Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Υπόγεια και ανώγεια στα κόμματα
Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΕΡΜΑΝΆΚΗΣ, σε συνέντευξη τύπου την οποία έδωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατήγγειλε «υπόγειες διαδρομές μέσα στο ΠΑΣΟΚ» με σκοπό να αποτρέψουν την δική του υποψηφιότητα ως αντιπεριφερειάρχη στον συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη. Είπε επίσης ότι υπάρχουν «εχθροί» μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ Είναι τοις πάσοι γνωστό ότι υπάρχουν ανταγωνισμοί στα κόμματα για τις θέσεις εξουσίας, όπως υπάρχουν και την κοινωνία. Ο ίδιος άνθρωπολογικός τύπος που συμμετέχει στην κοινωνική ζωή εντάσσεται ως μέλος σε ένα κόμμα. Ο άνθρωπος αυτός κουβαλάει όλα τα ελαττώματα και τα προτερήματα του. Αλλά και την αλλοτριωμένη συνείδηση ,που του έχει εμφυσήσει στον εγκέφαλο του, το καπιταλιστικό σύστημα. Θα πρόσθετα επίσης ότι όλη η εν γένει λειτουργία των κομμάτων, είναι σχεδόν υπόγεια και χωρίς διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες. Αν διενεργούντο στα κόμματα προκαταρκτικές εκλογές, για τους υποψηφίους περιφερειάρχες, αντιπερειφερειάρχες και δημάρχους ,τώρα κανείς δεν θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί. Ούτε ο κ. Ντερμανάκης ο οποίος δύο φορές απέτυχε να εκλεγεί δήμαρχος και πιθανόν να μην τον προτιμούσε η λαϊκή βάση κι ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη.

Ο ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ «ΑΛΑΤΣΙΣΜΕΝΟΣ»
Μου παραπονέθηκε ένας παλιός πασόκος που βαρέθηκε να βλέπει συνεχώς τον Σκουλάκη στα πολιτικά πράγματα επί τριάντα χρόνια. «Κι εσύ για τον Σκουλάκη έγραφες προ ημερών μου λέει» «ότι είναι γερόλυκος και δημοφιλής».Αν δεις του απαντώ τους υποψηφίους και των άλλων κομμάτων, όλοι είναι παλαιάς κοπής. Μόνο ο Τάσος Βάμβουκας εμφανίζεται για πρώτη φορά ως υποψήφιος δήμαρχος.
Προσωπικά έχω γράψει αρκετές φορές ότι τα κόμματα, πρέπει να ανανεώνουν τα στελέχη τους καθιερώνοντας την υπηρεσία των βουλευτών και των αυτοδιοικητικών αρχόντων σε δύο θητείες{ 8 χρόνια}. Λέτε όμως τα κόμματα να ακούν την φωνή των πολιτών; Προκειμένου να ξαναβγεί λοιπόν για Τρίτη φορά ο Βιρβιδάκης Δήμαρχος, που δεν έχει και σπουδαίο έργο ούτε καν ένα ποδηλατόδρομο-καλύτερα ο γερόλυκος Σκουλάκης που είναι και «αλατσισμένος» {ψημένος στην διοίκηση}.

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΙΠΑΝ- ΕΓΡΑΨΑΝ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Οποιοσδήποτε σοβαρός αναλυτής γνωρίζει ότι η Ελληνική κρίση, είναι αποτέλεσμα της κοινωνικά ακραίας πολιτικής, του Κ. Καραμανλή, ο οποίος απάλλαξε το μεγάλο κεφάλαιο, από την υψηλή φορολογία και κάλυψε αυτό το έλλειμμα εσόδων, με εξωτερικό δανεισμό. Γνωρίζει ,επίσης, ότι η παγκόσμια κρίση εντατικοποίησε και βάθυνε την κρίση. Αυτή ισχυροποιήθηκε εξαιτίας της υποδούλωσης των δημοσιονομικών πολιτικών του ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΔΗΜΟΣΊΟΥ, στις απαιτήσεις των τραπεζών και των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών. Τέλος αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η Γερμανική κυβέρνηση, η οποία σε κάθε καμπή που η Ελλάδα έτεινε να εξέλθει της κρίσης, ανακοίνωνε δημοσίως την δυσπιστία της, στις ικανότητες της χώρας, μας και τη βύθιζε , κι άλλο στην κρίση. Το ίδιο έκανε πρόσφατα με το σχέδιο πρόταση πρόβλεψης που κατέθεσε «περί πτωχεύσεως κράτους μέλους τη ευρωπαϊκής ένωσης». Η Ελληνική κυβέρνηση που κυριολεκτικά μας γάζωσε με τις θεωρίες της περί διαβούλευσης, ακόμη και για την πιο μικρή και αδιάφορη λεπτομέρεια, συμπεριφέρεται σήμερα στα μεγάλα και στα σπουδαία αυταρχικά , χωρίς ίχνος δημοκρατικής διαδικασίας».ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ καθ.πολιτικών επιστημών πανεπιστημίου πειραιώς.}

« Όσον αφορά την χρεοκοπία της Ελληνικής οικονομίας ,καμία πλευρά δεν έχει συμφέρον να συμβεί αυτό. Η Ελλάδα διότι παρά την προσωρινή «ανακούφιση» θα βρεθεί κάτω, από ακόμη μεγαλύτερο διεθνή οικονομικό έλεγχο προκειμένου οι πιστωτές να εισπράξουν τουλάχιστον ένα μέρος από τα δάνεια τους, ή ευρωζώνη γιατί θα υποστεί ένα σοβαρό ίσως ανεπανόρθωτο πλήγμα αξιοπιστίας… Οι ευρωπαϊκές τράπεζες Γαλλικές Γερμανικές Βρετανικές κ.α.} γιατί όσο κι αν θα έχουν περιορίσει , κατά ένα μέρος το Ελληνικό χρέος που κατέχουν , εις βάρος των κρατών τους, δεν θα έχουν κανένα λόγο να χάσουν τα υπόλοιπα δανεικά τους προ της Ελλάδα». Σχετικά με την παράταση του μνημονίου τα μέχρι στιγμής οικονομικά δεδομένα δεν φαίνεται να συνηγορούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο...» {Ναπολέων Μαραβέγιας καθ. παν. Αθηνών}
«Στην πραγματικότητα ένα σύστημα όπως το καπιταλιστικό το οποίο θεμελιώνεται το ίδιο, στο σκάνδαλο της εκμετάλλευσης και της κλοπής της ξένης εργασίας, από μια ισχνή μειοψηφία ,όχι μόνο είναι από την φύση του ανίκανο να αποτρέψει και τα δευτερεύοντα σκάνδαλα τα οποία το πλήττουν , αλλά είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι παρά τις όποιες περί του αντιθέτου διακηρύξεις, θα τα αναπαράγει συνεχώς ως μορφή κυνηγιού μιας κλεμμένης λείας, που αποτελεί θεμελιακό κανόνα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού». { Γιώργος Ρούσης καθ. παντείου πανεπιστ.}
«Το είδος αυτών των νέων εργασιακών σχέσεων φαίνεται όμως να έχει συμβάλλει σε ένα νέο Γερμανικό «οικονομικό θαύμα», καθώς η Γερμανία είναι τώρα η πρώτη σε οικονομική ανάπτυξη χώρα της Ε.Ε και δη με το χαμηλότερο δείκτη ανεργίας.
Πρόκειται βεβαίως για την επαλήθευση του ρητού ¨»τα νούμερα ευημερούν όταν η κοινωνία υποφέρει».{Γιάννης Τζώρτζης πολιτικός επιστήμων}
ΠΗΓΉ «ΚΥΡΙΑΚΆΤΙΚΗ ΕΚΛΕΥΘΕΡΟΤΥΙΑ» 26-9-2010

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΘΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Κι ο λαός με το πιστόλι στον κρόταφο
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Η Ν.Δ κινείται μεταξύ κρημνώδους ανοησίας { θα μηδενίσει το έλλειμμα σε δύο χρόνια}και απύλωτου λαϊκισμού{θα εξαφανίσει τις απώλειες που υπέστησαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι}.
«Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί να απαντήσουν σε δύο κρίσιμα ερωτήματα που αναπόφευκτα θα τεθούν. 1] Γιατί η κυβέρνηση δεν βγήκε να δανειστεί τον Ιανουάριο, όταν τα επιτόκια ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα; 2]Γιατί δεν στάθμισε τις επιπτώσεις που θα είχε στην χώρα η εκστρατεία δυσφήμησης που εξαπέλυσε κατά των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας»;
«Στο σημείο αυτό έχει δίκιο ο Α. Σαμαράς όταν εγκαλεί τον Γιώργο Παπανδρέου επειδή στα διεθνή φόρα παρομοίαζε την χώρα με τον «Τιτανικό» και την χαρακτήριζε διεφθαρμένη, στρώνοντας το χαλί στους σπεκουλαδόρους. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις, με συνέπεια να εμφανίζεται ευάλωτη, στις αιτιάσεις για εγκληματική επιπολαιότητα, και κομματική σκοπιμότητα, χωρίς να λείπουν και οι καταγγελίες για ύποπτα παιχνίδια παρασκηνίου».Τάσος Παππάς «Κυρ. Ελευθεροτυπία». Ας θυμηθούμε εδώ ότι μόλις ανέλαβε την εξουσία η Ν.Δ το 2004 ο υπουργός οικονομίας οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατήγγειλε την κυβέρνηση Σημίτη στην ευρωπαϊκή ένωση ότι έδινε πλαστά στοιχεία . Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα μπήκε από την Κομισιόν σε επιτήρηση για τρία χρόνια.
Αργότερα όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία το 2009 συγχυσμένοι οι κοινοτικοί από την αναξιοπιστία των ελληνικών κυβερνήσεων της Ν.Δ που είχαν προβλέψει έλλειμμα 6% και πήγε 13,5 % αναφώνησαν υποτιμητικά και εξοργισμένοι «Να τελειώνουμε με τα «ΓΡΉΚ ΣΤΑΤΊΣΤΙΚΣ»
Έχει κανείς αντικειμενικός παρατηρητής αμφιβολία ότι ο ανταγωνισμός και ο λαϊκισμός των κομμάτων εξουσίας έφερε την χώρα σε αυτό το τραγικό αδιέξοδο;
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έρθουν κάποιοι λοχίες να μας σώσουν όπως το επάρατο 1967 . Από το ανανεωμένο σύστημα πρέπει να βρεθεί λύση, με ισχυρή λαϊκή πίεση για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, διαφάνεια λαϊκή συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων χριστή διοίκηση , διαφανή και έντιμη διαχείριση.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα οργίασαν, ανακοινώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών. Τόσα ακίνητα ο ένας τόσες καταθέσεις ο άλλος. Το δίχως άλλο είναι κινήσεις εντυπωσιασμού των μέσων χωρίς ουσία, όπως τις περισσότερες φορές κάνουν αποσκοπώντας σε μερίδα τηλεθέασης.
Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης συσκοτίζουν παρά φωτίζουν την αλήθεια; Από την στιγμή που η ιδιοκτησία {δεν} «είναι κλοπή» όπως έλεγε ο Γάλλος αναρχικός του 19ου αιώνα Προυντόν και προστατεύεται από το Σύνταγμα, ο κάθε Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα στην απεριόριστη ιδιοκτησία, αρκεί να πληρώνει τους φόρους του, και να την έχει αποκτήσει νόμιμα. Συνεπώς το να βγαίνεις σαν την κουτσομπόλα της γειτονιάς στην πλατεία και να φωνάζεις ότι ο τάδε πολιτικός έχει τόσα ακίνητα, και ο δείνα άλλα τόσα και τόσες καταθέσεις δεν προσφέρεις τίποτα στον δημόσιο διάλογο. Εκείνο που έχει σημασία είναι αν τα έχει αποκτήσει από τότε που ανέλαβε δημόσιο αξίωμα και πως τα απέκτησε. Δηλαδή το «πόθεν» κι όχι το «έσχες», όπως έχουν τονίσει σοβαροί δημοσιογράφοι των Αθηνών. Έως σήμερα, ουδεμία ουσιαστική δυνατότητα ελέγχου των βουλευτών από ανεξάρτητη αρχή, είχε θεσμοθετηθεί και ως εκ τούτου πολλοί μπήκαν στην πολιτική φτωχοί κι έφυγαν πλούσιοι πίνοντας εις υγείαν του κορόιδου, και εξαπατημένου λαού. Κι έτσι ανενόχλητοι έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της αβύσσου.
Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΌΣ
Έχω ακούσει ορισμένους να λένε ότι ο Παπανδρέου είναι σοβαρός πολιτικός , και ότι δεν το περίμεναν ότι θα τα κατάφερνε να διαχειριστεί με επιτυχία το δυσβάστακτο δημόσιο χρέος ώστε λίγους μήνες μετά η ανυπόληπτη Ελλάδα να εισπράττει εύσημα από τους ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και από τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν .Ναι αλλά η καρδούλα μας το ξέρει, με τι κόστος θα πληρωθεί αυτή η κρίση, και με τι θυσίες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τουλάχιστον να αχνοφαινόταν η ελπίδα της ανάκαμψης .Όμως είναι νωρίς ακόμη κι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο και πολλά χρόνια λιτότητας, γιατί το χρέος είναι δυσβάστακτο και θα αργήσει η ανάκαμψη της οικονομίας; Πρέπει επειγόντως να γίνουν επενδύσεις.
ΟΙ ΦΟΡΤΗΓΑΤΖΗΔΕΣ
΄Ήτανε στραβό το κλίμα τόφαγε κι ο γάιδαρος. Δεν φτάνει που έχουν αναδουλειές τα μαγαζιά άρχισαν να παρατηρούνται και ελλείψεις αγαθών από την απεργία των φορτηγατζήδων ,που δεν είναι και οι πιο αδικημένη κοινωνική κατηγορία . Υπάρχουν μικροϊδιοκτήτες ,αλλά και μεγαλοϊδιοκτήτες με 40, και 50 άδειες .Που πας ρε Καραμήτρο; Άσε και κανέναν άλλο να ανοίξει μαγαζί να σε ανταγωνιστεί .Σε ελεύθερη οικονομία ζούμε.

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΤΟΡΑ Η ΚΡΗΤΙΚΑΡΧΗΣ
Είναι μέρος της κρίσης του συστήματος
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η Ντόρα Μητσοτάκη -Μπακογιάννη- Κούβελου κατέβηκε στην Κρήτη για προσωρινή εκλογική στρατοπέδευση, κι άφησε το κλεινόν άστυ της Αθήνας και την Ευρυτανία, όπου είναι υποψήφιος Δήμαρχος, ο αγαπημένος της υιός Κώστας Μπακογιάννης. Στην Κρήτη, η κ. Μπακογιάννη, στηρίζει τον Δ. Γιαννουλάκη ως υποψήφιο περιφερειάρχη. Θα είναι και ένα τεστ αντοχής ,για να δοκιμάσει την απήχηση της κίνησης της, στην Κρήτη τόπος φιλελεύθερος γενέτειρα του Ελ. Βενιζέλου, στην οποία θεωρεί ότι έχει ένθερμους οπαδούς ιδιαίτερα στα Χανιά. Την είδα σε Ηρακλειώτικο κανάλι να κάνει περιοδεία στην Ηρακλειώτικη ενδοχώρα , να σφίγγει χέρια χαμογελαστή , προσπαθώντας να προωθήσει τους ανθρώπους που στηρίζει. Τέρας ψυχραιμίας η Ντόρα δεν προδίδει την αγωνία της για το αποτέλεσμα των εκλογών ως γνήσιο τέκνο του Κώστα Μητσοτάκη, όπου η σύζυγος του Μαρίκα είχε κάποτε δηλώσει σε συνέντευξη της, ότι¨ «τον Κώστα μπορείτε να τον κάνετε κομματάκια και να τον χορηγήστε για βάλιουμ,{ηρεμιστικό}». Είναι προσεκτική στις κινήσεις της., δεν βιάζεται θέλοντας με τις περιφερειακές εκλογές, να δοκιμάσει την απήχηση των «Ντορικών» πριν εξαγγείλει την ίδρυση νέου κόμματος. Διότι εάν πιάσει πάτο, πιθανόν να ματαιώσει την ίδρυση του. Η Ντόρα κάνει αγέρωχη δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ λέγοντας ότι τα σημερινά κόμματα έχουν ξεπερασθεί, και δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της χώρας. Καλώς την κι ας άργησε, ή κοίτα ποιός μιλάει. Την κυρία Ντόρα περίμενε ο λαός της Ελλάδας για να τον κυβερνήσει και να του λύσει όλα του τα προβλήματα. Την θυμάμαι την κυρία ως έφηβη, να μοιράζει φυλλάδια στις προεκλογικές εκστρατείες του πατέρα της στα Χανιά. Τριάντα πέντε συναπτά έτη συμμετέχει ως πρωτοκλασάτο στέλεχος, στην πολιτική ζωή της χώρας. Υπήρξε κορυφαία συνεργάτης ως υπουργός των εξωτερικών του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, όταν αύξησε το δημόσιο χρέος από 170 δις σε 300 {τριακόσια δις ευρώ} μέσα σε πέντε χρόνια. Ανήκει σε πολιτικό τζάκι ,από την εποχή του γέρο Κωστή Μητσοτάκη, προπάππου της, και αρχηγού του «κόμματος των φιλελευθέρων» [ξυπόλητων} της Κρητικής πολιτείας.. Δεν κατέβηκε από το πουθενά η κ.. Ντόρα για να μας λέει ότι τα κόμματα είναι ξεπερασμένα και να βγάζει έξω τον εαυτόν της Οι Κρήτες είναι νοήμονες πολίτες και φιλότιμοι άνθρωποι, και δεν πρέπει να υποτιμά την νοημοσύνη τους ,και να τους προσβάλλει, πολιτικά. Αν αναλογιζόταν τις ευθύνες της, θα διαπίστωνε ότι είναι και η ίδια μέρος τη κρίσης του πολιτικού συστήματος και ότι «κρείτον το σιγάν». Θα της υπενθυμίσω την ατάκα του δημοσιογράφου Τάσου Παπά στην «ΝΕΤ» ότι¨ «όποιος προσπαθεί να ιδρύσει κόμμα επειδή έχει προσωπικές πικρίες και δεν εκφράζει λαϊκά συμφέροντα θα αποτύχει». Αλλά και ο έμπειρος δημοσιογράφος -εκδότης Γιώργος Κύρτσος είπε πάλι στην «ΝΕΤ»¨ «Δεν πιστεύω να νομίζει η Ντόρα ότι θα υπερβεί πάνω από το 3%. Αρκεί να το πιάσει για να εισέλθει στην βουλή».

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Την δεκαετία του 70 επί κυβερνήσεων Καραμανλή του Α/ της δυναστείας των Καραμανλήδων, ο αείμνηστος πρόεδρος, διακήρυττε και οραματιζόταν, «αντίπαλες των Αθηνών πόλεις» όπως το Ηράκλειο, το Βόλο, τη Λάρισα,τη Κλαμάτα, για να αποσυμφορηθεί ο πληθυσμός του Λεκανοπεδίου Αττικής, που έφτανε τότε περίπου 3,5 εκατομμύρια. Πέρασαν τα χρόνια και οι διακηρύξεις και τα οράματα έμειναν στα χαρτιά και στο μεγάλα λόγια. Σήμερα ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας περίπου 5 εκατομμύρια κόσμος ,στοιβάζετε στο Λεκανοπέδιο Αττικής, με ότι αυτό συνεπάγετε σε ποιότητα ζωής των κατοίκων, της μεγαλουπόλεως –τερατουπόλεως, που έχει απορροφήσει όλο τον κρατικό προϋπολογισμό εις βάρος της περιφερειακής ανάπτυξης.. Ο παραγωγικός ιστός της χώρας διέλυσε, οι αγρότες παράγουν μονάχα 3,5% του Α.Ε.Π με αποτέλεσμα να δαπανούμε τεράστια ποσά, σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Πως τα καταφέραμε έτσι, ηγεσίες και λαός να ζούμε παράγοντας αέρα κοπανιστό είναι ειδικότητα του Σίγκμουντ Φρόυντ -αν ζούσε ή του Αμερικανού διάσημου ψυχοθεραπευτή Ίρβινγκ Γιάλομ όπου πρέπει να μας υποβάλλει σε ομαδική ψυχοθεραπεία.. Πάντως ως τώρα καλά περάσαμε και ρευόμαστε αδιάκριτα για να δείξουμε την ικανοποίηση μας. Ύστερα μας ήρθε το απότομα τσίμπημα και ήταν τόσο δυνατό που ξυπνήσαμε απότομα φοβισμένοι ,και σοκαρισμένοι . Ο Γιώργος μας χτύπησε την πόρτα και μας είπε την φράση του Γεράσιμου Αρσένη όταν έχασε την προεδρία του κόμματος από τον Κ. Σημίτη «Γιώργο χάσαμε» Ως τώρα τρώγαμε και ρευόμαστε μακαρίως, και τάχαμε ρίξει όλα τα προβλήματα μας στον …κόκορα.. Τώρα όμως που ξυπνήσαμε μας είπανε ότι αυτό τα διογκωμένο και αντιπαραγωγικό κράτος δεν μπορεί να διατηρηθεί έτσι, και ότι δεν μπορεί να δανείζεται και να πληρώνει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων. Οι δανειστές μας στύλωσαν τα πόδια και θέλουν τα λεφτά τους πίσω. Ήρθε η ώρα των ισχνών αγελάδων , και να σκεφτούμε ότι μια κοινωνία δεν μπορεί να ζει επ`άπειρον, χωρίς μακροπρόθεσμα σχέδια, οργάνωση και σφιχτό πρόγραμμα Οι εποχές δεν το επιτρέπουν . Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια ηγεσία και λαός, αν θέλουμε καλύτερες ημέρες. Οι καιροί θα μας ξεπεράσουν και θα μείνουμε ουραγοί ως τελευταίος τροχός σε μια Ευρώπη με πολλά βαγόνια διαφόρων θέσεων. Θέλουμε την τελευταία;. Ιδού η Ρόδος. Ας ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας ας αλλάξουμε νοοτροπίες για να αλλάξουμε τη Ελλάδα.
Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΙ… ΑΝ ΕΓΕΡΑΣΕ
Ο Μανόλης ο Σκουλάκης έχει ρεύμα .Πλημμύρισε η αίθουσα του κέντρου «Ζαμάνια» από κόσμο, κατά την ανακοίνωση των ονομάτων του συνδυασμού του. Δεν αποκλείεται, όπως είναι και το πιθανότερο, να βγει Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο. Αυτό δείχνει ότι ούτε ο κόσμος βαρέθηκε να τον βλέπει, ούτε ο ίδιος κουράστηκε. Ως έφηβος νεανίας, τρέχει στις γειτονιές του Δήμου σφίγγει χέρια πολιτών, και διαφημίζει προβάλλοντας το φιλόδοξο πρόγραμμα του. Καλή τύχη γερόλυκε Μανόλη με τις μεγάλες αντοχές. Χαράς το κουράγια σου.

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Οι μικρομεσαίοι και η αλήθεια
Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης
«Ο βρεγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται» λέει μια λαϊκή παροιμία. Στην προκειμένη περίπτωση η παρούσα κυβέρνηση ,υπό την πίεση του μνημονίου αναζητεί πόρους για να γεμίσει το δημόσιο ταμείο από παντού. Αν μπορούσε θα φορολογούσε και τον αέρα που αναπνέουν οι πολίτες -παρόλο που στα αστικά κέντρα είναι μολυσμένος, προκειμένου να μειώσει τα γιγαντιαία ελλείμματα του δημοσίου, που οι κυβερνήσεις με την άφρονα πολιτική τους διαχρονικά δημιούργησαν. Είναι γνωστό τοις πάσοι ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή, όπως υπάρχει και στην Ιταλία , στην Ισπανία αλλά ακόμη και στην προηγμένη Σουηδία. Όχι όμως στα δυσθεώρητα Ελληνικά ποσοστά. Υπολογίζεται σε 30 Δις ευρώ η φοροδιαφυγή ετησίως. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου την ορίζει σε συνομιλίες του με ξένους ηγέτες, και σε συνεντεύξεις του στον διεθνή τύπο σε 20 δις ευρώ. Κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς το μέγεθος επειδή η πονηρή κυρία είναι ασύλληπτη και κρυπτόμενη επιμελώς. Βεβαίως σοβαροί οικονομολόγοι καταμαρτυρούν στις κυβερνήσεις ότι υπάρχει πολυνομία και χορήγηση φορολογικής ασυλίας προνομίων και νόμιμης φοροδιαφυγής σε μεσαίες και μεγαλομεσαίες κοινωνικές ομάδες και φορείς του μεγάλου κεφαλαίου. Υπό το άγχος της συλλογής εσόδων η κυβέρνηση καλεί για μία ακόμη φορά τις Ελληνικές μικρές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να κλείσουν τα βιβλία τους , αυτή την φορά για μία ολόκληρη δεκαετία. Επειδή το ανίκανο κράτος είναι ανήμπορο, και αδύναμο να πατάξει την φοροδιαφυγή τσουβαλιάζει τους πάντες σε μια ρύθμιση, ωσάν όλοι συλήβδην και χωρίς καμία εξαίρεση να είναι φοροφυγάδες. Αυτό δεν είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, του διαφωτισμού της Γαλλικής επανάστασης, και της Μαρξιστικής ουτοπίας. Είναι ένα κράτος που λειτουργεί ακόμη σαν μία μικρή και ασήμαντη επαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι ποτέ δυνατόν να υπάρχει αυτή η ισοπέδωση και ουσιαστικά η φορολογική ασυλία, στους έχοντες κι κατέχοντες ,που θα πληρώσουν ελάχιστους φόρους και θα ξεφύγουν ακόμη μια φορά από τον έλεγχο της εφορίας; Η δαγκάνα της εφορίας θα πιάσει τους μικρούς και τους πολύ μικρούς επιχειρηματίες που κλείνουν κατά χιλιάδες .Αλλοίμονο στους μικρούς που αυτοκτονούν απελπισμένοι από τα χρέη, και απογοητευμένοι από το πικρό ποτήρι της ζωής. Πως θα πληρώσει ο ψιλικατζής της γειτονιάς, ο καφετζής, και γενικά ο μικροεπαγγελματίας φόρους για δέκα χρόνια πίσω; Δεν το σκέπτονται καθόλου ότι σε αυτόν τον φτωχόκοσμο δίνουν την χαριστική βολή; Πως θα πληρώσουν 500 ευρώ ετησίως για δέκα χρόνια , όταν ζορίζονται να ζήσουν την οικογένεια τους ; Αυτά είναι ψηλά γράμματα για τους αποπάνω που αποφασίζουν; Όμως δεν τους ενδιαφέρει επειδή οι κρατικοί γραφειοκράτες κάθονται στην θαλπωρή των υψηλών εισοδημάτων τους, κι όχι στην ανασφάλεια των μικροεπαγγελματιών, που αγωνιούν για τον καθημερινό άρτον τον επιούσιον. Οι χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες που θα κλείσουν θα μεγαλώσουν την ήδη διογκωμένη στρατιά των ανέργων. Η λαϊκή οργή θα γίνει ασυγκράτητο ποτάμι, και τότε πως θα εμποδιστούν να μην πνίξουν στη θάλασσα του Αιγαίου τους υπαίτιους της κρίσης; Βουλιάζουμε και το αμαρτωλό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί από μόνο του να ανανεωθεί και να επιβάλλει την αναγκαία κάθαρση Ας θυμηθούμε το ξεχασμένο σύνθημα για την τιμή των όπλων ¨»Αλλαγή αλλαγή λαϊκή συμμετοχή» «Η που ήσουν νιότη νάβλεπες πως θα γινόμουν άλλος». Βλέποντας αυτή την κατάσταση δεν μπορεί κανείς παρά να αναφωνήσει¨ Αιδώς Αργείοι. Λίγη αιδώς δεν βλάπτει?

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Συλλογάται καλά όποιος συλλογάται ελεύθερα».Ρήγας Φεραίος
Η γνώμη του ανθρώπου αποκτάται από την άντληση πληροφοριών. Ο καλλιεργημένος άνθρωπος ο ελεύθερα σκεπτόμενος, όπου δεν επηρεάζεται από δόγματα και αλλότρια συμφέροντα αποκτά με μόχθο και κόπο , το «γνώθει σ`αυτόν» των αρχαίων Ελλήνων, ή την αυτογνωσία του ,όπως ονομάζεται σήμερα. Υπάρχουν όμως εμπόδια για την απόκτηση της αυτογνωσίας του ανθρώπου. Τα βάζει η οικογένεια, η θρησκεία, η πολιτική , και οικονομική εξουσία. Γιατί όπως λέει ο Ινδός φιλόσοφος Όσο¨ «ο άνθρωπος που θα αποκτήσει την αυτογνωσία του, γίνεται ένας επικίνδυνος για το σύστημα άνθρωπος». Διότι αποκτώντας αυτογνωσία σύμφωνα με τον Ινδό φιλόσοφο γίνεσαι «ένας Χριστός ένας Πλάτων ένας Σωκράτης ένας Ηράκλειτος». «Το μοντέλο κατασκευής ανθρώπου προϋπάρχει της ύπαρξης του. Όπως προϋπάρχει το μοντέλο κατασκευής της μηχανής και δεν ευθύνεται τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της ζωής του ο ίδιος για την ρύθμιση του». Γιάννης Σολδάτος. Οι ειδικοί λένε ότι για κάθε παιδί που γεννιέται , έχει προαποφασισθεί το θρήσκευμα του, το όνομα του, ο τόπος κατοικίας του, και φυσικά η οικονομική του κατάσταση σύμφωνα με τα εισοδήματα των γονέων του. Που λοιπόν κατασκευάζονται οι άνθρωποι; «Στο σχολείο κατασκευάζονται οι άνθρωποι» γράφει ο συγγραφέας Ε.Α. Ράουτερ στο μικρό αλλά περιεκτικό βιβλίο του με τίτλο «Η κατασκευή των υπηκόων» εκδόσεις Αιγόκερως 1982. Και συνεχίζει ο κ. Ράουτερ¨»Η διαδικασία κατασκευής ανθρώπων λέγεται εκπαίδευση. Η οικογένεια , ο κινηματογράφος , η τηλεόραση, το θέατρο ,το ραδιόφωνο, οι εφημερίδες , τα βιβλία, τα πλακάτ, είναι σχολεία με την ευρύτερη έννοια. Όλα τα κέντρα που μεταδίδουν πληροφορίες είναι σχολεία. Για την κατασκευή πραγμάτων χρησιμοποιούνται εργαλεία. Το εργαλείο με το οποίο κατασκευάζονται οι άνθρωποι , είναι η πληροφορία.. Όταν οι άνθρωποι δεν υπακούν σε φυσικές ανάγκες , στην συνήθεια ή στην βία, οι πράξεις τους εξαρτώνται από όσα ξέρουν. Ακόμη και οι συνήθειες δημιουργούνται σε ένα βαθμό από πληροφορίες. Αφού οι πράξεις ενός ανθρώπου καθορίζουν την πορεία της ζωής του, οι πληροφορίες που παίρνει αυτός ο άνθρωπος καθορίζουν πως θα ζήσει. Τα σχολεία δεν φτιάχνουν μόνο ανθρώπους , τα σχολεία φτιάχνουν και βιογραφίες». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνθρωπος που ζει στην κοινωνία, και δεν είναι απομονωμένος στα σπήλαια ,ετεροκαθορίζεται. Στο ερώτημα που έθεσε στον φιλόσοφο Κώστα Αξελό δημοσιογράφος «εάν ο άνθρωπος είναι καλός ή κακός απάντησε ο σημαντικός φιλόσοφος ότι ¨« ό άνθρωπος καθορίζεται από τη εποχή του». Νομίζω κι εγώ ότι τον άνθρωπο τον καθορίζουν οι συνθήκες τις οποίες ζει η παιδεία του, με την ευρύτερη της έννοια και η εποχή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα είτε προς το καλύτερο είτε προ το χειρότερο για την ανθρωπότητα όπως πολλές φορές στο παρελθόν έχει ιστορικά αποδειχθεί. Σε προσωπικό επίπεδο εξαρτάται ως ένα βαθμό και από τις αντιστάσεις του ατόμου για να καθορίσει την πορεία τη ζωής του.

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκδήλωση στο Κ.Α.Μ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Το Σάββατο το βράδυ έγινε εκδήλωση στο Κ.Α.Μ {Μεγάλο Αρσενάλι} για το κράτος και την οικονομία την οποία οργάνωσε ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος και συμπατριώτης μας ,Μίνως Ζομπανάκης μέλος του Δ.Σ του ΕΛΙΑΜΕΠ.. Έλαβαν μέρος οι¨ Λουκάς Τσούκαλης οικονομολόγος καθηγητής πανεπιστημίου, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Βερέμης καθηγητής πανεπιστημίου ιστορικός, μέλος του Δ.Σ του ΕΛΙΑΜΕΠ και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος. Άπαντες αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα των μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο, τα οποία όπως είπαν είναι αναγκαία για να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Ο κ. Μίνως Ζομπανάκης είπε για το φταίξιμο και των δύο κυβερνήσεων πού κατασπατάλησαν τους πόρους και υπερχρέωσαν την Ελλάδα . Είπε ο κ. Ζομπανάκης ότι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι κι την εποχή της χούντας ήταν προσεκτικές, και διατηρούσαν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. κι ότι η κυβέρνηση Σημίτη παρέδωσε στην κυβέρνηση Καραμανλή 170 δις ευρώ δημόσιο χρέος και ότι η κυβέρνηση Καραμανλή το ανέβασε σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ .Ο Αλέκος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στην κατεπείγουσα ανάγκη του εκσυγχρονισμού της κρατικής μηχανής. Ο κ.Θάνος Βερέμης άσκησε κριτική στους αιώνιους φοιτητές συνδικαλιστές ,οι οποίοι αντί να ζητάνε αναβάθμιση των σπουδών του πανεπιστημίου απαιτούν όλο και λιγότερη διδακτέα ύλη. Είπε επίσης ο κ Βερέμης ότι οι αιώνιοι αυτοί φοιτητές, που κάνουν δέκα χρόνια να πάρουν το πτυχίο τους, γίνονται οι αυριανοί πολιτικοί ηγέτες ,κι ότι αυτοί χαντάκωσαν την χώρα μας γιατί είναι οι περισσότεροι ιδιοτελείς, και δεν έχουν ποιότητα. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, και να αντληθούν νέα στελέχη εκτός κομμάτων ,όπως π.χ «ο συνήγορος του πολίτη» Γιώργος Καμίνης. Ακολούθως υποβλήθησαν ερωτήσεις και έγιναν τοποθετήσεις. Ένας γιατρός από το ακροατήριο πήρε το λόγο και είπε ότι «δεν μπορείς να ζητάς από ένα γιατρό που έστειλε τον ασθενή του στον θάνατο, από τον ίδιο να τον αναστήσει».

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Γράφει ο Μανούσος Δασκαλάκης
Η Δημοσκόπηση η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στα Χανιά και αφορά τις τοπικές εκλογές για το Δήμο Χανίων, έχει δύο αναγνώσεις όσον αφορά την ριζοσπαστική αριστερά, και γενικότερα. Η πρώτη ανάγνωση μας λέει ότι ο κόσμος της τοπικής μας κοινωνίας, δεν βιάζεται να δώσει την γνώμη του στους δημοσκόπους διότι είναι νωρίς ακόμη. Η δεύτερη ανάγνωση όσον αφοράν την ριζοσπαστική αριστερά, όπου ο υποψήφιος Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας είναι αξιόλογο στέλεχος της , μας λέει ότι οι φίλοι μέλη , στελέχη , οπαδοί, και συμπαθούντες την ριζοσπαστικηή αριστερά είναι απογοητευμένοι από τα πολλά μαγαζάκια και την πολυδιάσπαση της. ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΆ ΑΛΛΑ ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟ. ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΜΉΝΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΉΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΆΚΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΊΑΣ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΉΣΗ ΤΟΥ ΕΓΏ ΤΟΥΣ. Όσο για τον συνδυασμό του Τάσου πιστεύω ότι θα εκπλήξει στις τοπικές εκλογές.

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Μνημόνιο και αντιμνημόνιο.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΎΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ακόμη υπάρχουν προβληματισμοί αντιθέσεις και ενστάσεις για το αν έπρεπε ή όχι να χωθούμε στην «θερμή αγκαλιά» του διεθνούς νομισματικού ταμείου {Δ.Ν.Τ} το οποίο ελέγχετε από τις Η.Π.Α της Ε.ΚΤ. και της Ευρωπαϊκής επιτροπής -δηλαδή κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η Ν.Δ ακολουθώντας μία ανεύθυνη και λαϊκιστική πολιτική ετάχθη υπό την ηγεσία του Α. Σαμαρά εναντίον του μνημονίου για να εισπράξει την λαϊκή δυσαρέσκεια, και να αποτελέσει την αυριανή εναλλακτική λύση του δικομματισμού.
Για να εφαρμόσει βεβαίως εάν αναλάβει την κυβέρνηση την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Μη γελιέστε ότι και τα δύο κόμματα παίζουν παιχνίδια πολιτικής και εξουσίας εις βάρος του λαού, ενώ στην ουσία δεν διαφέρουν οι πολιτικές τους. Είδατε εσείς να διαφέρουν ; Το ένα μεγάλο κόμμα ανταγωνίζεται σε σκληρότητα το άλλο. Και τα δύο μαζί το ένα περισσότερο το άλλο λιγότερο, ευθύνονται για την κατασπατάληση του δημοσίου πλούτου για το αναπτυξιακό έλλειμμα και για την κακοδιαχείριση της χώρας που έφερε την Ελλάδα στον πάτο του πηγαδιού. Γιατί οι εξουσίες έφθασαν την χώρα σε αυτό το δημοσιονομικό χάλι να χρωστάει το 120% του Α.Ε.Π της; Ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ, και για ένα διάστημα πρόεδρος του ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» ετάχθη με άρθρα του στην «Κυρ. Ελευθεροτυπία» εναντίον του μνημονίου, το ίδιο και ο Αλέξης Μητρόπουλος ο εξέχων εργατολόγος {καθηγητής του εργατικού Δικαίου} και μέλος του Ε.Σ του ΠΑΣΟΚ. Ο καθηγητής οικονομικών και Ευρωπαϊκών σπουδών στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νότης Μαριάς απέδειξε με στοιχεία στην εκπομπή "Κοινωνία ώρα Μέγκα» της Κυριακής ότι ήταν ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο Δ.ΝΤ και ότι βρήκε χρήματα από τις αγορές, με ένα τοις εκατό παραπάνω επιτόκιο και δεν τα πήρε. Αν έγιναν λάθος χειρισμοί ή ύπήρξαν επιλογές συνειδητές, το αποτέλεσμα μετράει. Βεβαίως χρειαζόταν εκσυγχρονισμό η δημόσια διοίκηση, και γενναίες αλλαγές
Έπρεπε όμως η Ελλάδα να καταπατήσει τον κυριαρχικό της χάρτη που περιγράφονται τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, δηλαδή το Σύνταγμα της, για να γίνει αυτό και να απολέσουμε την Εθνική μας ανεξαρτησία;

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Εκδήλωση του Δήμου Σφακίων για την επανάσταση των Σφακιανών το 1774 εναντίον του Γενίτσαρου Ιμπραήμ Αληδάκη.
Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης
Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 11ην πρωινή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από τον Δήμο Σφακίων , στον οικισμό Καρές του Ασκύφου, για να τιμηθεί η επανάσταση των Σφακιανών εναντίον του Τουρκοκρητικού γενίτσαρου Ιμπραήμ Αληδάκη, από το Εμπρόσνερο Αποκορώνου,η οποία ετελέσθη 4 χρόνια μετά την επανάσταση του ήρωα Δασκαλογιάννη το 1770.
Στην επανάσταση αυτή σκοτώθηκε ο καταπιεστικός γενίτσαρος και είκοσι Σφακιανά παλικάρια. Κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης μετά τον Δήμαρχο Σήφη Λύκο ήταν η πρώην Νομάρχισσα κ. Αλέκα Μαρκογιαννάκη όπου αναφέρθηκε στον ρόλο των γυναικών ,και την αυτοθυσία τους στην επανάσταση εναντίον του πασά του Εμπρόσνερου. Στην εκδήλωση παρέστη αντιπροσωπεία των Σφακιανών Λευκάδας και του Δήμου Λευκάδας. Ο Δήμος Σφακίων διένειμε δωρεάν ένα μικρό βιβλίο με ιστορικά και πολεμικά ποιήματα των Σφακίων. « Ζωοκλέφτης και καταπατητής περιουσιών, ο Αληδάκης ήταν ο φόβος και ο τρόμος , όχι μόνο για τους Χριστιανούς αλλά και για τους μουσουλμάνους της περιφέρειας των Χανίων.
Για τους Σφακιανούς ήταν ο αδίστακτος Τουρκοκρητικός που έσπερνε την καταστροφή στα βοσκοτόπια τους ο ορκισμένος εχθρός που προετοιμαζόταν για νέα επιδρομή στα χωριά των Σφακίων». 1
«Για τους ιστοριογράφους ο Αληδάκης αντιπροσώπευε την κρατική εξουσία ,που είχε αυτονομηθεί από τον κρατικό έλεγχο ,αψηφώντας το νόμο και τους περιορισμούς που αυτός έθετε. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του αγώνα εναντίον του Αληδάκη ήταν οι γυναίκες οι οποίες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης ψηφώντας την απειλή του θανάτου». Η λαϊκή μούσα τραγουδεί ¨ «σαν θέλετε να μάθετε ακούσετε λιγάκι , ς τον εσυγυρίσανε τον δόλιο Αληδάκη».Πηγή ¨ Λίγα στοιχεία αντλήσαμε από το προλογικό σημείωμα του Τουρκολόγου Νεκτάριου Νικολακάκη από το βιβλίο που διένειμε ο Δήμος Σφακίων.

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Μη μας «αλλάξετε» τα πετρέλαια
Γράφει ο Μανούσος Γ.Δασκαλάκης
Ελπίζω και εύχομαι να μην είναι σωστές οι πληροφορίες που βγάζουν προς τα έξω τα Αθηναϊκά Μ.Μ.Ε για την μεγάλη αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης. Δεν το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι του οικονομικού επιτελείου πως τα λαϊκά στρώματα με αυτήν την μεγάλη οικονομική κρίση δεν αντέχουν άλλο; Επί τέλους ας βρουν τα χρήματα, κι ας φορολογήσουν τους έχοντες και κατέχοντες στο πλαίσιο της φορολογικής δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου ,και όχι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Δεν αντέχουν πλέον άλλο. Μήπως όμως και η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει την πράσινη ανάπτυξη για να μην εξαρτάται η χώρα μας μόνο από μία ενεργειακή πηγή; Ας πάρουμε παράδειγμα τις βόρειες και κεντροευρωπαϊκές χώρες και την πρόοδο που έχουν κάνει σε αυτόν τον τομέα .Που δεν έχουν και το θαύμα του ήλιου και του ανέμου της Ελλάδας μας.

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ψυχολογία των μαζών
Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης
«Η αντίθεση ανάμεσα στην ατομική και την κοινωνική ψυχολογία ή ψυχολογία των μαζών φαίνεται με την πρώτη ματιά οξύτατη, αμβλύνεται όμως αν την εξετάσουμε λεπτομερειακά». ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΥΝΤ
Στην σύγχρονη εποχή όπου έχουν κυριαρχήσει τα μαζικά μέσα επικοινωνίας , και κυρίως η τηλεόραση με την εικονική πραγματικότητα που δημιουργεί είναι το μέσον για την μαζοποίηση των κοινωνιών. «Το μέσον είναι το μήνυμα» έχει γράψει στο ομώνυμο βιβλίο του ο Μάρσαλ Μακ Λούαν. Οι μαζικές συγκεντρώσεις έχουν χάσει την προτέρα δύναμη τους , με το πλήθος να ουρλιάζει χειροκροτώντας με πάθος κάθε λέξη του αρχηγού. «Στην μάζα υποστηρίζει ο Λε Μπον σβήνονται οι ατομικές ιδιότητες του ανθρώπου, και επομένως εξαφανίζεται και η ιδιαιτερότητα του το φυλετικό ασυνείδητο αναδύεται στην επιφάνεια και το ετερογενές βυθίζεται στο ομοιογενές. Θα λέγαμε ότι το ψυχικό εποικοδόμημα , που είχε τελείως διαφορετική ατομική εξέλιξη φθείρεται αποδυναμώνεται, και αποκαλύπτεται {ενεργοποιείται» η ομοιόμορφη σε όλους ασυνείδητα βάση. Ο αυταρχικός τρόπος δόμησης της Γερμανικής οικογένειας γράφει ο Βίλχεμ Ράϊχ στο βιβλίο του για την άνοδο του ναζισμού, συνετέλεσε να αποδεχθούν οι Γερμανοί τον ναζισμό και τον Αδόλφο Χίτλερ σαν αρχηγό -αυταρχικό πατέρα.
«Η πρώτη αιτία γράφει ο Γουστάβος λε Μπον είναι ότι η μάζα μέσα στο άτομο αποκτά , από το γεγονός και μόνο του πλήθους , ένα συναίσθημα ακατανίκητης δύναμης που του επιτρέπει να ικανοποιεί τις ορμές που μόνο του αναγκαστικά θα δάμαζε. Δεν έχει λόγο να κάνει κάτι τέτοιο μέσα στην ανωνυμία και άρα στην ανευθυνότητα της μάζας, όπου εξαφανίζεται ολότελα κάθε αίσθημα ευθύνης που πάντα συγκρατεί τους ανθρώπους». Η μάζα επηρεάζεται εξαιρετικά εύκολα , είναι εύπιστη , δεν ασκεί κριτική και δεν υπάρχει τίποτα απίθανο γιαυτήν. Παίρνει όμως αμέσως ακραίες θέσεις, η παραμικρή υποψία μεταβάλλεται χωρίς σκέψη σε αδιαφιλονίκητη βεβαιότητα, ένα ίχνος αντιπάθειας άγριο μίσος. «Η μάζα είναι μια υπάκουη αγέλη που δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αφέντη. Διψάει τόσο για υπακοή ώστε υποτάσσεται από ένστικτο στον καθένα που αναγορεύεται αρχηγός της».
ΠΗΓΗ Σ.ΦΡΟΥΝΤ «Ψυχολογία των μαζών και ανάλυση του εγώ. «Γουστάβος λε Μπον «Η ψυχολογία του όχλου».

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Στις u.s.a τον λόγο έχουν οι επιχειρήσεις
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Στις Ην. πολιτείες μια συντηρητική ρεμπουμπλικανική οργάνωση, πίεσε το κογκρέσο όπου ψήφισε νόμο για να μπορούν ελεύθερα οι επιχειρήσεις, να κάνουν προεκλογικές εκστρατείες, υπέρ του άλφα η του βήτα υποψήφιου της αρεσκείας τους
Με αυτό τον τρόπο οι ισχυροί του χρήματος, θα επιβάλλουν ακόμη περισσότερο τους εκλεκτούς που στηρίζουν και …με την άδεια της αστυνομίας όπως θα έλεγε ο φίλος μου ο Γιώργος. Άλλωστε η αστική δημοκρατία είναι η δημοκρατία των ισχυρών, διότι με το χρήμα τους χειραγωγούν την κοινή γνώμη, μέσω της μαζικής επικοινωνίας, υπέρ των συμφερόντων της τάξης τους. Στην θεωρία υπάρχει ισότητα των πολιτών ,αλλά στην πράξη γίνεται το αντίθετο. Αλλού κυβερνούν απευθείας οι μεγαλοεπιχειρηματίες όπως στην Ιταλία , όπου πρωθυπουργός είναι ο μεγιστάνας των μίντια και των επιχειρήσεων Σύλβιο Μπερλουσκόνι, κι αλλού κυβερνούν οι πολιτικοί ως εκπρόσωποι της μεγαλοαστικής τάξης. Ο λαός βεβαίως με την κατάλληλη χειραγώγηση και με την πλύση εγκεφάλου που του ασκείται μέσω της μαζοποίησης του από την τηλεόραση κυρίως, ψηφίζει και ζητωκραυγάζει υπέρ του ταξικού του εχθρού. Ο σπουδαίος φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης είχε υποβάλει το ρητορικό ερώτημα . «Είναι δυνατόν να έχει την ίδια επιρροή ένας οδοκαθαριστής του Παρισιού που το πολύ πολύ να επιρρεάσει την οικογένεια του και δύο φίλους του, και το ίδιο ένας μεγιστάνας των μίντια και των επιχειρήσεων;»