον νεοφιλελευθερισμό. Κι ότι ακολούθως ψήφισε πολλά αντεργατικά νομοσχέδια. Για την Αριστερά είπε ότι ενώ έχει κατά καιρούς ενδιαφέρουσες ιδέες, η πολυδιάσπαση της έχει απωθήσει τους ψηφοφόρους . Άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80 διότι καλλιέργησε όπως είπε στο λαό την ήσσονα προσπάθεια προς επιτυχία του στόχου του. Είπε ότι δεν μπορείς να κάνεις κατάληψη σένα υπουργείο για να πετύχεις τους στόχους σου χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις, κι έφερε ως παράδειγμα τους επιστρατευμένους στην Αμερική το 60, για να πάνε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ότι έσκιζαν τις προσκλήσεις τους δημόσια αλλά η δικαιοσύνη τους τιμωρούσε με φυλάκιση , δηλαδή η ανυπακοή είχε επιπτώσεις στην ζωή τους . Ακολούθως ετέθησαν ερωτήσεις από το κοινό.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΤΟΠΟΣ -ΧΡΟΝΟΣ

Όταν πατήσετε το κουμπί

της τηλεόρασης και βγει ο δράκος.

Αλλάξτε αμέσως το κανάλι.

Μήπως χαρείτε με εικόνα άλλη.

Άντε γεια σας φεύγω εκδρομή

στην εξοχή να χαρώ τη ζωή.

Αν και η επομένη εικόνα είναι μαύρη

και σας γεμίζει τη ζωή

σκοτάδι.

Αντί να σας δίνει ελπίδα και χαρά

Πείτε στην καθήλωση, αντίο

Θα σε δω σε ταξιδιάρικο τραίνο

Θα σε δω στο πλοίο.

Ταξιδέψτε με τα όνειρα σας

Μακριά από τους αιμοβόρους,

Τους ανθρώπους,

Που προσπαθούν να σας κάνουν

Κόλαση τη ζωή, φύγετε σε άλλους

Τόπους.

Αν μείνετε εδώ, πρέπει να πολεμήσετε

Να αλλάξετε τον κόσμο.

Εκτός κι αν σας αρέσει να σκύβετε.

Το κεφάλι , για να σας κυβερνούν οι άλλοι.



ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΔΙΑΥΛΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ



Η εξουσία κρατάει στα χέρια της, τους

δίαυλους μαζικής επικοινωνίας.

Σήμερα δεν χρειάζονται τανκς

στρατός, και όπλα.

Για να κρατήσει δυνατά, ένα

λαό υποδουλωμένο.

Σε μια απέραντη ανοιχτή

φυλακή, ταπεινωμένο.

Με την καθεστωτική της προπαγάνδα

από την τηλεόραση,

τον έχει καθηλωμένο.

Στον καναπέ και τον ραπίζει.

Συνεχώς με ψέματα με

Πτώματα και αίματα.

Με νέφη τρόμου, με κραυγές

Και στο υποσεινήδειτο, διαταγές.

Συμμαχούν μαζί της, πληρωμένοι

Με χρυσό, κι εξωνημένοι

Δημοσιογράφοι.

Καθώς και ολίγη διανόηση,

Χωρίς πυγμή και νόηση.



ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

«ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ»

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

«Γι`αυτούς που με φωτιά η μαχαίρι κίνησαν, κακό θα ανάψει εδώ. Μην απελπίζεται ο σταυρός, μόνο ας προσευχηθούν μακριά του οι μενεξέδες». ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η πληθυντική αριστερά έχει θάψει στις Ελληνικές καλένδες ένα δικό της σύνθημα. Το σύνθημα¨ «λαός ενωμένος ποτέ νικημένος» Η αριστερά, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τον λαό και τον τόπο, δεν παίζει τον ρόλο, ο οποίος της ανήκει. Δεν εκφράζει τους πόθους του λαού, για ένα διαφορετικό μοντέλο ζωής, επειδή¨ «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, και με τον άνθρωπο σαν αυταξία καθαυτή, η οποία θα κυριαρχεί, πάνω από το κέρδος του κεφαλαίου, και την ανθρώπινη απληστία του μεγαλοαστού ,για κυριαρχία πάνω στον εργαζόμενο, Η αριστερά πρέπει να δώσει δυνατή γροθιά στο σύστημα εκείνο, όπου κυριαρχεί η εκμετάλλευση της υπεραξίας των παραγομένων προϊόντων των εργαζομένων μαζών. Η αριστερά στο σύνολο της είναι πολυδιασπασμένη, σε χίλια κόμματα και κομματίδια, κρατώντας η κάθε τάση την σφραγίδα του αλάθητου. Με τον τρόπο αυτό αφήνει χωρίς έκφραση ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων και Ελληνίδων, οι οποίοι βλέποντας, την αριστερά ανήμπορη να αντιδράσει αποτελεσματικά, στις επιθέσεις του νεοφιλελευθερισμού , της έχουν γυρίσει την πλάτη ιδιωτεύοντας. Η αριστερά ηττημένη 10 χρόνια μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο στην Ελλάδα το 1958, πήρε την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και σε καθεστώς ημιπαρανομίας. Σήμερα σε καθεστώς ελευθερίας της έκφρασης, η αριστερά βρίσκεται στο περιθώριο. Ας κοιτάξουν οι ηγέτες και ηγετίσκοι της, το πρόσωπο τους στον καθρέπτη, πριν θελήσουν να μιλήσουν για αλλαγή του κόσμου. Έχουν αλλάξει πρώτα τους εαυτούς τους; Είναι φυσικό να μην έχουν όλα τα αριστερά κόμματα, την ίδια στόχευση. Να μη θέλουν όλα τα κόμματα την πλήρη ανατροπή των πάντων . Δεν πρέπει όμως ο ένας να αμφισβητεί την αριστεροσύνη του άλλου, και να τον απαξιώνει πολιτικάντικα για λίγους ψήφους. Μπορούν όμως τα αριστερά κόμματα,να συμφωνήσουν σε ορισμένα σημεία κοινής πάλης ανοίγοντας ένα παλλαϊκό μέτωπο, εναντίον των δυνάμεων του αντιδραστικού κεφαλαίου, το οποίο προσπαθεί να οπισθογυρίσει τους εργαζόμενους ,σε καθεστώς δουλείας. Ας αναλογισθεί η ηγεσία της αριστεράς ,στο σύνολο της, τις ιστορικές ευθύνες που της αναλογούν . Διότι η αμείλικτη ιστορία θα την κρίνει αυστηρά για την ανικανότητα της. Οι καιροί ου μενετοί.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΑΝΘΙΖΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ

Εκείνη τον καιρό, οι άρχοντες έπιασαν τον λαό από το λαιμό.

Τον ξεζούμισαν, του ήπιαν το νερό από τη βρύση, και τον άφησαν χωρίς

νερό. Τον άφησαν χωρίς ψωμί. χωρίς φαγητό, χωρίς στέγη και ρουχισμό.

Γυμνοί και ξυπόλητοι οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους κλαίγοντας

και αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλο, και κήρυξαν την επανάσταση τους

διώχνοντας τους άρχοντες. «Τώρα θα κυβερνηθούμε μόνοι μας είπαν

με άμεση δημοκρατία, όπως στην αρχαία Ελλάδα».

«Τολμώ ονειρεύομαι και προχωρώ στο δρόμο των πεπρωμένων μου».

Έτσι άρχισε τον λόγο του ο πρώτος ρήτορας στην συνέλευση τους στην

αγορά. Ο καρπός της νέας οργάνωσης της ζωής τους άρχισε να ανθίζει.



ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΎΜΒΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Από την ομιλία του στο εμπορικό επιμελητήριο στις 4-4-2011

«Στις τράπεζες είναι κατατεθιμένα 208 δις ευρώ. Στο εξωτερικό υπάρχουν καταθέσεις άλλα 300 δις ευρώ. Αυτά βλέπουν οι Γερμανοί και τρελαίνονται.»

Μήπως αυτά τα χρήματα εννοούσε ο Γιώργος όταν έλεγε προεκλογικά¨ «λεφτά υπάρχουν». Μετεκλογικά το μόνο το οποίο είδαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ήταν να αδειάζει το ισχνό πορτοφόλι τους. Ο Γιώργος το έστριψε δεξιά και τους είπε «Εγώ ξεκίνησα γι`αλού κι αλλού η ζωή με πάει», όπως λέει και το λαϊκό τραγούδι. Με την λιτότητα που θα τραβήξουν οι άνθρωποι του μόχθου, μέχρι να γίνουν εκλογές, θα έχουν ρεύσει απελπισμένοι από τον Γιωργάκη, που έγινε Γιώργος, για να κυβερνήσει και τους ξεγέλασε . Τι θα κάνουν; Θα αναγκάσουν τότε τον Γιώργο να τραγουδήσει, στον λαό, λυπημένος. «Δεν είμαι εγώ ο Γιώργος σου που μου`λεγες τον πόνο σου».Τότε ο λαός θ απαντήσει, με ποίηση Γιάννη Ρίτσου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. «Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας ,κανείς δεν μπορεί να μας το πάρει».

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ Δ/ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΡΑΙΧ;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ -ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Η Γερμανία ήδη κυριαρχεί οικονομικά στην Ευρώπη. Αυτό που δεν πέτυχε με δύο παγκόσμιους πολέμους το πετυχαίνει σήμερα, μετά την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ. Η επιδίωξη της να κυριαρχήσει στην Ευρώπη, και να ανταγωνιστεί τον υπόλοιπο κόσμο, την κάνει να απορρίπτει τον προστατευτισμό και την Ευρωπαϊκή αυτάρκεια, κι είναι η αιτία της αυστηρής λιτότητας ,και της κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων, που επιβάλλει , με την ισχύ της, στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Η πολιτική αυτή των Γερμανικών ελίτ ,όπου εκφράζεται από τις συντηρητικές κυβερνήσεις αλλά και με την συναίνεση των σοσιαλδημοκρατών έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό της Γερμανίας , 3 εκατομμύρια ανέργους, και 4.500.000 Γερμανούς, οι οποίοι ζουν με 358 ευρώ το μήνα.

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα μας λέει ο καθηγητής οικονομικών επιστημών Νίκος Βερναδάκης πρώην στέλεχος του Δ.Ν.Τ σε άρθρο του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» όπου το αναδημοσιεύουμε για την πληρέστερη και σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών του «ΑΓΩΝΑ».

«Η πτώση του Ανατολικού Συνασπισμού και η έκρηξη της παγκοσμιοποίησης, δύο γεγονότα όχι άσχετα μεταξύ τους, συνέβησαν σχεδόν ταυτόχρονα -τέλη της δεκαετίας του '80- και επηρέασαν την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, μετατοπίζοντας, εξαλείφοντας, διαφοροποιώντας ή δημιουργώντας νέους στόχους.

Με όσα ακολούθησαν εκ των υστέρων, φαίνεται ότι τότε η Γερμανία συνειδητοποίησε την ευκαιρία για να πραγματοποιήσει αυτό που αυτή είχε οραματισθεί στο παρελθόν ως ενωμένη Ευρώπη, μόνο που τώρα θα το επεδίωκε μέσω μιας επέκτασης της οικονομικής της ισχύος και όχι μέσω των όπλων. Είναι όντως εντυπωσιακό πόσο η σημερινή Ευρώπη θυμίζει το γερμανικό όραμα γι' αυτήν όπως το παρουσίαζαν 3 κορυφαίοι υπουργοί του Γ' Ράιχ και 3 εξέχοντες γερμανοί βιομήχανοι σ' ένα βιβλίο που τιτλοφορείται «Europaische Wirtschaftsgemeinschaft» (Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) που δημοσιεύθηκε στο Βερολίνο το 1942 από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων του Βερολίνου και τη Σχολή Οικονομικών του Βερολίνου.
Η κατάρρευση του Ανατολικού Συνασπισμού έδωσε την ευκαιρία για την πραγματοποίηση του γερμανικού οράματος και υπαγόρευσε την αλλαγή της θέσης της Γερμανίας υπέρ της διεύρυνσης στο δίλημμα εμβάθυνση-διεύρυνση. Ετσι, η Ευρώπη έσπευσε, με τεράστιο κόστος, να ενσωματώσει πέρα από την Ανατολική Γερμανία σχεδόν το σύνολο των χωρών που επιθυμούσαν να αποχωρήσουν από τον Ανατολικό Συνασπισμό, προσφέροντας στη Γερμανία ένα εκ των πραγμάτων πεδίο επέκτασης της οικονομικής της επιρροής.
Η Συνθήκη του Maastricht, με τους αυθαίρετους από άποψη οικονομικής θεωρίας στόχους της, ουσιαστικά αποβλέπει στο να αποφευχθεί το κόστος μιας ολοκληρωμένης δημοσιονομικής ενοποίησης, ελευθερώνοντας έτσι πόρους για τη διεύρυνση με την ενοποίηση των δύο Γερμανιών και την ενσωμάτωση χωρών του πρώην Ανατολικού Συνασπισμού, παραπέμποντας την ολοκληρωμένη οικονομική ενοποίηση στις ελληνικές καλένδες.
Σε αντίθεση με τα Reaganomics στις ΗΠΑ και την οικονομική πολιτική της κυρίας Thatcher στην Αγγλία, που αποσύρθηκαν από τις μετέπειτα κυβερνήσεις αυτών των χωρών όταν άλλαξε η οικονομική συγκυρία, το ίδιο δεν συνέβη και με τη Συνθήκη του Maastricht, η οποία ενσωματώθηκε στο ευρωπαϊκό θεσμικό οικοδόμημα και ισχύει έκτοτε ως μόνιμο οικονομικό δόγμα άσχετα από την οικονομική συγκυρία.
Με μια οικονομία με έντονα «επιθετική» δομή η γερμανική οικονομική υπερδύναμη μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη ανέμενε να αντιμετωπίσει τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση, την παγκοσμιοποίηση. Είτε η Ευρώπη θα περιχαράκωνε τα νέα διευρυμένα της όρια, και, λειτουργώντας ως φρούριο, σχεδόν αυτάρκης θα προφύλασσε τα κεκτημένα της ή θα ανταγωνιζόταν τον υπόλοιπο κόσμο συμπεριλαμβανομένων και χωρών με πολύ χαμηλές αμοιβές και ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές.
Με δεδομένη την προσάρτηση της Ανατολικής Γερμανίας και την αυξημένη επιρροή της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το όραμα της οικονομικά και πολιτικά ενωμένης Ευρώπης έπαψε να αποτελεί βασικό στόχο. Η Γερμανία είτε μόνη είτε πλαισιωμένη από ομάδα επίλεκτων μονάδων (χωρών), θα αντιμετώπιζε τον υπόλοιπο κόσμο! Τα απαιτούμενα εργαλεία: η οικονομική πολιτική της Γερμανίας με σκοπό να την αναδείξει ως την πιο ανταγωνιστική δύναμη παγκοσμίως, και η Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) με στόχο τον έλεγχο των οικονομιών των επίλεκτων χωρών που θα τη στήριζαν σ' αυτό το εγχείρημα.
Ετσι, η οικονομική πολιτική της Γερμανίας κατά την τελευταία δεκαπενταετία με συγκράτηση της δημόσιας δαπάνης, περικοπών του κράτους πρόνοιας, καθήλωση των αμοιβών, συνεχίζεται μέχρι της μέρες μας, παρά το γεγονός ότι η ανισότητα μεταξύ των εισοδημάτων έχει διευρυνθεί σημαντικά, με 4,5 εκατομμύρια γερμανών πολιτών να ζουν στο επίπεδο που ορίζει το πρόγραμμα Hartz 4 (358 ευρώ), και με 3 εκατομμύρια ανέργους.
Αν συνεχίσει η Γερμανία αυτή την πολιτική, οι εταίροι της θα δυσκολευτούν να ακολουθήσουν, σύντομα θα πάψει να υπάρχει η ευρωζώνη. Θα μπορούσε βέβαια να συνεχίσει μόνη, ή με ελάχιστες χώρες στο σχηματισμό μιας «άριστης νομισματικής ζώνης». Αν όμως επιθυμεί την ύπαρξη της ΟΝΕ, τότε μεσοβέζικες λύσεις όπως η δημιουργία ευρωπαϊκών ομολόγων ή η ίδρυση Μηχανισμών Διάσωσης δεν μπορούν παρά να αποδειχθούν υποδεέστερες από μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, που τόσο επιμελώς αποφεύγει η Γερμανία.

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΕΫΝΣΙΑΝΙΣΜΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Το παράρτημα Χανίων της κίνησης πολιτών «Σπίθα» διοργάνωσε πολιτική εκδήλωση , το Σάββατο στο Τεχνικό Επιμελητήριο Χανίων με ομιλητή τον εκλεκτό δημοσιογράφο, και έγκυρο πολιτικοοικονομικό αναλυτή ,Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος υπήρξε στην δεκαετία του 80 σύμβουλος του υπουργού εθνικής άμυνας. Σήμερα όμως είναι από τους κατηγόρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ , επειδή πέρασε την χώρα μας υπό τον διεθνή οικονομικό έλεγχο {Δ.Ν.Τ- Ε.Ε- Ε.Κ.Τ}. Εξαπέλυσε μύδρους και με το δίκιο του εναντίον των δυτικών κυβερνήσεων, οι οποίες άφησαν ανεξέλεγκτη την αγορά να κυριαρχήσει της πολιτικής και των πολιτών . Μίλησε για την Αμερικάνικη εταιρεία «Γκόλντμαν Σακς» η οποία έχει εισχωρήσει σε όλες τις κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου , και υπαγορεύει πολιτικές κερδοσκοπώντας , εναντίον των κρατικών οικονομιών. Μίλησε και για το αφορολόγητο των κερδών των τραπεζών και των μεγάλων Α.Ε Η θέση του ήταν ότι για να ορθοποδήσουν οι λαϊκές δυνάμεις στην Ευρώπη θα πρέπει η Ευρώπη, να ορθώσει δασμολογικά τείχη, με προστατευτισμό. Μόνο έτσι θα μπορέσει να τονώσει την ενεργό ζήτηση, εφαρμόζοντας κεϋνσιανισμό. Πράγματι τώρα που τα σύνορα της Ευρώπης είναι ορθάνοιχτα, έρχονται από τις χώρες χαμηλού εργατικού κόστους {Ασία, Λατινική Αμερική ,Αφρική, πάμφθηνα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα. Για να είναι ανταγωνιστική η Ευρώπη προσπαθεί να πιέσει το εργατικό κόστος, και να καταργήσει τα εργασιακά δικαιώματα και το κράτος πρόνοιας. Δηλαδή αντί να ορθώσει δασμολογικά τείχη για να προστατεύσει τους εργαζόμενους της Ευρώπης, προσπαθεί να ανταγωνιστεί τους Κινέζους, που αμείβονται με ψίχουλα. Αυτό βεβαίως συνιστά μια βάρβαρη οπισθοδρόμηση, και δεν πρέπει να το δεχτεί το εργατικό κίνημα. Το χρηματιστικό κεφάλαιο το συμφέρει να υπάρχει μια παγκόσμια αγορά, χωρίς δασμούς και σύνορα , γιατί παίζει στα διάφορα χρηματιστήρια του πλανήτη κερδοσκοπικά παιγνίδια αποσταθεροποιώντας την παγκόσμια οικονομία. Το συμφέρον των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων είναι να υπάρχει έλεγχος στην αγορά και μικτή οικονομία, καθώς, και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, να ελέγχονται από το κράτος. Με τον νεοφιλελευθερισμό των τελευταίων 25 -30 χρόνων περίπου, το κράτος δέχεται μια ανελέητη επίθεση και κατασυκοφάντηση, μια προπαγάνδα ελεεινής μορφής για να μειωθεί μέχρι .καταργήσεως, και να αφεθεί ελεύθερη η αγορά να κυριαρχεί επί της πολιτικής. Σε μεγάλο βαθμό τα έχει καταφέρει. Συνέχεια οι εργαζόμενοι χάνουν δικαιώματα συνέχεια το κράτος συρρικνώνεται. Συνέχεια συκοφαντούνται οι συντεχνίες των ΔΕΚΟ. Δεν λέω ότι δεν υπήρξαν σε μερικούς απ΄αυτούς και σκανδαλώδη προνόμια. Ας όψεται η κομματοκρατία και η τριτοκοσμική λειτουργία του κράτους στην Ελλάδα.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΓΥΜΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΑΝΙΑ;

Θα φύγει και το ΔΗΠΕΘΕΚ στο Ηράκλειο;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΝΟΥΣΟΣ .ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Διάβασα στον τοπικό τύπο ότι στο υπουργείο πολιτισμού σκέπτονται να αλλάξουν τον οργανισμό του ΔΗΠΕΘΕΚ για να μετεξελιχθεί ,σε Α.Ε Ο.Τ.Α και να υπαχθεί στην περιφέρεια δηλαδή, στο υδροκέφαλο Ηράκλειο. Δεν είναι δυνατόν ,να την αποδεχθούν οι Χανιώτες ,αυτήν την κατάντια της πόλης τους. Να μετεξελιχθούν τα Χανιά, σε μία κωμόπολη του Ηρακλείου, το οποίο θα έχει πάρει σαν φαταούλας τα πάντα, από τα Χανιά, και θα έχει αφήσει μονάχα τις Αμερικάνικες βάσεις και τα απόβλητα τους.

Τα Χανιά δικαιούτο να είναι η πρωτεύουσα της Κρήτης, διότι τα παλικάρια των Χανιών έδωσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση του νησιού με πρωτοπόρους τους ηρωικούς Σφακιανούς, και τον ήρωα Δασκαλογιάννη. Το Ηράκλειο πηγαίνοντας πότε με τον χωροφύλαξ { την δικτατορία» και πότε με τον αστυφύλαξ {το ΠΑΣΟΚ} μας απογύμνωσε από όλες τις υπηρεσίες. Μας έμεινε το Εφετείο, το οποίο το έχει βάλλει στο στόχαστρο τα τελευταία χρόνια, και υπέγραψε το διάταγμα ίδρυσης -δηλαδή ουσιαστικής κατάργησης των Χανίων- μέχρι και ο πρόεδρος της δημοκρατίας. Αιδώς Αργείοι?. Οι Χανιώτες με τις τοπικές ηγεσίες δεν είναι αρκετά συσπειρωμένοι και δέχονται συνέχεια η πόλη μας υποβάθμιση , ταπεινώσεις και ήττες.

Τώρα θα μας πάρουν και το ΔΗΠΕΘΕΚ; Το θέατρο το οποίο ξεκίνησε από πεφωτισμένους ανθρώπους των Χανίων ως ΕΘΕΚ{Εταιρία θεάτρου Κρήτης} μετεξελίχθηκε σε Ημικρατικό Κρήτης, κι έπειτα σε ΔΗΠΕΘΕΚ; Θα μας το πάρουν κι αυτό οι Ηρακλειώτες και θα το δεχτούμε αδιαμαρτύρητα; Αυτό είναι αιτία πολέμου.

Όχι βεβαίως εμφυλίου, αλλά στα πλαίσια της δημοκρατικής νομιμότητας. Θα περιμένουμε την θέση που θα πάρει ο δικηγορικός σύλλογος Χανίων, οι αυτοδιοικητικοί, και πολιτικοί εκπρόσωποι καθώς και ότι σύνολο των τοπικών φορέων. Ας δείξουμε ότι τα Χανιά ακόμη ζουν και δημιουργούν, κι ότι γνωρίζουμε κι εμείς να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε.